Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o informację czy mogę na dyszel zamocować same rynny rowerowe które są używane na bagażnikii dachowe? Proszę o podpowiedzi, jak zorganizować bagażnik w miarę tani na rowery.

Opublikowano

Montując bagażnik rowerowy na dyszel musisz pamiętać że zmniejsza się kąt skrętu przyczepy ,

musisz montować bagażnik jak najbliżej bakisty przedniej co też może utrudnić dojście do butli z gazem itp.

Opublikowano

Proszę o informację czy mogę na dyszel zamocować same rynny rowerowe które są używane na bagażnikii dachowe? Proszę o podpowiedzi, jak zorganizować bagażnik w miarę tani na rowery.

Widywałem już montowane najtańsze zwykłe bagażniki rowerowe do dyszla. Trzeba zastosować pośrednią ramkę do przykręcenia ich do dyszla. Jak chcesz to w poniedziałek mogę ci wrzucić zdjęcia takiego rozwiązania. Niestety aby otworzyć przednią klapę trzeba zdjąć rowery, bo takie rozwiązanie nie ma uchylania bagażnika wraz z rowerami. Ale ma podstawową zaletę - jest najtańszym sposobem przewiezienia rowerów :)

Opublikowano

Radosz oto obiecane fotki:

Widok całości:
post-4917-0-77868900-1369381581_thumb.jpg

post-4917-0-78301500-1369381590_thumb.jpg

post-4917-0-43240900-1369381598_thumb.jpg

post-4917-0-87135100-1369381610_thumb.jpg

post-4917-0-02835500-1369381619_thumb.jpg

post-4917-0-95567000-1369381626_thumb.jpg

Łatwe, proste i tanie do zrobienia. Montaż i demontaż trwa max 5 minut. No i cena ;)

Opublikowano

Do cennych uwag kolegów dorzucę swoje.

1. Sprawdż dopuszczalny nacisk na hak ( wg danych haka )
  2. Sprawdź co w tym temacie podają dane przyczepy
  3. Zmierz aktualny nacisk na hak, po czym prowizorycznie zamocuj planowany bagażnik wraz z rowerami i zmierz nacisk ponownie.
  4. Wyniki pomiarów odnieś do danych z punktu 1 i 2.
  5. Naciskiem na hak możesz manewrować przenosząc inne składniki bagażu np. na tył - ale pamiętaj o zachowaniu DMC przyczepy.
  6. Bardzo ważne !!! NIE WIERĆ ŻADNYCH OTWORÓW W DYSZLU !!!

Teraz już możesz oddać się przyjemności projektowania i montażu. Powodzenia

Opublikowano

Też kiedyś miałem ten problem, w końcu doszedłem do wniosku, że mam 2 łóżka w przyczepie, więc kładę na każde koc, kładę po jednym na łóżko kołami do kierunku jazdy... Nawet długi odcinek drogi rower leży tam gdzie go położyłem. Kolega woził na dyszlu, kosztowało go to wymianę lampy tylnej - chciał zatankować i zapomniał o rowerach przy manewrach.

Średnio nacisk na hak to jest około 50 kg, przy dwóch rowerach to jest około 30 kg plus konstrukcja i uchwyty...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja wykonałem podobny bagaznik, moze nie aluminioowy ale według tych wymiarów. Niestety nie składa mi sie jak jest przewidziane, ale mi to nie przeszkadza. wykonanie kosztowało mnie niecałe 100 zł a robił mi to kolega materiał + robocizna.

bag.htm