Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to ?

Do czego to ?

Jak tego używać aby nie zepsuć ?

Do czego był ten jack z odciętym przewodem (u góry po lewej) ?

Co się ustawia przyciskami ? 

Poproszę o odpowiedzi na powyższe pytania, oraz na pytania które nie padły a powinny w sprawie tego urządzenia.

post-6371-0-57969100-1363625440_thumb.jpg

Opublikowano

Co to ?

Do czego to ?

Jak tego używać aby nie zepsuć ?

Do czego był ten jack z odciętym przewodem (u góry po lewej) ?

Co się ustawia przyciskami ? 

Poproszę o odpowiedzi na powyższe pytania, oraz na pytania które nie padły a powinny w sprawie tego urządzenia.

attachicon.gif100_2675.JPG

To regulator solarów 12/24V-30A

Podłącz akumulator pod środkowe zaciski a powinien zacząć z Tobą gadać.

Ten jack jest konieczny do pracy.W środku jest dioda, która pracuje jako czujnik temperatury.

Instrukcja podana przez Gewehra jest jaknajbardziej aktualna.

Pierwszy przycisk sekwencyjnie przełącza funkcje. Drugi (+)  i trzeci (-) służą do zmiany wartości parametrów, które można regulować.

Dodatkowo trzecim przyciskiem można odłączać obciążenie. Bardzo wygodna funkcja, gdyż może z powodzeniem pełnić rolę centralnego wyłącznika prądu w przyczepce.

W miarę potrzeb odpowiem na inne pytania.

Opublikowano

Karta produktu jest jednak nieco okrojona i nie pokazuje wszystkich możliwości tego regulatora. Brakuje w niej informacji o tym, że regulator:

-mierzy napięcie akumulatora

-mierzy prąd ładowania akumulatora

-mierzy prąd pobierany przez odbiorniki.

To istotne rzeczy, bo w rzeczywistości ten regulator to również urządzenie kontrolno pomiarowe, które umożliwia pełną kontrolę procesów ładowania i rozładowania akumulatorów.

Poza tym w ulotce jest jeszcze jeden błąd. Cena to nie 329,- tylko 260,- (u mnie)

Opublikowano

:ok:

Rozumiem że urządzenie praktycznie bezobsługowe (oprócz ustawiania czasu ).

A jakie wartości czy ikonki na wyświetlaczu (ikonka akumulatora może się smucić?  :( ) powinny mnie zaniepokoić ?

Opublikowano

Nie udało mi się doprowadzić urządzenia do stanu niezadowolenia :oslabiony: , ale z instrukcji obsługi wynika, że jest to możliwe.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam !

Od pięciu dni użytkujemy przyczepę, bez podpięcia do sieci 220V  i zdarza się, że brakuje nam prądu. :oslabiony: 

W zeszłym sezonie nie było z tym problemu pomimo, że podłączaliśmy znacznie więcej odbiorników. Obecnie jedynie oświetlenie ledowe, pompka, ładowarka do telefonów i tylko podczas dnia - ładowarka do laptopa.  Musiałem zrezygnować z włączenia nawiewu pieca.

Zima była łagodna, więc akumulator (żelowy, cykliczny 100 Ah ) zimował w przyczepie podłączony do solarów ( 4 X 100 W ).

Akumulator zawiozłem do specjalistycznej firmy, gdzie go przebadali i wystawili diagnozę, że accu jest "idealnym stanie". A jednak prądu brakuje...

Podejrzenie padło na kontroler, a właściwie na jego nieprawidłowe ustawienie. Prawdopodobnie dzieci bawiły się przyciskami....

Proszę o rozszyfrowanie wskazań kontrolera i podpowiedź jakie wartości ustawić. 

Oto przykładowe wskazania:

1)  LOAD ON      24 h

2)  LOAD OFF   10,7 V

3)  LOAD ON     12,6 V

4)  PV  OFF        13,7 V

5)  LOAD            0,6 A         ( Ikonka accu ------->  odbiornik )

6)  PV                  0,6 A        ( Ikonka solar -------> accu )

7) PV                  3201 Ah

8) LOAD            2856 Ah

15*C       (temperatura)

9)  "strona główna" to   13,9 V

Wydaje mi się, że poprzestawiane jest ustawienie pkt 3). Jeśli dobrze dedukuję to ta wartość ogranicza naładowanie accu tylko do 12,6 V. :hmm:

Zastanawia mnie za co odpowiada ustawienie pkt. 1) ?

Niektóre wskazania są oczywiste, ale mogę się mylić dlatego interesuje mnie "łopatologiczne" wyjaśnienie co do czego i jak to prawidłowo skalibrować.

Z góry dziękuję i czekam na wyjaśnienia. Po ciemku  :] .

Opublikowano (edytowane)

5)  LOAD            0,6 A         ( Ikonka accu ------->  odbiornik )

Jeśli tak masz, to accu się nie ładuje. zobacz skąd się bierze 0,6A na odbiornikach

coś za mało przy 4 solarach po 100W nawet w pochmurny dzień. Może szmatka i wyczyścić je.

Reszta ustawień jest jak najbardziej prawidłowa.

2)  LOAD OFF   10,7 V - czyli wyłącza odbiorniki poniżej napięcia 10,7V

3)  LOAD ON     12,6 V - czyli załącza odbiorniki gdy napięcie na akumulatorze osiągnie minimum 12,6V

4)  PV  OFF        13,7 V - odłącza ładowanie gdy napięcie na akumulatorze osiągnie 13,7V

Edytowane przez marmur (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

4)  PV  OFF        13,7 V - odłącza ładowanie gdy napięcie na akumulatorze osiągnie 13,7V

No to chyba nawet dla żelowego w pracy cyklicznej jednak trochę za mało?

W zależności od wykonania/producenta powinno być 14,2V do nawet 15,0V

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie problemem.

Te  0,6 A na pobieraniu to zapewne załączone oświetlenie podczas sczytywania.

Widzę, że są jakieś wątpliwości co do ustawionych parametrów regulatora, dlatego proszę podpowiedzieć jakie wartości powinny być ustawione w tym regulatorze ?

Tak jak pisałem wcześniej, w serwisie akumulatorów pomierzyli i zawyrokowali że stan idealny. Zaproponowali by pozostawić w ich warsztacie na doładowanie do następnego dnia, na co przystałem. Dzisiaj pojechałem odebrać akumulator i tu sugestia by pozostawić do poniedziałku bo coś mało się naładował". Po pełnym naładowaniu będą mogli stwierdzić ostatecznie w jakim stanie jest akumulator.

A może chcą mieć klienta na nowy ?  :hmm:  Warsztat renomowany z tradycjami, ceniony na lokalnym rynku, więc raczej nie.

Zobaczymy w poniedziałek co powiedzą. Umyję panele, zamontuję akumulator w przyczepie i jeszcze raz zapiszę wskazania regulatora. Rozumiem, że potrzebne są wyniki pod pełnym obciążeniem oraz bez ?