Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ponieważ  organizuję  moim dzieciom sanatorium w Dąbkach nad morzem (blisko Koszalina , termin 28 .04- początek długiego weekendu) ) - zawoże zestaw  , rozkładam wszystko i wracam do Wrocławia  .  

I tak sobie pomyślałem że wrócę pociągiem aby było taniej , wygodniej i w miarę szybko (słyszałem że nasze pociągi jeżdzą nawet 140 km/h)

a tu   od razu na ziemie mnie sprowadzają :

jest aż jeden pociąg ok 22h ale nie bezpośrednio tylko z przesiadką w Szczecinku , koszt 95 zł (druga klasa), a jedzie aż 10 godz (tylko 410 km) - jeżeli nie będzie opóźnienia  i się nie spóźni na przesiadkę .

Więc chyba nic się nie zmieniło od mojego ostatniego przejazdu polską koleją 20 lat temu  .I będę musiał jechać na dwa auta , a koszt niewiele wyższy ale chyba tak już trzeba  

pozdrawiam  jubi-tom :]

Opublikowano
 .

Więc chyba nic się nie zmieniło od mojego ostatniego przejazdu polską koleją 20 lat temu 

Zmieniło, na gorsze...

Opublikowano (edytowane)

10h to optymistycznie . Zapłacisz za pośpiech a pojedziesz osobowym bo takie ma prędkości że w niektórych odcinkach szybciej ze stacji do stacji rowerem dojedziesz . Ten pociąg często staje w szczerym polu i o czasowy przyjazd raczej ciężko.

Co do tej różnicy to "za komuny" do wawy z 3miasta było kilka połączeń  ekspresowych (4h)  a teraz żaden nie leci krócej niż  6h.

Te 140k/h to zważywszy na stan taboru i torowisk to w cale nie takie optymistyczne.

Możesz jechać  autokarem. Lecą przecież expresy. Z Wrocka odbierałem często takim przesyłkę firmową i zwijał się  przyzwoicie jeszcze przed euro autostradami.

Edytowane przez pasjonat (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

to spróbuje PKS a tu 

(koszt połączenia 1,29 zł brutto/min) - tyle kosztuje informacja  dokąd i o której jedzie autobus   :sciana:

więc to już jest  naprawdę przegięcie albo ja jestem jakiś inny i tego nie rozumiem

Opublikowano

zdarza mi się przemieszczać pociągami pośpiesznymi, intercity i tak do końca, nie jest aż tak źle...chodzi mi o relacje łódź-warszawa, zakopane czy gdzieś nad morze.

nie wiem jak trasa do wrocka wygląda, ale myślę że nawet jedna przesiadka nie jest straszna. co do ekonomi to dla 1-2 osób opłaca się jechać, więcej już nie opyla się.

jeżeli chodzi o czas przejazdu, niestety może być troszkę długo, ale jeśli będziesz jechał w nocy to prześpisz drogę i będziesz na miejscu (przynajmniej ja wybieram podróż w nocy) lub posiedzisz w restauracyjnym i będziesz podziwiał widoki za oknem...przy okazji będziesz miał duuuużo czasu ( którego brakuje na co dzień) do głębszych refleksji, a może kogoś poznasz ...? smirk%281%29.gif tematu czystości w wagonach nie poruszam, bo naprawdę jest różnie jednak tragedii nie ma i uważam że jest bezpiecznie.wiadomo czujnym trzeba być zawsze.

krótko mówiąc, taka podróż pkp jest ciekawa i raz na jakiś czas myślę, że nawet wskazana jeśli trafi się okazja ?

co do autokarów na długich trasach to odradzam umęczysz się na maxa! rzadkie postoje żeby "wykręcić jaszczura"  i siedzisz i siedzisz i siedzisz w fotelu, i nie wiesz jaką pozycję obrać, bo cały zdrętwiałeś....przerobiłem łódź-łeba bezpośrednio - nigdy więcej :look:  (kasa i czas przejazdu porównywalnie)