Skocz do zawartości

Przyczepa dla poczatkujacego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy na tym forum i chciałem sie poradzić.

Własnie jestem na etapie poszukiwania hobby i myslę, że przycepa kempingowa byłaby fajna opcją.

Jaka przyczepa nadawała by się na początek. Nie za droga, mój dotychczasowy budżet to około 10.000 zl. Fajnie jakby miała 6 miejsc do spania.

Jest wiele różnych marek. Nie wiem czym się one w zasadzie różnią. Czy jakość pwiedzmy HOBBY a SWIFT jest znacząca?

Czy w tej cenie jestem w stanie kupić jakąś przyczepę i bez obaw jechać z nią powiedzmy do Chorwacji. Czy na dłuzsze trasy przyczepy do 10 tyś. są nieużyteczne??

Opublikowano

Witaj....czytając forum znajdziesz na wszystkie pytania odpowiedzi....Zachęcam do lektury. W granicach 10 tysi może być problem z kupnem czegoś sensownego, co nadawało by się do dalekich podróży, ale możliwe- w tym celu musisz się nastawić na dłuższe poszukiwania...Ja swoją nabyłem za 11500 i wiem, że bez problemu mogę lecieć gdzie chcę smirk(1).gif Nie ograniczaj się tylko do hobby, bo tym samym zawężasz sobie obszar potencjalnych przyczep w dobry stanie. Szukając przyczepy na 6 osób musisz wziąć pod uwagę, że będzie to przyczepa duża, a co za tym idzie, to : musisz mieć odpowiedni holownik (zdolny według papierów holować taką przyczepę), gdy DMC zespołu pojazdów przekroczy 3,5 tony musisz mieć prawo jazdy kat B+E, a także możesz łapać się na opłaty za drogi (viatoll).

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy na tym forum i chciałem sie poradzić.

Własnie jestem na etapie poszukiwania hobby i myslę, że przycepa kempingowa byłaby fajna opcją.

Jaka przyczepa nadawała by się na początek. Nie za droga, mój dotychczasowy budżet to około 10.000 zl. Fajnie jakby miała 6 miejsc do spania.

Jest wiele różnych marek. Nie wiem czym się one w zasadzie różnią. Czy jakość pwiedzmy HOBBY a SWIFT jest znacząca?

Czy w tej cenie jestem w stanie kupić jakąś przyczepę i bez obaw jechać z nią powiedzmy do Chorwacji. Czy na dłuzsze trasy przyczepy do 10 tyś. są nieużyteczne??

Witaj arass.

To czy przyczepa jest użyteczna czy nie, nie wyznaczają pieniądze potrzebne na jej zakup a ogólny stan techniczny przyczepy.

Zacznij od zastanowienia się nad możliwościami swojego samochodu, jaką przyczepę potrafi i może zgodnie z przepisami pociągnąć.

Potem skonfrontuj to z posiadanymi swoimi kwalifikacjami (kategoria prawa jazdy).

A może zaczniesz od pożyczenia przyczepy na jeden weekend i skonfrontujesz czy karawaning to jest to hobby, którego poszukujesz?

Do Chorwacji zajedziesz każdą przyczepą, czy to Swift, czy Adria, Knaus, Hobby pod warunkiem, że jest w dobrym stanie ;)

Każda marka ma swoich zwolenników i przeciwników, ale podstawowe elementy wyposażenia są takie same u prawie każdego producenta.

6 osobowa przyczepa to przyczepa z gatunku większych, a więc i potrzebny solidniejszy holownik.

Opublikowano

Witaj,

jeśli wcześniej spędzałeś wakacje na kempingach i polach namiotowych to myślę że karawaning Ci się spodoba.

Na początek nada się na pewno przyczepa sucha ok.gif i w podanej przez Ciebie kwocie głównie tym trzeba się kierować.

