Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam założyć hak holowniczy do focusa II z 2006 roku.

Jak domyślam się, w aucie jest szyna CAN.. Dobrze myślę?

Hak już jest wybrany, pozostaje pytanie co do elektryki:

Można wpiąć się do tylnych lamp, tak jak to robiono dawniej (w samochodach bez szyny CAN)?

Czy jednak kupić wiązkę z modułem?

Montował ktoś samodzielnie taką wiązkę? Gdzie się ją wpina..?

Ze względów oszczędnościowych wiązka będzie uniwersalna a nie dedykowana.

Opublikowano

Witajcie.

Mam założyć hak holowniczy do focusa II z 2006 roku.

Jak domyślam się, w aucie jest szyna CAN.. Dobrze myślę?

Hak już jest wybrany, pozostaje pytanie co do elektryki:

Można wpiąć się do tylnych lamp, tak jak to robiono dawniej (w samochodach bez szyny CAN)?

Czy jednak kupić wiązkę z modułem?

Montował ktoś samodzielnie taką wiązkę? Gdzie się ją wpina..?

Ze względów oszczędnościowych wiązka będzie uniwersalna a nie dedykowana.

hmm u siebie mam wpięte w lampy i wszystko działa :yes: (focus c-max z 2004)

ale poszukaj może oryginalnej używanej wiązki z jakiegoś rozbitka ?

wtedy montaż jest banalnie prosty - tylko przepinasz kostki

Opublikowano

uniwersalna wiązka do 13 pinówki kosztuje chyba 200-300 zł i działa też z szyną CAN. podpinanie pod lampy to taki "średni" pomysł. Inastalacja wiązki to jakieś 2-3 godziny i 2 piwka :-)

Opublikowano

Na 99% nie masz can. Po liftingu go dorzucili jak dobrze pamietam. Moj 05 ma zwykla instalacje, sam montowalem hak, podpialem pod lampy i wszystko gra.

Opublikowano

Panowie - wielkie dzięki za odpowiedzi.

Ford co prawda w 2005r zmienił budę, zmieniło się mocowanie haka. Ale moje obawy co do CAN okazały się bezpodstawne ;)

W Focusie CAN jest od 2008r., i od 2008r. potrzebny jest moduł.

Konrad: przejrzałem (co prawda na szybko) allegro, ale samych wiązek nie widziałem. Podłączę się pod lampy, też wiele czasu to nie zajmie.

Macieku: niestety, ma być 7 pin. Znaczy dla mnie (wykonawcy) dobrze, bo szybciej. A zleceniodawca chce budżetową wiązkę, bo ma inne wydatki na głowie.

Szary: tak, dobrze pamiętasz - CAN jest po lifcie.

Jeszcze raz dzięki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla potomnych ;)

Rodzice zakupili sobie fokę po lifcie z 2009r. z CANem. W ASO dopuszczają montaż haka z gniazdem 7pin w sposób tradycyjny (wpinka w kable), bez modułu. W przypadku "13" zalecają moduł. W tygodniu będę montował hak bez modułu - zobaczymy co wyjdzie ;)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

"Potomnym" się przyda. Do foki 2009 śmiało można montować zwykłe gniazdo 7 PIN bez modułu. Po wpince w instalację nie ma żadnych objawów by coś działo się nie tak. Komputer diagnostyczny również nie widzi żadnych błedów.