Skocz do zawartości

Oświetlenie zewnętrzne jest tylko jedna strona


terenowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Po długiej i szczęśliwie zakończonej historii z światłami obrysowymi, jaką miałem w ubiegłym roku, pojawił się kolejny problem z oświetleniem zewnętrznym na dwa dni przed wyjazdem na Jurę (przez różne czynniki nie mogę tam dotrzeć już od dwóch lat).rant.gif

Otóż co się dzieje.

Przyczepa ma wiązkę 13 pinową. Kiedy ją podłączam do gniazda 13 pinowego w Toyocie, świecą wszystkie światła obrysowe i postojowe. Wszystko jest OK. Kiedy jednak do wtyczki przyczepy zakładam przejściówkę i wpinam ją do zwyczajnego gniazda 7 pinowego w Chryslerze, połowa świateł nie świeci, a w zasadzie świeci tylko część lewej strony. Sprawdziłem też gniazda 7 pinowe. W obu samochodach są one dobre (sprawdzone specjalnym przyrządem i zwykłą przyczepką towarową).

Dodam, że jeszcze 2 miesiące temu światła przy podłączeniu 7 pinowym były i stopniowo, z wyjazdu na wyjazd, zaczęły znikać. Najpierw część obrysówek, później dalsza część prawej strony. Obawiając się, że brakuje masy idącej przez hak, kawałkiem rurki miedzianej dodatkowo łączyłem masę ramy przyczepy ze śrubami haka samochodu. Nic się jednak nie zmieniało.

Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania? Co można zrobić, by awarię usunąć? Jaką techniką szukać awarii? Nie chciałbym pozbywać się wtyczki 13 pinowej i zakładać 7 pinowej. W końcu nie po to zakładałem w samochodzie dodatkowe gniazdo 13 pin, by nie korzystać z jego dobrodziejstwa.

Wszystkich elektrykóW i elektromechaników proszę o pomocbow.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po długiej i szczęśliwie zakończonej historii z światłami obrysowymi, jaką miałem w ubiegłym roku, pojawił się kolejny problem z oświetleniem zewnętrznym na dwa dni przed wyjazdem na Jurę (przez różne czynniki nie mogę tam dotrzeć już od dwóch lat).rant.gif

Otóż co się dzieje.

Przyczepa ma wiązkę 13 pinową. Kiedy ją podłączam do gniazda 13 pinowego w Toyocie, świecą wszystkie światła obrysowe i postojowe. Wszystko jest OK. Kiedy jednak do wtyczki przyczepy zakładam przejściówkę i wpinam ją do zwyczajnego gniazda 7 pinowego w Chryslerze, połowa świateł nie świeci, a w zasadzie świeci tylko część lewej strony. Sprawdziłem też gniazda 7 pinowe. W obu samochodach są one dobre (sprawdzone specjalnym przyrządem i zwykłą przyczepką towarową).

Dodam, że jeszcze 2 miesiące temu światła przy podłączeniu 7 pinowym były i stopniowo, z wyjazdu na wyjazd, zaczęły znikać. Najpierw część obrysówek, później dalsza część prawej strony. Obawiając się, że brakuje masy idącej przez hak, kawałkiem rurki miedzianej dodatkowo łączyłem masę ramy przyczepy ze śrubami haka samochodu. Nic się jednak nie zmieniało.

Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania? Co można zrobić, by awarię usunąć? Jaką techniką szukać awarii? Nie chciałbym pozbywać się wtyczki 13 pinowej i zakładać 7 pinowej. W końcu nie po to zakładałem w samochodzie dodatkowe gniazdo 13 pin, by nie korzystać z jego dobrodziejstwa.

Wszystkich elektrykóW i elektromechaników proszę o pomocbow.gif

Terenowiec, ja elektrykiem nie jestem a jedynie prostym mechanikiem samochodowym z pierwszego wykształcenia, ale skoro na początku działało i było wszystko O.K. a teraz nie jest to ja bym szukał przyczyny na wszystkich złączach i przejściach(przejściówka z 13 na 7 pin-ów) Wiem w czym jest problem bo sam raz zapinam starszą a raz nowszą wersję i czasami się ten problem pojawia. Na początku bym przeczyścił wszystkie styki (troszkę delikatnie porozginał) we wtyczkach, przejściówkach i gniazdach. Wiem że to denerwujące :krzykacz: Skoro jednak jak zpinasz przyczepę z wtyczką 13 pin do gniazda 13 pin i wzystko działa i zapinasz przyczepę 7 pin do gniada 7 pin i też działa to przyczyna musi tkwić w przejściówce lub połączeniu :niewiem: Innej opcji nie ma!

Edytowane przez Novicjusz (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Terenowiec, miałem dokładnie to samo co ty. Okazało się że gniazdo założone jest bez modułu sterującego i komputer pokładowy odcina prąd żeby nie uszkodzić instalacji elektrycznej. U mnie zanim zdążyłem założyć moduł doraźnie pomogły żarówki ledowe. Jeżeli to jest to to możesz łatwo to sprawdzić, wyciągnij żarówkę pozycyjną z tej lampy co gaśnie i zobacz czy wtedy reszta będzie się świecić.

