mymlon Posted September 12, 2007 Share Posted September 12, 2007 No właśnie: -dokumenty przetłumaczyłem -zrobiłem przegląd -ubezpieczyłem Jaki kolejny krok? Umowę kupna-sprzedaży mam spisaną z poprzednim właścicielem (Holender) ale została zawarta w Polsce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin T Posted September 12, 2007 Share Posted September 12, 2007 Pomozemy Ostatni temat na samym dole (cztery watki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted September 12, 2007 Author Share Posted September 12, 2007 Decydującym jest fakt, że umowa została zawarta w Polsce więc 2% skarbówce się należy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin T Posted September 12, 2007 Share Posted September 12, 2007 Ano niestety 2% trza zaniesc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effendi Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 a w dowodzie rejestracyjnym masz pieczatkę, ze przyczepa została wyrejestrowana w holandii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted September 16, 2007 Author Share Posted September 16, 2007 tak, mam pieczęcie wywozowe i stosowny dokument o wyrejestrowaniu( i te śmieszne tablice pisane mazakiem ale z wytłoczoną pieczęcią) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effendi Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 hmm... a ja sie caly czas zastanawiam jak obejsc te 2 % dla skarbowki wszak tylko dlatego, ze kupiles przyczepke w kraju zostaniesz wlaśnie na te 2 %, chyba, ze..... zmienisz w umowie miejsce dokonania transakcji ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effendi Posted September 20, 2007 Share Posted September 20, 2007 i jak rejestracja cycepy? napisz czy juz jestes po " przejściach " w wydziale komunikacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted September 20, 2007 Author Share Posted September 20, 2007 Witam Na razie jestem w połowie drogi. Załatwiłem tak: 1 tłumaczenie dokumentów Ceny tłumaczeń od 120 do 240 warto pytać gdzie taniej. Wysłałem skany w piątek, od razu przelew na wskazane konto i we wtorek tłumaczenia przynosi listonosz tutaj . 2 wizyta w skarbówce miło przyjemnie 2% zapłacone 3 z kompletem dokumentów zasuwam do znajomej coby popatrzyła(pracuje w komunikacji) i zonk potrzebny jeszcze kwit, ze skarbówki, że VAT-u się nie płaci. 4 dziś byłem w skarbówce ponownie, wypełniłem deklarację VAT-24 na decyzję mam czekać do poniedziałku(pani zapewniała mnie, że decyzja jest gratis, bo to pojazd bez silnika ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted September 27, 2007 Author Share Posted September 27, 2007 Decyzja była gratis, w komunikacji "tylko" 3 godziny i..... prawie się udało. Muszę jeszcze pokazać zgodność umowy dwujęzycznej, ale to przy odbiorze stałego dowodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effendi Posted September 27, 2007 Share Posted September 27, 2007 no to jak czytam dobijasz do konca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszon Posted September 27, 2007 Share Posted September 27, 2007 mymlon, niech moc bedzie z toba... mi zajelo to 1 dzien... no tlumaczenie tylko dluzej... co za urzedy tam u ciebie.. wspolczuc.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted September 27, 2007 Author Share Posted September 27, 2007 Kiszonie drogi w Pyrzycach właśnie wykupowałem ubezpieczenie by przyciągnąć cycepę do domu. I nie było by w tym nic dziwnego, ale było już po 20. Bez problemu "proszę bardzo, zapraszam proszę się poczęstować" Pełna kultura - Pani Basia z Lipiańskiej POLECAM. Mój urząd ale zawsze staram się przygotować na wizytę: komplet gazet, ewent książka, MP3, kanapki,picie narvosol lub melisa . Kiedyś w akcie desperacji wziąłem ze sobą krzesełko turystyczne ale nie było potrzebne.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszon Posted September 28, 2007 Share Posted September 28, 2007 Pani Basia z Lipiańskiej POLECAM. he he najlepsza agentka (w sensie oczywiscie wielki + dla firmy) z jaka mialem do czynienia.... ja u niej w niedziele nawet ubezpieczenie kiedys zalatwialem... polecam kazdemu.. dobierze wybierze doradzi ... mymlon, trzeba bylo dac znac .. moze cos moglbym na swoich smieciach pomoc... jakas kawke odpoczynek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted December 19, 2007 Author Share Posted December 19, 2007 Kiszon Dzięki za zaproszenie. Wracałem wieczorkiem do domu, ale oczywiście w okolicach Mirosławca senność mnie dopadła, więc na CPN pomiędzy TIR-y i zaliczyłem pierwszą nockę w przyczepce. No wreszcie koniec mordęgi rejestracyjnej. Mam w końcu "twardy" dowód. A dla potomnych instrukcja rejestrowania przyczepy w wariancie: -przyczepa sprowadzona z Holandii -zakup na terytorium RP (umowa z holendrem) 1. przegląd 2. ubezpieczenie 3. tłumaczenie dokumentów: -umowa kupna sprzedaży(jeśli jest dwujęzyczna musi być pieczęć tłumacza o zgodności danych ) -dowód rejestracyjny -oświadczenie o wywozie pojazdu 4.Urząd skarbowy: -2% od umowy -wniosek o wydanie zaświadczenia WAT-25 (druk na WAT-24) -decyzja o odmowie wydania zaświadczenia WAT-25(decyzja konieczna dla wydziału komunikacji) 5. Wydział komunikacji KONIEC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts