Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstepie witam wszystkich i przepraszam za brak polskich znakow ale niestety posiadam niemiecka klawiature.

Wraz z zona mamy zamiar zakupic nasza od dluzszego czasu wymazona przyczepe i bardzo prosze Was forumowiczow o pomoc w wybraniu przyczepy ktora bedzie najlepsza na poczatek.

Oto moje wymogi:

Auto jakie posiadam to Chevrolet Orlando 2.0 diesel 163PS o masie calkowitej ponad 1800kg.

Przyczepa musi pomiescic 2 doroslych i 2 dzieci z czego jedno moze spac z rodzicami , oczywiscie musi posiadac wc, prysznic z ciepla woda i kuchenka, czyli wszystko to co przyczepa posiadac powinna.

Niewiem czy to mozliwe ale plusem bylo by gdyby byla niezalezna od napiecia 230v. Chyba ze w kazdej mozna zastosowac przetwornice.

Fundusz jakim bede dysponowal to niestety tylko max 12000zl.

Zalezy mi aby przyczepa miala bardziej nowoczesny ksztalt i nie byla za stara. Najbardziej zawiesilem sie na przyczepach marki swift i hobby ale niewiem czy beda to odpowiednie i wystarczajaco proste w obsludze jak na poczatek.

Za wszystkie porady i podpowiedzi serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

czy beda to odpowiednie i wystarczajaco proste w obsludze jak na poczatek.

Wszystkie przyczepy są w obsłudze tak samo proste, zainstalowane urządzenia różnią się nieznacznie, wszystkie instrukcje, lub wskazówki jak uruchomić znajdziesz na forum. Kwota 12000 daje już jakieś możliwości, na Twoim miejscu szukałbym w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania ( tak w promieniu do 100 km), możesz wrzucić fotki na forum, użytkownicy wypowiedzą się odnośnie zalet i wad konkretnej przyczepki i może będzie łatwiej podjąć decyzję.

Najpierw jednak zobacz ile Twoje autko może pociągnąć wg dokumentów.

Opublikowano

Na chwile obecna mieszkam w niemczech i niewiem czy zaczac sie rozgladac tutaj w niemczech czy szukac w Polsce w ktorej czesto bywam (szczecin). Czy jest jakis okres w ktorym najlepiej szukac i kupic przyczepe?? Chodzi mi ze na jesien i wiosne najwiecej pada wiec najlatwiej zauwazyc ewentualne przecieki czy wyczuc zapach.

Masa calkowita przyczepy z dowodu to: 1500kg z hamulcem i 750kg bez hamulca

Opublikowano

Można oczywiście nie używać 230V chociaż może brakować wtedy ciepłej wody płynącej z bojlerka w umywalce w łazience i zlewozmywaku,nam właśnie tego brakowało w pierwszej przyczepce ponieważ nie było bojlerka i nawet łazienki :-/ Po za tym szukajcie budki bez wypadkowej nie naprawianej a o wszelakich wadach czy zaletach różnych marek dowiesz się tu na forum. :-)

Opublikowano

Można oczywiście nie używać 230V chociaż może brakować wtedy ciepłej wody płynącej z bojlerka w umywalce w łazience i zlewozmywaku,nam właśnie tego brakowało w pierwszej przyczepce ponieważ nie było bojlerka i nawet łazienki :-/

Do ciepłej wody nie koniecznie jest potrzebny prąd ( ja mam bojler, który podgrzewa też wodę na gaz).

Po sezonie teoretycznie ceny przyczep powinny spadać, ale dobre przyczepy, których właściciele wiedzą o nich wszystko i dadzą sobie za nie rękę obciąć i tak są w cenie. Na Twoim miejscu spróbowałbym szukać czegoś w Niemczech, z racji miejsca zamieszkania, obserwuj też forum, czasami pojawiają się fajne oferty sprzedaży przyczep z dobrych rąk.

1500 kg na haku daje już fajne możliwości i praktycznie brak ograniczeń jeśli chodzi o rozkład wnętrza. Za 12 tys. przyczepa powinna już mieć wszystko co do szczęścia potrzebne, czyli wg mnie:

- łazienkę z prysznicem

- niezależne zasilanie 12V

- kuchnię

- sprawne ogrzewanie

- lodówkę ( 12V, gaz, 230V)

- przy tej masie zaczep stabilizowany

- ciepłą wodę

Opublikowano

Kocer opisywane przez Ciebie wyposażenie przyczepy w kwocie około 12 tys zł, to chyba tylko w angielkach.

Angielki w Niemczech są bardzo rzadko spotykane, a u nas mają swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników.

W Niemczech za kwotę 3 tys. Euro prawdopodobnie znajdziesz budkę w granicach lat 1992-1994, ale o prysznicu czy ciepłej wodzie to raczej trzeba zapomnieć. Niezależność od 230V też pod dużym zapytaniem, chyba, że na zasadzie korzystania z lodówki i kuchenki na gaz, a reszta z akumulatora samochodu. Łazienka z WC kasetowym to już standard w tych rocznikach.

W dobrym stanie budka będzie prawie zawsze trzymała cenę, w Niemczech nawet wyższą niż u nas. Ale ja bym szukał właśnie w Niemczech od prywatnego właściciela w idealnym stanie - taka budka będzie zawsze dobrym wyborem.

Opublikowano

Kocer opisywane przez Ciebie wyposażenie przyczepy w kwocie około 12 tys zł, to chyba tylko w angielkach.

Angielki w Niemczech są bardzo rzadko spotykane, a u nas mają swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników.

A tutaj pierwsza z brzegu z naszego forum bez szukania:

http://forum.karawaning.pl/topic/11915-s-fendt-530-joker-e-1991r-dmc-1200kg/page__pid__281191?do=findComment&comment=281191

W sumie ma wszystko co potrzeba, nie oceniam jej w żaden sposób ( bo jej nie widziałem), chodzi mi tylko o przykład.

Opublikowano

A czy moze ktos wymienic zalety i przedewszystkim WADY przyczep z angli??

mimo, że było o tym pisane setki razy na forum to ja w skrócie wymienię te wady i zalety które znam - dodam, że mam angielkę.

Wady :

- delikatna konstrukcja - meble przeważnie nie są z pełnej płyty tylko lekki sandwich (szkielet z listewek obłożony pilśnią / sklejką)

- ściany przeważnie cieńsze niż w europejskich - np u mnie tylko 23mm - czyli jak Niewiadów - gorsza izolacja cieplna

- klimat, w którym spędzają pierwsze 10 i więcej lat życia - dużo deszczu, wysoka wilgotność, zasolenie (to najmniej szkodzi)

- nie są rejestrowane w Anglii - przez co handlarze oszukują na rocznikach - ale przyczepy po 1991 mają VIN na wszystkich oknach - można go rozkodować

- drzwi po lewej stronie - które dla wielu są wadą - więc tu wpisuje, mnie kierowcy zawsze bliżej do przyczepy - i dla mnie to jest zaletą (do 1 groźnej akcji)

- ciężko trafić suchą sztukę.

- zbiornik na wodę zewnętrzny i pompka też - droga w zakupie ale da się to poprzedabiać

- gniazdka 230V angielskie - ale łatwo to przerobić

Zalety

- mitem, jest dostępność części, większość przyczep ma podwozie Al-ko, osie , hamulce i najazd też Al-ko, Knott, i inne znane marki - nie ma problemu z dostępem

- WAGA - przy rozmiarze 500 - czyli podłogi mam 540cm ok - DMC 1250KG - a MW 980 - licząc ok 10-20% lżejsze od Europejskich marek

- Aerodynamika - przednia ściana pochylona znacznie - co korzystnie wpływa na spalanie holownika - szczególnie kombi i sedana - przy busie - bez znaczenia

- wyposażenie - od ok 1993 - standardem praktycznie jest ciepła woda - u mnie w 1995r zarówno na prąd i gaz - bojler daje ok 14 litrów wody o temp ok 70C co umożliwia kąpiel dla 2 +2 pod rząd -

- piekarnik - jest raczej nie potrzebny - świetnie nadaje się do wożenia garnków i szybszego nagrzania przyczepy jak jest konieczność - u mnie stoi nie używany

- antena tv + fm - jest prawie w każdej sztuce, do tego po odpięciu wzmacniacza odbierasz na niej sygnał DVBT z naziemnych nadajników

- wnętrze - użyte materiały, kształt poduszek, wszystko to ma swój klimat - trzeba to lubić - ja akurat lubię :]

- wszystkie okna uchylne, z roletami, moskitierami, przeważnie bez firanek :(

- w wielu modelach brak przewodu kominowego i komina na dachu - mniejsza szansa na zaciek - spaliny wychodzą pod podłogę

- w większości egzemplarzy na pokładzie zamontowano już prostownik i jest gotowa instalacja 12V oraz miejsce na akumulator - izolowane, dostępne z zewnątrz

- 3 okna na 1 ścianie - ładnie wyglądają :]

- większość oświetlenia na 12V ( u mnie kilkanaście punktów na 12v i tylko 2 na 230V)

- grill gazowy wewnątrz

- szybkozłączka w przedsionku gazowa i gniazdo elektryczne - w wielu przyczepach wiekowych...

CENA - do Polski trafiają przyczepy głównie z lat 1988 - 1999 - inne roczniki to rodzynki - ostatnio szukałem w PL angielki ok 2002 - 2005 aby porównać cenę i na nowo się zakochać - prawie nie wykonalne - na rynku są przyczepy starsze przez co tańsze - za 10.000 + możesz szukać prawdziwego rocznika 1995 i nowszych.

Wiem, że każdy chwali to co ma, mnie również podobają się przyczepy kontynentalne - Hobby, Fendt, LMC, Tabbert - ale przy bliskości 3500kg oraz z myślą o podtrzymaniu holownika przy życiu zdecydowałem się na lżejszą przyczepę. Następny holownik planowany i tak zmusi mnie do zakupu Viatola - więc wtedy pomyślę co dalej z przyczepą...

POWODZENIA

Opublikowano

Jezeli dobrze widzę w profilu pisze Kassel.Żaden inny (oprócz polskiego) rynek chyba nie jest tak wypełniony przyczepami w interesującej was cenie niż rynek niemiecki.

Przede wszystkim co według mnie jest ważne,skoro macie zamiar rejestrować ja w De ..to przegląd!!!...najlpeij jak jest nowy i macie spokój na 2 lata,oczywiście z tym gasprufung.

Szukanie zacząć najlepiej w jakims Caravan center,gdzie stoi tego bez liku!!Jednak jak juz cos wpadnie w oko to dobrze szukac prywatnej osoby,ktora odsprzeda swoja cepke.Ja osobiście szukam,czegoś najdalej z drugiej reki,,super,gdyby trafić na pierwszego właściciela.Wtedy bez problemow powinny byc wszystkie dokumenty i dowody zakupów,ewentualnie powymienianych elementów,jak materace,lattenrost itp.

powodzenia

Opublikowano

W Niemczech za kwotę 3 tys. Euro prawdopodobnie znajdziesz budkę w granicach lat 1992-1994, ale o prysznicu czy ciepłej wodzie to raczej trzeba zapomnieć.

W dobrym stanie budka będzie prawie zawsze trzymała cenę,

zgadza się. prysznic i ciepła woda to już wypas :skromny: troszke trzeba dołożyć do ceny żeby nie kupić paździerza ale z prysznicem... uwazam (a też mam małe dzieci) że jak kasa ogranicza lepiej kupić ładną dużą z wc bez prysznica wtedy jest większy wybór...na polach masz sanitariaty. wc, lodówka, kuchenka, zlew/woda to musi być

Opublikowano

zgadza się. prysznic i ciepła woda to już wypas :skromny: troszke trzeba dołożyć do ceny żeby nie kupić paździerza ale z prysznicem... uwazam (a też mam małe dzieci) że jak kasa ogranicza lepiej kupić ładną dużą z wc bez prysznica wtedy jest większy wybór...na polach masz sanitariaty. wc, lodówka, kuchenka, zlew/woda to musi być

również się zgadzam !!!