Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim forumowiczom! Jestem na tym forum nowym użytkownikiem i mam nadzieję również zostać nowym użytkownikiem Campera. Już pewien czas poszukuję jakiegoś dobrego autka, lecz zupełnie się na tym nie znam. Wiem tylko tyle co przeczytałem, jednak teoria a praktyka to co innego. Bardzo wdzięczny będę za pomoc forumowych kolegów chociażby w ocenie danego modelu lub chętnie też posłucham/przeczytam ciekawych i wartościowych porad.

Otóż chciałbym kupić autko typu Fiat Ducato z alkową. Konieczny jest prysznic, toaleta oraz sprawne i wydajne ogrzewanie w celu wyjazdów do chłodniejszych i bardziej wilgotnych krajów. Miłym dodatkiem będą solary. Camper użytkowany będzie jedynie przez dwie osoby niewielkiego wzrostu toteż nie potrzebny mi salon z tyłu czy dwie jadalnie, za to przydałoby się więcej szafek i schowków. Nie jestem jednak aż tak wymagający co do tego, przede wszystkim auto ma być sprawne i w poszanowanym stanie. Budżet jaki mogę przeznaczyć na tego typu zakup nie jest zbyt wielki, ale od czegoś trzeba zacząć. Mogę wydać około 20 - 25 tysięcy złotych polskich. Kolejne 5000zł wolę pozostawić w rezerwie w razie nieoczekiwanych wydatków.

Przeglądając Allegro znalazłem kilka interesujących ofert, z czego jedna najbardziej mnie zaciekawiła: http://otomoto.pl/fiat-ducato-2-5-diesel-dethleffs-T3758945.html

Rozmawiając ze sprzedającym zaciekawiła mnie jedyna tylko rzecz, natomiast właściciel tego auta twierdzi że nie ma pojęcia czy w ogóle działa ogrzewanie, gdyż jak twierdzi nie wie jak się ten cud techniki uruchamia. Tu mi się zapaliło pomarańczowe światło, dlatego też postanowiłem napisać na tym forum i zapytać się kogoś bardziej doświadczonego.

Czy mógłby ktoś zerknąć na to ogłoszenie i napisać kilka słów o tym pojeździe?

Opublikowano

Witaj z tego zdjęcia nie da się raczej okreslic jaki to model pieca dokładnie natomiast na pewno to ogrzewanie to trumatic  a wiec......jeżeli ma iskrownik w pokretle to odpali piec po wcisnieciu go do oporu i przekreceniiu na pozycje 4-5 i przytrzymaj kilka sekund obserwując przez okienko rewizyjne czy się odpalilo i po sprawie....w tym modelu wystepuje kaseta z bateriami na dole pieca wiec gdyby nie iskrzył to najpierw wymien baterie na nowe więcej znajdziesz na tym forum bo już nie raz ten temat był wałkowany szukaj w wyszukiwarce forumowej....znajdz temat "jak odpalić trumatic" i poczytaj masz tam tez linki odpowiednie powodzenia.....

Opublikowano (edytowane)

Słyszałem kiedyś jedno, jeżeli kupisz kamperka za 20 tyś szykuj drugie tyle lub połowę tej kasy na dopieszczenie sprzętu,

ciekawe czy to prawda :hmm:

TOM... szczerze?

Prawda  :oslabiony:  ale są wyjątki  :look:

A ja to szczęście miałem :yay::ee:

Dzień dobry wszystkim forumowiczom! Jestem na tym forum nowym użytkownikiem

...

Witaj.

Nie polecam Ci kupować kampera w pojedynkę będąc laikiem. Każdy handlarz to wyczuje i najśmielsze Twoje uwagi po prostu zbagatelizuje/zdrobiazguje i zostaniesz z problemem. Kamper nie musi być wypasiony, ale dobrze żeby był szczelny/suchy.

Od tego zacznij a zobaczysz że o takiego najbardziej trudno.

Piszesz prysznic, alkowa... niejako jest to w standardzie ale wyposażenie opcjonalne typu solar nie może być żadnym kryterium bo... nie kupisz nic. Bynajmniej nie za taką kwotę, zdrowy i wyposażony będzie w twardej cenie.

O ogrzewanie się nie martw, wystarczy żeby było sprawne i masz saunę w naszych warunkach.

Jakby nie było, nie ma 2 identycznych kamperów, więc wybór jest kompromisem ceny/stanu/oczekiwań.

Aha, Kolega Winniczki z zaprzyjaźnionego CT ma zdaje się swój na sprzedaż. Dostań się tam jakoś.

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, dziś podjadę do Olsztyna i sprawdzę co to za auto. Jak napisałem wyżej, nie jestem aż tak wymagający, co do solarów jak i do wnętrz, jeśliby znalazł się dobry egzemplarz choćby w "podkowie" i bez paneli słonecznych, też bym się nim zainteresował. Niestety nie znam nikogo kto mógłby mi pomóc w wyborze. Jedyną opcją jaką w tej chwili posiadam to zapytanie na forum oraz ew. stacja diagnostyczna...

Opublikowano

tak jak wcześniej mówiono - zajrzyj na camperteam.pl - tam znajdziesz duuuużo więcej na temat kamperów

Opublikowano

Tak jest, już tam zaglądam:) Kamper o którym mówi WojtEwa już sprzedany. Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi.

Opublikowano

Części i naprawy są stosunkowo tanie jeśli chodzi o podwozie.

Natomiast część mieszkalna powinna interesować najbardziej i nie dać się zwieść odrywaniem od znalezionej uwagi jakąś błyskotką.

Buda musi grać.

Jak motor nie gra albo coś, to już masz powody do negocjacji bądź postawienia ultimatum, przy założeniu że znalazłeś suchą szczelną budę. W sercu z tego można się cieszyć bo to już sukces, reszta to mniejszy pikuś.

.

Opublikowano

Dziękuję jeszcze raz za pomoc, Campera już zakupiłem zgodnie z Waszymi zaleceniami. Przy okazji przestrzegam przed ogłoszeniem z Olsztyna, które podałem w pierwszym moim poscie. Właściciel nierzetelny, paskudnie kłamie, a to co sprzedaje jest totalną porażką. wnętrze zniszczone, brudne, nic nie działa w środku prócz solarów. Zakupiłem za te same pieniądze pięknego Fendta, suchego, zadbanego, bez zapachów, bez zniszczeń, podzespoły doinwestowane. Do wymiany mam tylko bendiks i pasek klinowy. Słowa użytkownika TOM3653 pasują jak ulał do tamtego ogłoszenia. Temat do zamknięcia, pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam , camper o którym mówi WojtEwa nie jest sprzedany i dziwię się dla czego kol.RafKam tak twierdzi :oslabiony: .Mało nigdy RafKam nie kontaktował sie ze mną w tej sprawie. :oslabiony: Jest wystawiony na Allegro pod hasłem BURSTNER A620,stoi w Elcampie,jak ktoś ma pytania chętnie odpowiem,a jak by chciał zobaczyć to chętnie wszystko objaśnie. Tel do mnie 602 789 660. Smutno czytać takie wypowiedzi ,mijające się z prawdą :hmm: . pozdrawiam brać karawaningową Winniczek (sorry ale się lekko wkurzyłem,bo automatycznie moje ogłoszenie ,ktoś taką wypowiedzią zdezaktualizował) :banan: