Skocz do zawartości

świerzak w czasie poszukiwań

Dpong

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Właśnie wróciłem z rodzinką znad Bałtyku. Byliśmy pod namiotem i mamy wrażenie, że tego typu wypoczynek przypadł naszej czwórce (nie licząc psa) do gustu.

W drodze powrotnej padł pomysł zakupu przyczepy i ....

wszyscy zgodnie potwierdzili, że super pomysł, a więc:

Moje autko to Scenic 1,5 o DMC 1007kg

Jest nas 4 - dzieciaki 11 i 4 lata no i duży pies

Szukamy przyczepy z dwoma oddzielnymi sypialniami, dobrze gdy jedną można zamknąć

w przyczepie chcemy mieć umywalkę i ubikacje

chcemy też aby był przedsionek.

Kwota jaką chcemy przeznaczyć to maks maksów 15000zł

W czasie powrotu z wakacji zahaczyliśmy o

"F.H.U. Camping Mruk" i tam Pan zaproponował nam dwie przyczepki:

http://mruk.otomoto.pl/knaus-eifelland-470-T3752943.html - przypadła nam do gustu i

http://mruk.otomoto.pl/beyerland-sprinter-380-T3623830.html - też przyjemna

szukając w necie znalazłem cuś takiego

http://www.wpcaravans.pl/przyczepy_campingowe?func=productPage&pid=10&cid=3&prid=0&wid=67 fajna cena i

http://www.camping-bugaj.otomoto.pl/burstner-ventana-430-ts-T3697502.html też nam się podoba ;-) pewnie dziś pojadę ją powąchać

podpowiedzcie proszę może już je widzieliście albo macie jakieś uwagi, propozycje. I tak pewnie poproszę o pomoc przy finalizacji zakupu kogoś doświadczonego

pozdrawiam

daniel

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja przy takiej Rodzince nie celowałbym w drugą i trzecią, są wg mnie za małe. Najbardziej podoba mi się ostatnia pokazana przyczepka, jest jedno ale...

Szkoda tylko, że ktoś wywalił z niej ogrzewanie gazowe i wstawił elektryczne. Na niektórych kempingach mogą być problemy z prądem, a trasie, lub na dziko wcale nie zagrzejesz. Więcej uwag nie mam, ale może ktoś inny coś zauważy. Nie ma też ani słowa o ciepłej wodzie, a bez tego ten prysznic to średnio ma sens.

Edytowane przez Kocer (wyświetl historię edycji)

Dzieki tez zauważyłem brak ogrzewania gazowego niestety dziś już nie pojechałem oglądać bo zamknięte mimo, że miało być do 19

A jak pierwsza propozycja?

Czekam na dalsze uwagi,

W tej pierwszej nie podoba mi się dmc, wg mnie jest przekłamane ( zobacz na taką samą budkę tylko krótszą i inaczej wyposażoną od tego samego sprzedającego - czy to możliwe, żeby ważyły prawie tyle samo?     http://otomoto.pl/knaus-eifelland-395-T3741163.html )

Oprócz tego nie podoba mi się cena.

Spójrz na to ogłoszenie z naszego forum:

http://forum.karawaning.pl/topic/13883-sknaus-eifelland-5603-1997-dmc-1300/

Zobacz jaki masz przeskok w wyglądzie budki, wnętrzu...

Scenic naprawdę może tylko 1000kg?

Kocer jeżeli chodzi o DMC przyczepy dla mego scenica to właśnie tak jest sprawdzałem po VIN

Jeżeli chodzi o masy przyczep to od czasu jakiegoś staram się ogarnąć temat, ale jestem za słaby na to ponieważ jak sam pewnie zauważyłeś pozornie podobne konstrukcje mają różne wagi zależne od wyposażenia, ja mogę tylko bazować na tym co jest na tabliczkę znamionowej. Nie znam się na przyczepach pewnie gdybym siedział w tym interesie od paru lat to branża nie byłaby mi obca, a tak to lipa, ale zawsze mogę podjechać na jakąś wagę i przed płaceniem choć sprawdzić czy masa przyczepy jest taka jak na tabliczce, dzięki za tą uwagę w razie co będę czujny.

Co do ceny to całkowicie sprawa nie pojęta dla mnie dlatego czekam na Wasze sugestie.

Witam. W/g mnie, również pozycja 2 i 3 odpada przy takiej rodzince. Najlepszy jest rozkład "dwie podkowy"- czyli pozycja 1.

Co do 4 to zainteresował bym się lewą ścianą. Dlaczego niebieski szeroki pas kończy się na wlewie, a nie ciągnie się dalej i nie jest zakończony również, nazwijmy to "strzałką" jak ze stony przeciwnej.

Oglądałem stronki zachodnie i zawsze pas /jeśli jest/ to zakończono jest jednakowo - "strzałką".

