Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podczas pobytu na majówce zauwarzyłem, że cieknie mi kran w umywalce. Po przyjeździe, rozebrałem i wyciągnąłem kran. Zlokalizowałem nieszczelność i podejrzewam, że jest tam jakaś uszczelka, bo końcówka gdzie wkłada się wąż od wodu, obraca się.

Próbowałem, wyciągnąć niebieską końcówkę i sprawdzić w czym tkwi problem, ale, albo tak mocno siedzi, albo jest to nie rozbieralne. Może coś mi doradzicie, zdążyłem się również na Allegro i taki kranik kosztuje ok 60zł.

Na zdjęciu jest zaznaczone, skąd cieknie woda.

Pozdrawiam

post-13529-0-23831900-1368210377_thumb.jpg

post-13529-0-49030200-1368210391_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego miałem podobny problem , zciąg pokrętlo z góry kranu wystarczy podważyć i w środku masz dwie małe uszczelki/ U mnie była jedna przerwana i mósiałem dokupić nową w sklepie , dobrałem ją w sklepie z łożyskami ponieważ ma nietypowy wymiar      :yay:

Opublikowano

Po ściągnięciu pokrętła, dość mocno trzyma ten biały plastik, ustawiający strumień wody, a nie chciałbym tego całkowicie popsuć

post-13529-0-71481900-1368212517_thumb.jpg

Opublikowano

Ten biały plastik musisz wyciągnąć i na tym plastiku od dołu masz dwie uszczelki

Opublikowano

W takim razie jutro się z tym pobawię, na dzisiaj wystarczy, mimo, iż kranik mam przed sobą :P

Jak rozbiorę, to poinformuję co jest w środku :) puki co dziękuję za wszelką pomoc

Opublikowano

Udało mi się ściągnąć ten biały plastik i rzeczywiście, były dwie uszczelki, ale nie przerwane

post-13529-0-12840800-1368254865_thumb.jpg

post-13529-0-71802200-1368254869_thumb.jpg

Patrząc w otwór w kranie, dojrzałem przerwaną uszczelkę, która jest załorzona bna tym niebieskim plastiku.

Ciągnąłem palcami, za ten niebieski plastik, aż tu nagle niestety plastik nie wytrzymał, i pękł :'( nic, tylko mnie czeka wymiana na nowy, pomyślałem...

Został mały kawałek wewnątrz kranu, wyciągnąłem go od środka, pchając śrubokręt w stronę niebieskiego, już kawałka plastiku. 

post-13529-0-19896500-1368255243_thumb.jpg

post-13529-0-14908600-1368255248_thumb.jpg

Także idzie to wszystko rozebrać, ale za dużej siły nie można użyć :nono:

Opublikowano

Prawie się udało szkoda że końcówka się nie powiodła   :foch:

Opublikowano

dowiedz sie czy niema czesci wymiennych moze uda ci sie dokupic tylko ten niebieski element

Opublikowano

moim zdaniem  skórka nie warta wyprawki, na szuka się, na jeździ i w dalszym ciągu będzie miał stary kran, pod warunkiem że jak go zmontuje to nie zacznie ciec...

Opublikowano

Już zamówiłem nowy kranik, nawet kolor taki sam, także będę miał spokój na jakiś czas.

Dziękuję wszystkim pomagającym

Pozdrawiam

Opublikowano

Kiedyś szukałem części zamiennych i... znalazłem... niestety tylko informację, że nie stosuje się części zamiennych do tych elementów - w całości jest traktowana taka bateria jako część zamienna. :(

Opublikowano

bo to tylko Polak tak potrafi rozkręcić i pier....ć się z duperelami, żaden inny człowiek tego nie robi, rumun tego nie rozkręca bo niema przyczepy a niemiec ma w  :pupa: -ie  żeby się paprać i naprawiać ,