Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam czy ktoś może planuje w tym roku wyjazd do Odessy? szukam jakiś informacji na temat przejazdu oplat drogowych oraz kempingow na miejscu....może ktoś był i może cos polecić ew co zobaczyć po drodze no i wszystko w tym temacie mnie interesuje :]  wiec czekam na opinie kolegow i kolezanek

Edytowane przez BOGDANKRAKOW (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Przeczytaj moją relację z tegorocznego wyjazdu http://www.karawanier.pl/viewtopic.php?f=60&t=502  Jedyna możliwa  trasa dojazdu na południe Ukrainy, prowadzi przez Kijów, dalej Umań i Chersoń do Odessy ( przejście graniczne należy przekraczać w Dorohusku). Trasa południowa przez Lwów, Chmielnicki, Winnicę do Umania jest koszmarna i przeznaczona raczej dla ofroad-owców oraz osób lubiących ekstremalne wyzwania. Opłat drogowych na podanej przeze mnie trasie nie było, ale należny zwracać uwagę na posterunki DAI ( Dierżawna Awtoinspekcja), gdyż niechcący taka opłatę można uiścić.  Nie byłem w Odessie, ale wybierałem się tam i mam kilka namiarów na miejsca gdzie można się zatrzymać ( niesprawdzone) :

ODESSA - Camping zlotowy współrzędne GPS   46.087549,32.432241 ( w ubiegłym roku był tam organizowany zlot karawaningowców ukraiskich, ale czy to miejsce było tylko doraźnym miejscem zlotowym, cz jest stałym kempingiem, to tego nie wiem)

ODESSA -Camping w Odessie - Nikołajewska Doroga (Nicholas Road), 160      (Solnecznaja-Baza Oddycha- Солиечия База Оддиха)  6-7 miejsc parkingowych Tel. 048 716 - 16-16 Larisa (administrator-zadzwonić wcześniej żeby zarezerwować miejsce ) zapewnia połączenie do wody i elektryczności. Kompleks rekreacyjny "Odeskabel" – jeden z ośrodków.

ODESSA - Koordynaty parkingu w Odessie do zatrzymania się przy zwiedzaniu miasta N  46st. 28' 54,55" E 30st. 45' 00,22"

ODESSA-  możliwy postój u Lion-a,  e-mail lion@rintal.pl lub gg 3430193 GPS : sz.46°34'0.00°, dl 30°50' 27.53° ( wcześniej zadzwonić lub wysłać wiadomość) W ubiegłym roku, gdy wybierałem sie do Odessy korespondowałem z tym Lionem i mówił, że można sie u niego zatrzymac w razie konieczności. Trzeba wcześniej napisać. Adres e-mailowy masz. Możesz się powołać na mnie ( konkretnie mój nick z forum, być może mnie pamięta)

ODESSA - pod Realem, Obi – nie da się nie zauważy ( miejsce raczej na jeden nocleg)

Jadąc z Kijowa na południe do Odessy, za Pierwomajskiem i przed Chersoniem można nocować na "stojance dla TIR-ów w miejscowości Nowa Odesa. Miejsce jest ogrodzone i bezpieczne. Postój kosztuje 20UAH ( około 8 zł). Łatwo je zauważyć po prawej stronie drogi.

Nie wiem czy pomogłem, ale przynajmniej się starałem. 

Opublikowano

Znalazłem jeszcze :

Camping w Rybakivka koło Odessy GPS: N 46.60940  E 031.31157

База отдыха «Соловьиная Роща» (Kompleks wypoczynkowy„Słowiczy gaj”)- znajduje się w regionie Mikołajewskim , 15 km. od Kobleva i 3 km od. Rybakivki.

Kemping położony jest pomiędzy Odessą i Mikołajowem, 57 km od Odessy i 55 km od Mikołajowa. Opis dojazdu „Po 15 km jazdy regionalną drogą, przejeżdżamy przez małą miejscowość Tuzli Po 24 km dojeżdżamy do wsi Rybakovka na 26 km skręcić w prawo na Lugovoe na łące skręcić w lewo. Przejeżdżamy obok nowej Prawosławnej cerkwi po 2.6 km przyjeżdżamy do kompleksu wypoczynkowego i campingu.” Były na nim załogi z CT podczas ubiegłorocznego wyjazdu na Krym. Opis tutaj http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=13677

Kemping „Wiesnjanka” położenie rejon Odessy. Klasyfikacja międzynarodowa *, GPS : 46.62708932874600 N    31.22451782226600 E – nic bliższego na temat tego kempingu nie wiem. Możesz poszukać też na http://www.autocamper.com.ua/33.php

Opublikowano

Jeżeli chcesz w drodze do Odessy skorzystać z miejscówki w Kijowie, to raczej jedź na kemping "Prolisok" http://prolisok.kiev.ua/spip.php?rubrique42  niz na opisywany w mojej relacji Kemping nr 1 . Kemping "Prolisok" jest już czynny od 1 maja. W korespondencji z menedżerką Natalią wyjaśniłem nieporozumienie  z nieprzyjęciem nas . Natalia przeprasza za incydent i zaprasza do odwiedzenia jej kempingu.

