Skocz do zawartości

Nauki angielskie - pewien sposób

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wykorzystać do nauki języka obcego MP3 i wgrać w odtwarzacz pakiet... jak to nazwać...? Może lekcje? Jak by to miało wyglądać. A no tak:

Słowo po polsku - tłumaczenie w danym języku (mi chodzi akurat o angielski)

krótkie zdanie lub zwrot po polsku - tłumaczenie po angielsku. 

I tak dalej i tak dalej.

Wiem, że wiele osób polecać będzie inne metody, ale mi chodzi o prostą formę, której można używać podczas: chodzenia za kosiarką, płynięcia kajakiem, malowania płotu, wycieczki po lesie itp.

Dlatego też zależy mi na prostej formie nie wymagającej ogromnego skupienia - takiej lekkiej.

Gdzie można kupić programy, pakiety czy pliki do wgrania do MP3, które zawierają taki rodzaj "lekcji"? Przyznam, że z MP3 nigdy nie miałem do czynienia i wszelkie dotychczasowe próby zdobycia wiedzy (i ewentualne ściągnięcie czegoś z sieci) niewiele dały. Gdzie coś takiego można nabyć?

Opublikowano

Witam !

Andrzej, z konwersją typowego pliku dźwiękowego wav na plik mp3 poradzisz sobie bez problemu.

Bardzo prosty program do tego np. tu .

Gorzej będzie ze zdobyciem zawartości do zamiany na mp3, zwłaszcza w takiej formie, której oczekujesz (słowo / tłumaczenie, słowo / tłumaczenie itd.)  :hmm:

Opublikowano

Chciałbym wykorzystać do nauki języka obcego MP3 i wgrać w odtwarzacz pakiet... jak to nazwać...? Może lekcje? Jak by to miało wyglądać. A no tak:

Słowo po polsku - tłumaczenie w danym języku (mi chodzi akurat o angielski)

krótkie zdanie lub zwrot po polsku - tłumaczenie po angielsku. 

I tak dalej i tak dalej.

Wiem, że wiele osób polecać będzie inne metody, ale mi chodzi o prostą formę, której można używać podczas: chodzenia za kosiarką, płynięcia kajakiem, malowania płotu, wycieczki po lesie itp.

Dlatego też zależy mi na prostej formie nie wymagającej ogromnego skupienia - takiej lekkiej.

Gdzie można kupić programy, pakiety czy pliki do wgrania do MP3, które zawierają taki rodzaj "lekcji"? Przyznam, że z MP3 nigdy nie miałem do czynienia i wszelkie dotychczasowe próby zdobycia wiedzy (i ewentualne ściągnięcie czegoś z sieci) niewiele dały. Gdzie coś takiego można nabyć?

szczerze polecam Blondynka na językach Beaty Pawlikowskiej - cykl nauki słów zwrotów w danym języku w systemie którego szukasz

pozdrawiam

Michał

Opublikowano

szczerze polecam Blondynka na językach Beaty Pawlikowskiej - cykl nauki słów zwrotów w danym języku w systemie którego szukasz

pozdrawiam

Michał

Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że coś takiego istnieje, a tu proszę ... już w mp3 i za jedyne 10,50 zł.  :look: 

Myślę Michał, że trafiłeś w dziesiątkę :ok:

:bravo:

Opublikowano

Interesuje mnie coś w tym stylu, jak jest na tej stronie: http://1000-slow.pl/mp3/

poniżej trzech niebieskich "jajek" po słowach: Posłuchaj próbki:

Czyli pewnego rodzaju dźwiękowy słownik z tłumaczeniem, ale tylko z wybranymi - najczęściej używanymi słowami.

Nie wiem, czy Blondynka na językach to jest akurat to, ale koszt niewielki, dlatego kupię. Jednak wdzięczny będę również za inne propozycje. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

nie wiem czy do końca są to lekcje pod kosiarkę :) ale może spróbuj sitę - oczywiście bez bzdetnego intro z muzyką relaksacyjną ?

Ja sie tak uczyłam i angielskiego i niemieckiego, przegrałam lekcje z płyt na komórkę bez idiotycznej muzyczki na poczatku i po czterech-pięciu odsłuchań tej samej lekcji umiałam ją na pamięć.

Idea początkowych lekcji jest w skrócie taka: na poczatku odsłuchujesz tekst - rozdzielony na dwie części, mówiony baaaardzo wolno, potem  tłumaczenie zwrotów/słówek polski-angielski/niemiecki i na koniec znowu tekst jako całość.

Na początku można się zniechęcić jak nic nie rozumiesz, ale tak jak pisałam - po paru lekcjach znasz tekst na pamięć i tłumaczenia też - co u mnie było szczególnie dziwne bo typowym wzrokowcem jestem.

NIe słuchałam tez lekcji leżąc na kanapie w stanie relaksu (nie wiem co to znaczy w ogóle :)) - tylko przy prasowaniu, odkurzaniu itp, jakos szczególnie się nie wsłuchując.

Dla mnie o tyle lepszy od innych że nie wkuwam suchych słówek tylko gotowe zwroty do konkretnych sytuacji - sklep, knajpa, stacja benzynowa itp

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja proponuje slownik i jak najwiecej konwersacji za granica tez próbowałem uczyc sie ale z czasem slowa wypadaja z glowy a co w praktyce to tak szybko nie ginie ja kozystam z google translatora w telefonie jest tak samo przydatny jak znajomosc slowek bez znajomosci czasow a do tego filmy po eng z napisami by sie osluchac z jezykiem w praktyce jezyk brzmi inaczej jak w slowniku

Edytowane przez misiek_uk (wyświetl historię edycji)