Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupić bardzo lekką przyczepę 550 kg DMC 850, ale mam tylko Renault Clio 2001 r 60 KM. Na pewno rewelacji nie będzie, ale czy jest to bezpieczne ciągnąć tak małym samochodem taką przyczepę?

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Sprawdź sobie kolego czy możliwości techniczne pozwolą- pozycja O1 w dowodzie rejestracyjnym

Opublikowano

Podaj dane holownika.

MW

DMC

To coś więcej da się napisać na ten temat.

Pytanie kolejne. Ile kilometrów planujesz przejechać z przyczepą i w jakim terenie (góry,płaski teren)?

Opublikowano

Myślę że może być ciężko, sam ciągam przyczepkę z DMC 900 kg samochodem o mocy 80 KM i szału nie ma. W miare płaskim terenie i niewielkich wzniesieniach jest ok ale w góry pewnie się tym składem nie wybiorę.

Opublikowano

Co to za budka taka lekka?

Ja właśnie wracając z Włoch miałem awarię turbiny- pomiary na hamowni z obciążeniem pokazały ,że w trasie (jadąc przez góry w Austrii) miałem do dyspozycji 62KM......(zestaw miał ok 3300-3500kg masy rzeczywistej) Dąło się i to na tyle komfotrowo ( po płaskim) ,że nie zdawałem sobie sprawy z aż tak dużego ubytku mocy (standardowo mam 140KM). Uciągniesz,ale bardziej martw się o hamowanie i stabilność zestawu.

Opublikowano

Dzięki za tak szybką odpowiedz ;)

Masa własna Clio 900 kg, masa dopuszczalna 1445 kg

Przyczepa to Caravelair Bamba 330, 1991 r.

O1 1100 kg, O2 485 kg

Parametry w dowodzie wskazują, że raczej nie będzie to szaleństwem ciągnąć taką przyczepę, wiadomo, że im cięższe auto i większa moc tym zestaw będzie stabilniejszy, ale na dzień dzisiejszy nie mam innego pojazdu.

Podaj dane holownika.

MW

DMC

To coś więcej da się napisać na ten temat.

Pytanie kolejne. Ile kilometrów planujesz przejechać z przyczepą i w jakim terenie (góry,płaski teren)?

W góry się nie wybieram ale chcieliśmy zrobić objazdówkę około 1000 km ;)

Co to za budka taka lekka?

Ja właśnie wracając z Włoch miałem awarię turbiny- pomiary na hamowni z obciążeniem pokazały ,że w trasie (jadąc przez góry w Austrii) miałem do dyspozycji 62KM......(zestaw miał ok 3300-3500kg masy rzeczywistej) Dąło się i to na tyle komfotrowo ( po płaskim) ,że nie zdawałem sobie sprawy z aż tak dużego ubytku mocy (standardowo mam 140KM). Uciągniesz,ale bardziej martw się o hamowanie i stabilność zestawu.

Hmm, to myślę ,że nie będzie aż tak tragicznie.

Opublikowano

Tak jak napisałeś, nie będzie tragicznie (jeżeli nie będziesz miał długich podjazdów na trasie).

Jeździłeś już z przyczepą? Czy pierwszy raz?

Opublikowano

Tak jak napisałeś, nie będzie tragicznie (jeżeli nie będziesz miał długich podjazdów na trasie).

Jeździłeś już z przyczepą? Czy pierwszy raz?

Z kempingową jeszcze nie miałem okazji.

Opublikowano

Z kempingową jeszcze nie miałem okazji.

To to co między innymi SPEEDY napisał.

Martw się o stabilność zestawu. Podmuchy wiatru. Dociążyć auto przede wszystkim (jak najmniej do przyczepy, jak najwięcej do auta).

W Clio będziesz miał lekki tył (nacisk na tylną oś) a to stabilność.

Podczas hamowania (jeżeli najazdowy hamulec będzie niewyregulowany) też lekki tył nie pomaga.

Wszystko z głową robić a się da.

Opublikowano

Witam !

Dzięki za tak szybką odpowiedz ;)

Masa własna Clio 900 kg, masa dopuszczalna 1445 kg

Przyczepa to Caravelair Bamba 330, 1991 r.

O1 1100 kg, O2 485 kg

Parametry w dowodzie wskazują, że raczej nie będzie to szaleństwem ciągnąć taką przyczepę, wiadomo, że im cięższe auto i większa moc tym zestaw będzie stabilniejszy, ale na dzień dzisiejszy nie mam innego pojazdu.

W góry się nie wybieram ale chcieliśmy zrobić objazdówkę około 1000 km ;)

Hmm, to myślę ,że nie będzie aż tak tragicznie.

Kiedyś AdamH sugerował jeszcze, że przy niewystarczających mocach zmienić koła na ciut mniejsze i przez to uzyskać ciut lepszy moment obrotowy. Myślę, że dasz radę. Nie będziesz pakował zbyt dużo do przyczepy, tylko do bagażnika auta. Doświadczalnie zważysz na jakimś złomie przyczepę, to może osiągniesz pułap gdzieś koło 750 kg i będzie dobrze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Każdy zestaw trzeba "wyczuć" , sam będziesz wiedział kiedy zakończyć przyśpieszanie, pojedziesz spokojnie do 70km/h i strachu nie będzie. Ja w zeszlym roku jechałem nad morze peugeot 405 kombi 1.9d 64kM (fabrycznie- a zostało może 40)  , samochód był  załadowany do bólu ,aż musiałem bałwanki pod wahacze dołożyć bo wyglądał jak citroen BX z upuszczonym zawieszeniem, a przyczepa DMC 1100kg (chyba była pełna)  i spokojnie dałem radę , wiadomo  że lekko nie było ale dałem rady

Opublikowano

Sprawdź układ chłodzenia, bo w tych upałach i takim zestawem trochę będziesz katował silnik:) Wolne rozpędzanie, wysokie obroty itp.  Miłej, spokojnej podróży :biwak:

Opublikowano

Nie wiem, ale ja to słabo widzę :niewiem:  holowałem kiedyś przyczepkę 900kg  autem o mocy 75KM i to był tylko raz,

jeden jedyny, dla mnie to nie była jazda tylko ciągła walka z autem, może dlatego że auto nie było najwyższych lotów ale takie były moje wrażenia.

Nie mniej jednak nie chciał bym Cię zniechęcić, spróbuj zawsze możesz zmienić auto  :ok:

Opublikowano

Zobaczysz sam, że Clio i jego 60KM zaskakująco będzie się poruszać ze startu, ale jak już wrzucisz 4 bieg rozpędzanie będzie monotonne. O 5 raczej nie myśl.