Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie:

-dokumenty przetłumaczyłem

-zrobiłem przegląd

-ubezpieczyłem

Jaki kolejny krok?

Umowę kupna-sprzedaży mam spisaną z poprzednim właścicielem (Holender) ale została zawarta w Polsce

291.png

Opublikowano

hmm... a ja sie caly czas zastanawiam jak obejsc te 2 % dla skarbowki :ok: wszak tylko dlatego, ze kupiles przyczepke w kraju zostaniesz wlaśnie :ok: na te 2 %, chyba, ze..... zmienisz w umowie miejsce dokonania transakcji ??

Opublikowano

Witam

Na razie jestem w połowie drogi. Załatwiłem tak:

1 tłumaczenie dokumentów

Ceny tłumaczeń od 120 do 240 warto pytać gdzie taniej. Wysłałem skany w piątek, od razu przelew na wskazane konto i we wtorek tłumaczenia przynosi listonosz :)tutaj .

2 wizyta w skarbówce miło przyjemnie 2% zapłacone

3 z kompletem dokumentów zasuwam do znajomej coby popatrzyła(pracuje w komunikacji) i zonk potrzebny jeszcze kwit, ze skarbówki, że VAT-u się nie płaci. :)

4 dziś byłem w skarbówce ponownie, wypełniłem deklarację VAT-24 na decyzję mam czekać do poniedziałku(pani zapewniała mnie, że decyzja jest gratis, bo to pojazd bez silnika ...

Opublikowano

Decyzja była gratis, w komunikacji "tylko" 3 godziny i..... prawie się udało.

Muszę jeszcze pokazać zgodność umowy dwujęzycznej, ale to przy odbiorze stałego dowodu.

Opublikowano

Kiszonie drogi w Pyrzycach właśnie wykupowałem ubezpieczenie by przyciągnąć cycepę do domu. I nie było by w tym nic dziwnego, ale było już po 20. Bez problemu "proszę bardzo, zapraszam proszę się poczęstować" Pełna kultura - Pani Basia z Lipiańskiej POLECAM.

Mój urząd :ok: ale zawsze staram się przygotować na wizytę: komplet gazet, ewent książka, MP3, kanapki,picie narvosol lub melisa :ok: . Kiedyś w akcie desperacji wziąłem ze sobą krzesełko turystyczne ale nie było potrzebne.... e065.gif

Opublikowano
Pani Basia z Lipiańskiej POLECAM.

he he najlepsza agentka (w sensie oczywiscie wielki + dla firmy) z jaka mialem do czynienia.... ja u niej w niedziele nawet ubezpieczenie kiedys zalatwialem... polecam kazdemu.. dobierze wybierze doradzi ... mymlon, trzeba bylo dac znac .. moze cos moglbym na swoich smieciach pomoc... jakas kawke odpoczynek...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kiszon Dzięki za zaproszenie. a015.gif

Wracałem wieczorkiem do domu, ale oczywiście w okolicach Mirosławca senność mnie dopadła, więc na CPN pomiędzy TIR-y i zaliczyłem d035.gif pierwszą nockę w przyczepce.

No wreszcie koniec mordęgi rejestracyjnej. Mam w końcu "twardy" dowód. m025.gif

A dla potomnych instrukcja rejestrowania przyczepy w wariancie:

-przyczepa sprowadzona z Holandii

-zakup na terytorium RP (umowa z holendrem)

1. przegląd

2. ubezpieczenie

3. tłumaczenie dokumentów:

-umowa kupna sprzedaży(jeśli jest dwujęzyczna musi być pieczęć tłumacza o zgodności danych )

-dowód rejestracyjny

-oświadczenie o wywozie pojazdu

4.Urząd skarbowy:

-2% od umowy

-wniosek o wydanie zaświadczenia WAT-25 (druk na WAT-24)

-decyzja o odmowie wydania zaświadczenia WAT-25(decyzja konieczna dla wydziału komunikacji)

5. Wydział komunikacji k080.gif:-]:ok::ok::-]

KONIEC

osobowe17.gif