Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłam Dethleffs-a, wygląda on tak: http://allegro.pl/przyczepa-campingowa-dethleffs-camper-i3267810972.html

Jest tam parę bajerów typu mikrofalówka i klimatyzacja które chodzą na 220V

Mam ładny akumulator 12 V 100 Ah. Czy najprostszym rozwiązaniem jest dokupienie przetwornicy, o np. takiej: http://allegro.pl/volt-duza-przetwornica-napiecia-ips-2000w-12v-wawa-i3239584558.html

i podłączenie do zewnętrznego gniazda 220V czy radzicie przerabiać całą instalację na 12V.

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Muszę  Cię  rozczarować. Przy tych  luksusach masz szansę  upajać  się  chłodem i szybkim żarełkiem jedynie podpięta do sieci 230v. 

Mikrofalówka to minimum 600W . kto wie ile żre klima. Nawet ta "znakomicie nadająca się  na prezent " i podpięta do "klemów" grubym "gratisowym" kablem przetwornica wątpliwe by ruszyła oba te urządzenia na raz, a jeśli nawet to akumulator 100Ah na długo Tobie nie zaopatrzy tego zestawu.

Tak nawiasem mówiąc ta przetwornica z linku to badziew. Do sprężarki klimatyzacji p.podobnie potrzebna będzie przetwornica z pełną  sinusoidą , a ta przetwornica jej nie posiada. Ale za to "doskonale nadaje się  na prezent" (zaj....y argument)  :) No i te kable łaskawie w gratisie , skoro stanowią  fabryczne wyposażenie . Od hojny sprzedawca :) 

Opublikowano

Ale nie chodzi mi o klimę już ani o tą mikrofalę tylko jak mam mieć w ogóle jakiekolwiek światełka w środku i przede wszystkim wodę bo krany są na elektrykę. My jeździmy tylko na ryby tą przyczepką, najbliższe gniazdko jest 1 km a nawet i 20 km, więc jak mamy się myć i mieć oświetlenie, ma ktoś rozwiązanie tego problemu??? Bo pytam już elektryków i innych znawców i nikt nie ma pojęcia jak to rozwiązać.

Opublikowano (edytowane)

Ale nie chodzi mi o klimę już ani o tą mikrofalę tylko jak mam mieć w ogóle jakiekolwiek światełka w środku i przede wszystkim wodę bo krany są na elektrykę. My jeździmy tylko na ryby tą przyczepką, najbliższe gniazdko jest 1 km a nawet i 20 km, więc jak mamy się myć i mieć oświetlenie, ma ktoś rozwiązanie tego problemu??? Bo pytam już elektryków i innych znawców i nikt nie ma pojęcia jak to rozwiązać.

Sprawa prosta: zakup agregatu Kipor np.: http://kamakipor.pl/product_info.php?cPath=63&products_id=669&osCsid=f1f7d41154ed6977b2cf089f83d9c355

lub honda: https://www.mojahonda.pl/z-silnikami-benzynowymi/jednofazowe/agregat-honda-eu20i-2-0kw-20-7kg-89db-a-detail

Edytowane przez NINED (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nined - odpada nad wodą musi być cisza inaczej nic nie złowimy. My chcemy obcować z naturą a nie pola kempingowe, wtyczki na trawie czy agregaty, potrzebujemy tylko światła,lodówki i wody:)

Opublikowano (edytowane)

Jako oświetlenie świetnie nadają się paski led, pompka do wody też pewnie jest 12V, trzeba tylko odpowiednio wpiąć aku ;)  a lodóweczka na gaz i po sprawie :ok:

edit; instalacja 230V jest totalnie zbędna i można ja pominąć :]

Edytowane przez kit (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

kit no o to wpięcie mi tylko chodzi, nic więcej:) nie wiemy po prostu jak to zrobić? Ktoś z okolicy mógłby pomóc.

Pompka i lodówka działa jak jest połączenie z samochodem więc na 12V napewno

Edytowane przez Karolka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Tak w rzeczywistości oświetlenie wewnętrzne i pompkę  wody masz na 12v lecz zasilane z transformatora umieszczonego gdzieś  w przyczepie , który 230v przerabia na 12v dla pompki i oświetlenia. Rozwiązaniem jest w uproszczeniu odnalezienie owego transformatora bądź całego energobloku z wbudowanym transformatorem i podłączenie akumulatora za wyjściem z w/w transformatora. Pompka i oświetlenie będzie wówczas działać  na 12v z akumulatora a transformator będzie odpoczywał.

Z agregatem na dzikim łowisku bywa często tak że podczas jego pyrkania można się  spodziewać  nalotów służb . Sprawdzają  czy nie tłucze się  ryb prądem. 

Opublikowano

No jak masz wszystko 12V zasilane z auta to dość prosta sprawa :]  jesli wtyczka 7pin to zasilanie pewnie idzie przeciwmgielnym a jak 13 to ma specjalny pin , schematy znajdziesz na forum ;)  wtedy wpinasz aku zamiast auta i po sprawie To taki najprostszy łopatologiczny sposób :D

A w przypadku podpięcia pod 230V to Pasjonat powyżej opisał ale jesli dobrze rozumiem nie podpinasz się nigdy i nie korzystasz z sieci?

No i o lodówce na 12V zapomnij B)  tylko gaz :ok:

Opublikowano (edytowane)

Nie podpinam się nigdy na 230V no ale nie chce tak drastycznie niszczyć instalacji. Ideałem byłoby podpięcie akuma pod mój 13-pin.

Czyli kupuje coś takiego http://allegro.pl/gniazdo-haka-wtyk-przyczepy-13-pin-13-biegunowe-i3229074570.html

sprawdzam który pin na 12 V i podłączam klemy i po robocie

Edytowane przez Karolka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

...

ta przetwornica jej nie posiada. Ale za to "doskonale nadaje się  na prezent" (zaj....y argument)  :) No i te kable łaskawie w gratisie , skoro stanowią  fabryczne wyposażenie . Od hojny sprzedawca :)

Chyba zostanę Twoim fanem :)

.

Kable to też ściema. Zawartość "miedzi w miedzi" i stosunek grubości żył do grubości PCV pozostawia wiele (wszystko) do życzenia.

Opublikowano

Solary na dach i sprawqa załatwiona