Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chiałbym zakupić pierwszą przyczepe i mam jedna na oku w naszym mieście jest to SPRITE ALPINE LE 1992 rok i chcą za nią 8000 tysięcy, jak myślicie czy warto stan jest bardzo fajny wszystko działa, opony , akumulator butla są nowe . Prosiłbym o jakieś opinie z góry bardzo dziękuje smirk(1).gif

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jak masz blisko to pojedź , porób i zapodawaj zdjęcia, może coś podpowiemy :niewiem:, ujrzymy i odradzimy :nono:.

Kolega Wiktus ma jakąś taką, zapytaj na PW.

Opublikowano

Podaj więcej danych bo nawet nie wiadomo z jakiego miasta jesteś. Może ktoś da radę z tobą podjechać i coś poradzić...hmm.gif

Opublikowano

chiałbym zakupić pierwszą przyczepe i mam jedna na oku w naszym mieście jest to SPRITE ALPINE LE 1992 rok i chcą za nią 8000 tysięcy, jak myślicie czy warto stan jest bardzo fajny wszystko działa, opony , akumulator butla są nowe . Prosiłbym o jakieś opinie z góry bardzo dziękuje smirk(1).gif

przede wszystkim patrz na ściany/podłogę/sufit, butlę czy aku wymienisz w każdej chwili

Opublikowano

napisz gdzie chcesz jeździć , jak liczną masz załogę i co jest w przyczepie dla Ciebie najważniejsze

potem dobieraj model

Opublikowano

przyczepa wygląda naprawdę dobrze nie widać żadnych przecieków spód nie koroduje , jeśli chodzi o rodzinkę to ja żona i nasz maluch 2,5 roku , chcemy narazie takie krótkie wypady zobaczyć jak jest i nie inwestować dużo jeśli naprawdę nam się spodoba to sprzedamy i zakupi się lepszą. Mamy też nie zamocny samochód to Peugeot Partner Teepe z 1,6 diesel i 90KM.

Wizualnie nie wygląda źle, bardziej mi zależy na opini doświadczonych karawingowców czy to wystarczy na początej jest mała lekka , czy producent jest ok i czy wart za tą cene.

a jeśli chodzi skąd jesteśmy to Orzesze woj śląskie

Opublikowano

Orzesze? A gdzie w Orzeszu masz komis z przyczepami (tak zrozumiałem Twojego posta). Jestem z bardzo bliska :) Czy to może przyczepa od prywatnego sprzedawcy? Nie bój się wystawić na forum zdjęć - koledzy na podstawie zdjęć wiele podpowiedzą.

Opublikowano

przyczepa wygląda naprawdę dobrze nie widać żadnych przecieków spód nie koroduje , jeśli chodzi o rodzinkę to ja żona i nasz maluch 2,5 roku , chcemy narazie takie krótkie wypady zobaczyć jak jest i nie inwestować dużo jeśli naprawdę nam się spodoba to sprzedamy i zakupi się lepszą. Mamy też nie zamocny samochód to Peugeot Partner Teepe z 1,6 diesel i 90KM.

Wizualnie nie wygląda źle, bardziej mi zależy na opini doświadczonych karawingowców czy to wystarczy na początej jest mała lekka , czy producent jest ok i czy wart za tą cene.

a jeśli chodzi skąd jesteśmy to Orzesze woj śląskie

o ile dobrze kojażę to jest to klasyczna salonka (jedno duże łóżko)

myślę że na początek będzie OK - ma duże spanie dla 2+1 spokojnie wystarczy, jest WC, jest kuchnia itd

cena jeśli stan jest dobry, to też wydaje się OK

strasznie tajemniczy jesteś ;)

widząc fotki było by łatwiej doradzić

Opublikowano

Kolego napisz gdzie stoi ta przyczepka, jeśli niedaleko

to może ktoś z nas mieszkający w pobliżu pojedzie z tobą ja pooglądać.

Piszesz, że aku i butla sa nowe. To najmniej istotne elementy.

Jeśli jesteś początkujący czyli inaczej-zielony, to warto poprosić

o pomoc w oględzinach jakiegoś doświadczonego forumowicza.

Nie twierdze, że sam sobie nie poradzisz, jednak bezinteresowna

pomoc i obiektywna ocena bardziej doświadczonego kolegi

jest nieoceniona.

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie czytałem o tym systemie VIA TOLL że jeśli ma się "duża przyczepę" to cza płacić opłaty za przejazd danymi drogami. że te przepisy nie mówią jasno co i jak.

nie ma sprawy zrobie dzisiaj zdjęcia i podeśle, jest to od mojego kumpla który przywiózł ją z Angli kilka dni temu

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie czytałem o tym systemie VIA TOLL że jeśli ma się "duża przyczepę" to cza płacić opłaty za przejazd danymi drogami. że te przepisy nie mówią jasno co i jak.

nie ma sprawy zrobie dzisiaj zdjęcia i podeśle, jest to od mojego kumpla który przywiózł ją z Angli kilka dni temu

jak nie przekroczysz DMC zestawu 3500kg, a raczej nie przekroczysz, to nie płacisz

macaj okolice okien, narożniki, musi być twardo i sucho !

Opublikowano

Przepisy pod tym względem są dość precyzyjne. Na forum jest masa informacji na ten temat - zestaw ma <3,5 t - nie ma viatoll. Zestaw przekracza 3,5t - płacisz viatoll. Piszę tutaj o DMC zestawu. Więcej szczegółów znajdziesz na forum.

Opublikowano (edytowane)

Kolego

Jeżeli to jest salonka do dobrze przemyśl temat. Jeżeli mały nie śpi z Wami w domu w łóżku to po co mu przewracać w głowie i nagle go przyzwyczajać. Poza tym rośnie i za rok czy dwa trochę głupio będzie z nim spać. I co przyczepę za rok będziesz zmieniać? Poza tym młodzi jesteście, a na wyjeździe zazwyczaj wzrasta poziom hormonów.przytul.gifserduszka.gifMusze dalej tłumaczyć...?devil.gif

W każdym razie my od razu rozglądaliśmy się za taką z oddzielnymi spaniami.

A z technicznych spraw to widziałem ostatnio w komisie anglika, któremu po prostu można było ruszać ścianą razem z oknem na 10cm w obie strony - czyli trzymały go tylko zewnętrzne powłoki. Na to też uważaj bo wygląda dobrze a w środku pusto czylipupa.gif

Ja mogę pomóc jeżeli znajdziesz coś pod tym adresem: http://www.matcamp.pl/przyczepy.php . Dobrze znam właściciela. Kupiłem u niego już dwie budki. Jest uczciwy.

Pozdrawiam

Kajtek

Edytowane przez Kajetan1975 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Całkowicie zgadzam się z Maćkiem. Salonka-tak, ale

dla dwojga. Dla młodej rozwojowej rodziny raczej nie.

Nie jest łatwo kupić przyczepę i wcale nie łatwo ją

za chwilę sprzedać.