Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Od zeszłego roku zacząłem swoją przygodę z przyczepką. Na początek kupiłem N126n, złapałem bakcyla i planuję zakup czegoś większego, bardziej komfortowego! Niewiadówka już się sprzedała, a ja zaliczyłem już kilka wycieczek. Średnio oceniałem swój sprzęt, jednak widząc niektóre budki szybko zmieniłem zdanie!

Pytanie do Was drodzy forumowicze, co polecacie?

Oglądałem wiele marek, do tej pory nie mam swojego jednoznacznego faworyta! Przedział cenowy max 15tyś! Do tej pory w zasadzie większość przyczep, które oglądałem miały, problem z podłogą. Jak nie dziury i rozwarstwiona podłoga, to znów uginająca się itd. Czy prawdą jest, że przyczepy francuskie mają faktycznie problem z uginającą się podłogą?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie!

Edytowane przez jazi (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

z Francji wiekszosc przyczep pochodzi z rozpedzonych i zlikwidowanych obozowisk cyganskich - mieszkali w cepkach 365 dni w roku wiec nie dziwne ze podloga sie ugina...

w gratisie jeszcze masz wyeksploatowane meble, rozchwiane sciany, i plątanine "kanalizacyjną i wodociągową"" pod spodem lub dziury w podlodze po rurach wychodzących na zewnatrz...

ze o pchlach nie wspomne...bo wiekszosc miala psy pilnujace dobytku...

Edytowane przez bodzioklb (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Myślę, że musisz trochę zawęzić wymagania. Za 15 tys można trochę powybrzydzać ale wtopić też można. Spróbuj ustalić jaka marka Wam się podoba, Hobby, Beyerland, Steckerman itp. Oglądajcie na razie niezależnie od stanu. Potem będziesz szukał już konkretnego egzemplarza. Ważne jest też ilu Was jest. Czy to ma być salonka czy przyczepa z osobnymi spaniami.

W razie potrzeby służę pomocą

Kajetan.

Opublikowano

Francuzki są na pewno delikatniejsze... Ja miałem Francuzkę i też miałem problem z podłogą, ale to był inny przedział cenowy, więc Ty może trafisz....Ale ja np. raczej bym je omijał...

Opublikowano

Witam.

Osobiście nie zaczynałbym od marki, tylko od Twoich potrzeb. Jaki jest skład Twojej rodziny. Co przyczepa musi mieć. Jakie masz holownik bo ten między innymi determinuję wagę i co za tym idzie gabaryty przyczepy. Szukaj dobrego egzempalarza, który spełni Twoje oczekiwania a nie konkretnej marki, których jest cała masa.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na początek:

1. budżet znamy - ok. 15 tys zł;
  2. podaj skład wyjazdowy (jak duża rodzina i w jakim wieku dzieci);
  3. gdzie masz zamiar głównie jeździć - czy tylko kempingi z dobrymi toaletami, czy wersje niskobudżetowe też wchodzą w grę;
  4. jaki samochód (moc 90 KM znamy, ale jakie masy?);
  5. jakieś preferencje odnośnie układu bądź wystroju?

Wtedy jakoś da się doradzić. A w tej chwili to nie wiadomo - albo ja nie doczytałem - ile osób ma jeździć i gdzie. Podrzuć trochę danych to pomyślimy. Bez tego - niestety wróżenie z fusów.

Opublikowano

Wtedy jakoś da się doradzić. A w tej chwili to nie wiadomo

to nie domyśliłeś się...? nie żartuj ze nie wiesz co autor tematu ma na myśli..? :lol:

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Dziękuję wszystkim za wpisy! Faktycznie nie podałem kilku ważnych informacji! To czego potrzebuję to na pewno 2 oddzielne spania, w tym momencie podróżują 3 osoby, 2+1. Myślałem o przyczepce 4 osobowej, dodatkowe spanie może się przydać!

Toaleta stacjonarna nie do końca mnie przekonuje, aczkolwiek nie wykluczam jej! Planuję odwiedzać różne miejsca, w te wakacje poznałem kemping z fatalnym i bardzo dobrym węzłem sanitarnym! W związku z tym zastanawiałem się ew nad zakupem toalety przenośnej (takiej w razie czego!)

