Skocz do zawartości

Lista krajów Europy, gdzie potrzebne są winiety

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Czechy, Słowacja, Austria, Szwajcaria

dobra odpowiedz, wygral pan glebogryzarke i 10 chinskich zupek w proszku :jump:

w Niemczech maut przyczepkowiczow nie obowiazuje :)

Opublikowano
Czechy, Słowacja, Austria, Szwajcaria

dobra odpowiedz, wygral pan glebogryzarke i 10 chinskich zupek w proszku :jump:

w Niemczech maut przyczepkowiczow nie obowiazuje :)

Jule - dla mnie bomba :)

Opublikowano

A powiedzcie mi, czy na Austrię można kupić u nas ?? Oczywiście chodzi tylko o samochody z cycepką :jump:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o pomoc w zakresie Austrii !!

Dzwoniłem do różnych miejsc, ale odpowiedzi 100% nie potrafią udzielić. Jedyną prawdopodobną odpowiedź dostałem w PZM Travel w Warszawie.

Chodzi o fakt tego, że mój zestaw ma DMC o sumie 3900 kg. Winiety w Austrii są do 3,5 t. Powyżej wchodzi w grę ten GO-box. Byłem na stronie Go-boxa, ale tam jest wyraźnie napisane, że jest to dla ciężarówek oraz autokarów i busów. Ja żadnym z nich nie jestem.

Pani w PZM powiedziała, że chodzi tutaj w przypadku Austrii o DMC pojazdu ciągnącego, więc należy kupić normalną winietę.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ??

Co do Słowacji nie mam chyba złudzeń i muszę kupić winietę od 3,5t do 12t :)

Opublikowano

U Ciebie obowiazuje normalna vigniette ... go-box obowiazuje tylko w naszym niezarobkowym wypadku tylko kamperki powyzej 3.5 t

Nasz licza tylko jako auto, czyli kupujemy jedna vinietke... i nie dodajemy do tego ciezaru przyczepki.

go-box obowiazywal by nas dopiero jakbysmy przyczepke ciagneli autem powyzej 3.5 t :)

tu jest podstawa prawna ... tam gdzie sa rysuneczki zestawow pisze wyjasnienie ze wagi przyczepy nie ( nicht addieren) dodawac do wagi auta.

http://www.asfinag.at/docs/Mautordnung/A%20Mautordnung%20Version%2015/00_Mautordnung_Version%2015_070101_gesamt.pdf

Opublikowano

Jule, dzięki po raz kolejny :) !! Pierwsza Pani w PZM Travel powiedziała, że powinienem mieć przy takim ciężarze Go-boxa :) i stąd wynikała moja konsternacja. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc !!

A co do Czech i Słowacji tam muszę sumować masy pojazdu i przyczepy ?? :)

Opublikowano

za dziekuje, nie ma za co ... postawisz mi kiedys Becks-a Orange i bedziemy kwit :)

Co do Czech to wydaje mi sie ze wagowo liczony jest caly sklad, bo sa rozgraniczenia na wagi przy autach. Mozna sobie zrobic angielska wersje.

http://www.ceskedalnice.cz/znamky.htm

i tam pisze ze liczony jest tonaz auta lub skladu czyli auta i przyczepy. Takie same przepisy sa na Slowacji tz auto plus przyczepa i tez sa rozne tonaze.

ale dla wiekszego "bezpieczenstwa" bo niczego doczytac sie nie mozna, napisze do znajomego Czecha, to moze cos wyjasni...