Jeśli przyczepa będzie miała zdrową budę, zdrową ramę, zdrową oś i najazd to reszta jest już w zasadzie serwisowana i do zrobienia za niewielkie pieniądze (łożyska w kołach, okładziny hamulców, tuleje najazdu, amortyzator najazdu, linki hamilca itp.) i taką przyczepą da się normalnie jeździć na wczasy.

Pamiętaj tylko że wydanie 10 kzł na przyczepę nie gwarantuje Ci tego że będzie ona w dobrym stanie oslabiony.gif - niestety przy zakupie pierwszej budki łatwo o wtopę.

Czym będziesz holował?

Opublikowano

Mazda 6 kombi, 2009r, 2,0 tdi, 143 KM. To mój aktualny holownik.

Czy jest jakiś pewny komis gdzie można w spokoju wybrać suchą przyczepę.

Opublikowano

Kolego - pewnego komisu nie ma. Mało tego, mogę Ci nawet powiedzieć, że są komisy, gdzie sprzedawcy chcą być uczciwi "do bólu" i też im się zdarzają wpadki. Trzeba po prostu sprawdzać. Podaj jeszze informację o rejonie, gdzie chcesz szukać. Bo ja np. podpowiem Ci "zagłębie przyczepkowe" w Bieruniu koło Tychów. Jednak, jeśli jesteś z Pomorza, to chyba nie będzie to pomocna oferta.

Opublikowano

Musisz popatrzeć do dowodu rejestracyjnego auta jakie masz DMC. To może ograniczyć twój wybór chyba, że masz prawko na przyczepę i chcesz płacić dodatkowe koszty za przejazd (viatol czy opłaty na krajowych i zagranicznych autostradach).

Opublikowano

No ja będę poszukiwał w Wielkopolsce ewentualnie Kujawsko-pomorskie. Jednakże jeśliby się trafiło coś ciekawego dalej to oczywiście można się przejechać.

Czy w moim regionie znacie takich "do bólu" uczciwych sprzedawców?

Aktualnie nie mam dowodu auta przy sobie ale wydaje mi się, że dopuszczalna przyczepa z hamulcem to 1300kg. Z tym, że nie na 100%, mogłem coś pomieszać.

Opublikowano

Możesz poczytać tu: http://forum.karawaning.pl/forum/39-komisy-oraz-sprzedawcy/

Jednak zanim odwiedzisz jakikolwiek komis to poczytaj sobie uważnie na co tak na prawdę należy zwracać uwagę np. tu: http://forum.karawaning.pl/topic/4622-na-co-zwracac-uwage-przy-kupnie-przyczepy/

Opublikowano

Witaj nowy Kolego.

Przede wszystkim nie licz że trafisz okazję. Okazje są szybko sprzedawalne i przejmują je ludzie obcykani w branży.

Oprócz tego, oferują oni później swoje "super okazje" po swojemu dla laików - czyli dla ciebie.

Przyczepa "idealna" ma się dokładnie tak samo jak "auto bezwypadkowe od dziadka z Niemiec z niecofanym licznikiem w Gubinie"

Na szczęście, w przyczepie łatwiej jest stwierdzić jej wady bo sprzedawcy opisują tylko same zalety - wiadomo dlaczego.

Kotem w worku przy zakupie jest wszystko to, czego nie sprawdzisz. Co innego zbagatelizować to co się wykryło.

.

W Twoim budżecie powinieneś znaleźć ładny egzemplarz bez problemu, ale to wymaga czasu, cierpliwości i wiedzy.

Szczególnie nie ufaj handlarzom oferującym angielki i na miejscu pomoc w rejestracji. Urobią!

Powodzonka.

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że znam przyczepę w kujawsko- pomorskim, która jest na bank sucha i w sugerowanej cenie.