DMC przyczepy nie może przekroczyć 1200kg!

Pytałem o przyczepy francuskie ponieważ niedawno oglądałem CAVARELAIR BAMBA i wszystko mi odpowiadało do momentu, kiedy nie odkryłem uginającej się podłogi pomiędzy wejściem a szafką zlewową! Próbowałem zgłębić temat w Internecie i znalazłem jedno zdanie - "przyczepy francuskie, maja problem z uginająca się podłoga"! Dodam, że nie zauważyłem, by w/w przyczepa miała jakiś widoczny od spodu problem, co nie zmienia faktu, że podłoga się uginała, dało się to również zaobserwować od zewnątrz!

Czekam na Wasze opinie drodzy forumowicze!

Pozdrawiam

Edytowane przez jazi (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam. Dziękuje za przesłane linki!

Do Kutna wybieram sie na początku października, jesli oferta będzie aktualna, na pewno obejrzę zaproponowane przyczepy!

Czyli jakim? Tu są dwie sprzeczności ;)

Ja tu nie widzę sprzeczności, jednak zauważam, że co niektórzy chyba się nudzą i wyrywają z kontekstu słowa! Poznane kempingi, dokładnie 2!!! teraz jaśniej?

Opublikowano

na pewno 2 oddzielne spania, w tym momencie podróżują 3 osoby, 2+1

Toaleta stacjonarna nie do końca mnie przekonuje,

DMC przyczepy nie może przekroczyć 1200kg!

Popieram pomysł na dwie oddzielne sypialnie. Mnie najbardziej pasuje układ klasyczny z dwiema podkowani. Jedną z nich masz zamykaną i tam kładziesz dzieciaka wieczorem, a po zamknięciu masz jeszcze całą resztę przyczepy, żeby posiedzieć, pogadać albo przytulić żonę. To jest wygodne, gdy dziecko śpi w takim miejscu, ze nie wyłącza z użytku kuchni i ogólnie reszty przyczepy.

Moim zdaniem robisz błąd rezygnując z kasetowej toalety na rzecz przenośnej. Ale z drugiej strony mogę nie mieć racji, bo przyczepy bez kasety są tańsze (bo i starsze). Zatem możesz oszczędzić trochę grosza kupując budkę spełniajacą twoje oczekiwania, ale tańszą z powodu m. in. braku toalety stacjonarnej.

Przykład układu, który powinien pasować do wymagań: http://karawaning.net/city.htm

Masz tu DMC dajace jakiś zapas holownikowi (bo moc 90 KM nie powala więc budka 1200 kg tylko teoretycznie wchodzi w grę), do tego cenę znacznie niższą od zakałdanego budżetu, szerokość 210 cm, co jest wygodne na nasze kiepskie drogi i polecanego sprzedawcę.

Drugi przykład: http://karawaning.net/tecking.htm

Jest o 8 lat młodsza, ma ładnie wyglądające wnętrze i ciekawe łóżko dla dziecka, a awaryjnie jeszcze jedno wyżej rozkładane (np. dla teściowej). W komplecie jest też przedsionek - jeśli lubisz używać. Zwróć też uwagę na bardzo korzystną i wygodną dużą ładowność tego modelu. Może to jest dokładne spełnienie założeń?

Gdy będziesz oglądał różne przyczepy to proponuję byś zwrócił uwagę na Knausa 8404 - jak w moim podpisie. Ta przyczepa ma DMC=1000 kg, co pasuje do twojego holownika i jest wystarczajaco wygodna dla rodziny 2+2. Marka również jest uznawana za dobrą. Ja mam układ właśnie z łóżkami na dwóch krańcach przyczepy, przy czym dziobowe koje są zamykane dzwiami i tam kładziemy dzieciaki.

Opublikowano (edytowane)

(...)

kempingi, dokładnie 2!!! teraz jaśniej?

Tak, teraz poprawnie = zrozumiale.

I nie z nudów, tylko na straży polskiej pisowni. Jedna literka zmieniła cały kontekst. Teraz jasne? ;)

No, powodzonka.

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)