 

PS teraz doczytałem że gasły Ci stopniowo i że działało, więc to raczej nie będzie to oslabiony.gif

Edytowane przez bartosz_b (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie problem może być jeszcze gdzieś indziej. Rok temu miałem tak, że kiedy wkładałem wtyczkę raz do gniazda 7 pin - przez przejściówkę to wszystkie żarówki świeciły, ale część słabo (na żółto) a kiedy wkładałem bezpośrednio w 13 pin, to część lampek nie świeciła. Wtedy okazało się, że gdzieś głęboko w przyczepie nie łączył jakiś kabelek. Dodam, że w Toyocie mam zamontowane dwa gniazda obok siebie 7 i 13 pin.

Co do styków w przejściówce, to częściowo je przeczyściłem, ale mogę to zrobić jeszcze lepiej i tak zrobię. Może to coś da? Spryskam je też jakimś płynem, też ponoć pomaga...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję na początek sprawdzić czy samochód ma rozdzielone obwody prawej i lewej strony. Jeżeli tak to trzeba na chwilę zamienić we wtyczce stronę lewą z prawą i po objawach będzie wiadomo czy problem tkwi w samochodzie czy w przyczepie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tez zaczol bym od przejsciowki skoro mowisz ze na 13 pinach dziala a z przejsciowka nie, a moze masa w przejsciowce padla?

 

Gdyby padła masa w przejściówce to w ogóle nie byłoby świateł. Sprawdziłbym omomierzem przejściówkę.Od tego bym zaczął, a potem to już szukanie z przyrządem lub próbnikiem.

Edytowane przez ed (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróciliśmy z Rzędkowic, a z nami wrócił problem oświetleniasciana.gif. Mimo zmiany przejściówki na nową, część obrysówek miga. W obie strony, łącznie przez prawie 10 godzin jazdy, obrysówki cały czas migały w częstotliwości od kilku mrugnięć na sekundę do przerw kilku czy kikudziesięciosekundowych. Świecą, nie świecą - naprzemiennie. Mruganie jest o tyle wkurzające, że może zwrócić uwagę policji. Bo przez mruganie budkę na drodze widać doskonale.

Obrysówki migają znacznie bardziej na nierównej drodze. Na odcinkach równych cykle się zmniejszają (albo świeci, albo nie świeci przez kilkanaście sekund).

Od czego zacząć poszukiwania przyczyny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Terenowiec moja stara budka miała oryginalne łączenie kabli zaraz na końcu dyszla przy podłodze ... kabel zasilający wchodził do kostek ... ewidętnie gdzieś któryś kabelek jest prztearty/poluzowany i na nierównościach się gubi ...

 

Skoro wszystkie obrysówki "migają" to temat jest gdzieś na "rozdzieleniu" sygnału lub masy.

 

 

Ale skoro przez moment było dobrze po zmianie przejściówki to jeszcze sprawdziłbym samą wytczkę przyczpey ... jak jest wpięta do gniazda 13 pin to jest mocniej osadzona (wytczkę się wkręca) a przy przejściówce coś może w niej samej nie stykać.

 

 

Rozkręć wytczkę i zobacz jak to wygląda w środku :) a następnie w samej przyczepie miejsce rodzielenia sygnały świateł na obrysówki/pozycyjne tył :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Światła po zmianie przejściówki były - powiedzmy przez symboliczne 15 sekund - i po ruszeniu w drogę zaczęły od razu mrubgać. Dodam, że mruga część obrysówek - nie wszystkie (dwie białe przednie i górne po obu stronach z tyły przyczepy). Boczne pomarańczowe nie mrugają i tylne światła w lampach też nie mrugają.

Edytowane przez terenowiec (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli wracam do pierwszego pomysłu ... miejsce "łączenia rozdzielenia" kabla w przyczepie ... do budki dochdzą 2 kable odpowiedzialne za oświetlenie lewa/prawa strona ... i gdzieś muszą być "rozdzielone na poszczególne lampy" albo zaraz pod podwoziem na miejscu styku dyszla z ramą albo gdzieś w środku przyczepki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Światła po zmianie przejściówki były - powiedzmy przez symboliczne 15 sekund - i po ruszeniu w drogę zaczęły od razu mrubgać. Dodam, że mruga część obrysówek - nie wszystkie (dwie białe przednie i górne po obu stronach z tyły przyczepy). Boczne pomarańczowe nie mrugają i tylne światła w lampach też nie mrugają.

 

 

Terenowiec, nasuwa się jeden wniosek!:hmm: Instalacje w cepce wymaga przeglądu tak połączenia w kostkach(jeśli takowe występują) jak i wtyczka. Trudno mi określić gdzie tkwi przyczyna "dyskoteki" twoich świateł obrysowych, bo nie jest mi znany schemat instalacji ale z opisu jasno wynika, że problem jest w połaczeniach. Sugeruję po kolei od wtyczki począwszy, sprawdzać wszystkie połączenia i rozgałęzienia. Inna rzecz w grę moim skromnym zdaniem nie wchodzi :swiety:

Edytowane przez Novicjusz (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak będę musiał zrobić, tylko nie wiem, w jaki sposób się to sprawdza, by nie spalić 1000 bezpieczników w samochodzie? Czy możecie powiedzieć jaką techniką sprawdzać (szukać uciekającego styku). Bo na oko, czyli tylko patrząc na styki, mogę tego nie zauważyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Witamy

    Witamy na największym polskim forum karawaningowym. Zaloguj się by wziąć udział w dyskusji.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.