Kolega Tymar z Bydgoszczy ma coś takiego do sprzedania. Przyczepę zna wielu forumowiczów

i nie jest to przyczepa robiona na sprzedaż. Sugeruję kontakt z właścicielem, bo może okazać się,

że to będzie ta wymarzona przyczepa. W każdym razie warto zobaczyć jak wygląda zadbana przyczepa.

Edytowane przez przemek70 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Nie za droga, mój dotychczasowy budżet to około 10.000 zl. Fajnie jakby miała 6 miejsc do spania.

z taką kasą na pewno coś wybierzesz, także z modelu hobby, ale czy będzie ona 6-cio osobowa...? :niewiem:

różnice miedzy przyczepami niemieckie/angielki znajdziesz na forum.

wg. mnie najlepszym rozwiązaniem (skoro nie chcesz wtopy) dogadaj się z doświadczonym kolegą z forum ze swojego regionu i oglądajcie :piwo: ewentualnie wrzuć linka z ogłoszeniem z polski możne ktoś pomoże ? :-]

Edytowane przez ryba78 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

z taką kasą na pewno coś wybierzesz, także z modelu hobby, ale czy będzie ona 6-cio osobowa...? :niewiem:

różnice miedzy przyczepami niemieckie/angielki znajdziesz na forum.

wg. mnie najlepszym rozwiązaniem (skoro nie chcesz wtopy) dogadaj się z doświadczonym kolegą z forum ze swojego regionu i oglądajcie :piwo: ewentualnie wrzuć linka z ogłoszeniem z polski możne ktoś pomoże ? :-]

Z taką kasą bedzie to pełnoletni uczestnik ruchu drogowego a co za tym idzie raczej nie będzie bez skazy .Doświadczenie ??? jest to raczej rodzaj kompromisu pomiedzy tym co by się chciało mieć a tym co można mieć ,a to jest bardzo płynne i zależne od możliwości .Przy zakupie pierwszej cepy ,coby nie nażekać na innych , należy poczytać poczytać i szukać szukać . A szczęście przyjdzie samo

Opublikowano

Mazda 6 kombi, 2009r, 2,0 tdi, 143 KM. To mój aktualny holownik.

Czy jest jakiś pewny komis gdzie można w spokoju wybrać suchą przyczepę.

coś mało jak na ten holownik, skoro mój ten sam tylko starszy i w benzynie ma 1500, a w niemieckich papierach miał 1800kg.

nie wiem jakie jest dmc tej mazdy ale obstawiam że między 1900-2100kg. Rozsądek nakazuje zakup przyczepy o dmc do 1300, solidnie aerodynamicznej (z pochyloną przednią ścianą), gdyż holowanie kombii - jak i wszystkim mniejszym niż van - ma swoją wadę. Opór powietrza jest gorszy niż sama ciągnięta masa.

Dla przykładu - z pustą towarówką ważącą max 200kg, spalałem przy tej samej prędkości (100km/h) tyle samo paliwa co przy kempingu zapakowanym i ważącym ponad tonę.

jednak towarówka była wysoka na 1,8m i robił się z niej niezły balon, który skutecznie zawyżał spalanie.

Nie wiem jak w nowych mazdach 6 - ale w I generacji warto usztywnić tylne zawieszenie (metod jest wiele, od gum w sprężyny za 5zł) do wymiany sprężyn i amorków na wzmocnione). Po usztywnieniu jazda staje się przyjemnością, a prędkość 100kmh przy odpowiednim zapakowaniu zestawu nie powoduje zagrożenia.

P.S

Podaj z jakiego jesteś województwa, będzie łatwiej

Opublikowano

No tak. Troche pomieszałem z masą maksymalną przyczepy. Sprawdziłem w papierach i mogę ciągnąć przyczepe z hamulcem do 1600kg.

Co do ussztywnienia zawieszenia, musiałbym się nad tym zastanowić. Moim autem jeszcze nic nie ciągłem więc nie wiem jak się zachowuje z ciężarem.

Ja jestem z województwa kujawsko-pomorskiego.