Opublikowano

dzięki :hmm:  analiza trwa.....choć uczciwie rzecz biorac ...analizuje po pierwsze bezpieczeństwo !!!! jak to widzicie z dziecmi.....6i10 lat??

Opublikowano

Na Ukrainie byłem już 4 razy i zawsze czułem się tam bezpiecznie. Nie potkała mnie żadna nieprzyjemna przygoda, a będąc Karpatach Ukraińskich ( Czarnohorze i Gorganach), nocowałem kilka razy "na dziko". Podobnie jak u nas, i tam trzeba unikać sytuacji oraz miejsc w których można być poszkodowanym nieprzyjemnym incydentem. Zasady bezpiecznego pobytu wszędzie są podobne. Ukraińcy są uczynni i w zdecydowanej większości pozytywnie nastawieni do Polaków. 

dzięki :hmm:  analiza trwa.....choć uczciwie rzecz biorac ...analizuje po pierwsze bezpieczeństwo !!!! jak to widzicie z dziecmi.....6i10 lat??

Nie widzę istotnej różnicy odnośnie bezpieczeństwa podczas podróży z dziećmi lub bez dzieci. Albo jest bezpiecznie, albo bezpiecznie nie jest. Wg mnie Ukraina jest bezpiecznym krajem.

Opublikowano (edytowane)

Witam czy ktoś może planuje w tym roku wyjazd do Odessy? szukam jakiś informacji na temat przejazdu oplat drogowych oraz kempingow na miejscu....może ktoś był i może cos polecić ew co zobaczyć po drodze no i wszystko w tym temacie mnie interesuje :]  wiec czekam na opinie kolegow i kolezanek

@BOGDANKRAKOW napisał:

... czy ktoś może planuje w tym roku wyjazd do Odessy? < nie planuję, ale...

szukam jakiś informacji na temat przejazdu oplat drogowych oraz kempingow na miejscu...

Rady kolegi Teurgus są bardzo rzetelne.

Drogi na Ukrainie były i są w fatalnym stanie.

Sugeruję taką trasę A - B < zerknij, zastanów się to nie jest najgorsze rozwiązanie.

Wklejam gotowca < z moimi noclegami na terenie Słowacji, Węgier i Rumunii

Pozdrawiam,

PS

Jeżeli przypadnie do gustu, trasa A - B jest do zmiany wg życzenia.

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Trasa przez Słowację i Rumunię jest do przyjęcia, ale wynosi ( ode mnie) 1 824 km podczas gdy przez Kijów  tylko 1 355 km czyli jest krótsza o prawie 500km, niż przez Rumunię. Dodatkowo, cena paliwa na Ukrainie jest niższa niż w krajach UE. Jakość trasy która podałem: od Dorohuska do Kijowa -bardzo dobra, od Kijowa do Odessy -dobra i to wg standardów europejskich, a nie ukraińskich. Mogę to powiedzieć z całą odpowiedzialnością. Trasę przez zachodnia Ukrainę tj. Tarnopol, Chmielnicki, Winnicę zdecydowanie odradzam.

Opublikowano

Trasa przez Słowację i Rumunię jest do przyjęcia, ale wynosi ( ode mnie) 1 824 km podczas gdy przez Kijów  tylko 1 355 km czyli jest krótsza o prawie 500km, niż przez Rumunię. Dodatkowo, cena paliwa na Ukrainie jest niższa niż w krajach UE. Jakość trasy która podałem: od Dorohuska do Kijowa -bardzo dobra, od Kijowa do Odessy -dobra i to wg standardów europejskich, a nie ukraińskich. Mogę to powiedzieć z całą odpowiedzialnością. Trasę przez zachodnia Ukrainę tj. Tarnopol, Chmielnicki, Winnicę zdecydowanie odradzam.

Hmmm...Nie wiem jak to policzyłeś, pewnie masz rację, ale wg google map:

Kraków ->Odessa

-> Chmielnicki, Winnica - 1120,

-> Kijów - 1366

-> Słowacja, Węgry, Rumunia - 1318.

Nie jechałem tymi drogami, oprócz Słowacji i Węgier. Mój brak kilka lat temu jechał do Bułgarii przez Ukrainę. I powiedział, że nigdy więcej. I nie chodziło mu o kiepskie drogi, tylko o ich milicję, która zatrzymywała ich co 30 km i trzymała po pół godziny do godziny. Dopiero jak wpadł na to żeby w bagażniku położyć 10zł (dziesięć) poszło szybciej.

Może teraz jest lepiej...

Opublikowano

Droga Chmielnicki, Winnica, Umań jest drogą tylko na mapie. Jechałem nią trzy tygodnie temu i wrogowi nie życzę  takiej podróży. Jedyną do przyjęcia trasą jest Dodohusk-Kijów -Umań - Pierwomajsk - Mikołajew- Odessa. Ja byłem 4 razy na Ukrainie. DAI (Dierżawna Awtoinspekcja - Państwowa inspekcja samochodowa) do kontroli zatrzymała mnie tylko  jeden raz i po sprawdzeniu samochodu i dokumentów pożegnała miłymi słowami "szczasliwoj dorohi".