@Kocer - co do wagi, to bym się aż tym tak bardzo nie przejmował. Jeśli nawet jest zaniżona, to nie będzie aż tak wiele, a do całości w papierach będzie pasowała.

Co do ogłoszenia Knausa z forum, to weż pod uwagę to, że zawsze przyczepy z łóżkami piętrowymi są tańsze, ponieważ nikt ich długo nie trzyma gdyż dzieci rosną. Potem jest ciężko się ich pozbyć, gdyz nie ma wielu entuzjastów na taki układ wnętrza.

Edytowane przez mirekg9 (wyświetl historię edycji)

Co do cen to kwestia zawsze dyskusyjna ( jedni uważają, że warto zapłacić, inni inaczej), ja wiem jedno: 15 tysięcy złotych to ( jak dla mnie) już spooooro kasy i trzeba się poważnie zastanowić zanim się ją wyda. Rozumiem, że jesteś po urlopie i nie masz ciśnienia na zakup w tym sezonie. Poczekaj, pooglądaj kilka egzemplarzy, porównaj sobie co prywatne osoby oferują w tej cenie.

@Sywa: dobra uwaga z tymi naklejkami, z tym DMC to ja bym uważał: nigdy nie wiesz ile będzie ważył Twój następny holownik, a np w Niemczech lubią sobie zważyć zestaw i co wtedy?

Nad piętrowym ( takim z prawdziwego zdarzenia to sam się zastanawiam( czy dorobić) , właśnie dlatego, że dzieci rosną ). Angielscy konstruktorzy mojej cepki dali mi piętrówkę, ale chyba nie zdecyduję się nikogo tam położyć ( wąsko, ciasno, bez barierki...).

Sywa przyglądałem się tym paskom i wujek google w grafikach ma masę takich zdjęć przyczep burstnera właśnie z tak w połowie kończącą się "o z dupką", ale trzeba się temu przyjrzeć przy oględzinach

Sywa przyglądałem się tym paskom i wujek google w grafikach ma masę takich zdjęć przyczep burstnera właśnie z tak w połowie kończącą się "o z dupką", ale trzeba się temu przyjrzeć przy oględzinach

Chyba mamy inne przeglądarki, bo ja nie znalazłem ich tak dużo. A patrzyłem na model Ventana i przybliżony rocznik.

Nie mam na myśli ani wąskich niebieskich paseczków ani też szerokich które idą praktycznie w koło przyczepy i są o wiele niżej /to starsze modele/.

Edytowane przez mirekg9 (wyświetl historię edycji)

Knausy i Eiffelandy w tych wielkościach i z tamtych lat mają właśnie DMC w okolicach 1000 kg.

Elddis Wisp 400 ma MW 780 kg a DMC 1000 kg.

Cena za Buerstnera z rocznika 2000 to bardzo niska cena, zadziwiająco niska.

Ten Hobby z Kutna wydaje się przyzwoitą ofertą, ale dla Waszej rodziny taka przyczepa może być zbyt mała.

W Niemczech i ten rocznik stoi od 5800 do 6500 euro. Tutaj np. widać dokładnie jak powinien być niebieski pas, o którym była mowa wyżej. http://translate.google.com/translate?depth=1&hl=pl&rurl=translate.google.com&sl=fr&tl=pl&u=http://achat-occasion.automobile.fr/annonces/motorhome/

Może ta która jest już w PL, była po przejściach w HL, lecz jeśli tam była robiona, to nie znaczy że mamy ją dyskwalifikować.

Sywa zwracam honor oblukałem na oferty z tego linku i są podobne modele i naklejki sięgają dalej niż na tym z mojej oferty, ale tak jak napisałeś kwestia sprawdzenia

Pzd

Daniel

Ps czekam na dalsze spostrzeżenia ;-)

Kolego, ja patrząc na te cepki, chyba najbardziej zainteresowałbym się tą Hobby: http://otomoto.pl/hobby-prestige-450-T3644652.html

Jeżeli układ wnętrza (pojemność łóżek będzie dla Ciebie OK, to:

cepka już zarejestrowana i gotowa do jazdy. Nie spotka cię nic "ciekawego" ze strony urzędasów w WK.

Dodatkowo wygląda nieźle i kosztuje tylko 10 tyś.zł. Więc zostaje Ci na dzień dobry już 5 tyś. zł. na doposażenie, przeróbki i takie tematy.

Niestety z przyczepami jest jak z autami. Są wyjątkowo tanie na tle krajów UE (np. DE, NL) ale jakoś nikt stamtąd nie przyjeżdża do Nas ich kupować tylko sprzedają je DO PL a u Nas na rynku jest dziwnie dużo "zgniłków" , po przejściach itd.

Nie mówię, że nie ma dobrych, tylko dlaczego "naiwny" Niemiec (stary dziadek jeżdżący do kościoła, lub holender - lekarz używający tylko od czasu do czasu) woli wyśmienitą przyczepę sprzedać za 1/2 ceny do PL niż swojemu rodakowi za pełną wartość??