Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam wszystkich forumowiczów!

Poszukuję przyczepy do 5 tys. zł, a ponieważ w moich okolicach niewiele się tego wystawia na sprzedaż to też nie ma w czym przebierać.

Jak do tej pory oglądałem 4 przyczepy, niestety każda miała jakiś feler dyskwalifikujący.

Teraz postanowiłem zapytać się doświadczonych karawaniarzy o poradę, żeby nie robić zbędnych kilometrów - może pomożecie mi wyeliminować którąś na wstępie.

Pierwsza propozycja to Polar P520 http://allegro.pl/po...2492092463.html i szczerze mówiąc najbardziej mnie intryguje, niepokoi mnie jednak serwis i dostępność do części (jeśli w ogóle jest to istotne).

Martwią mnie również szwedzkie butle gazowe (nie wiem jak je nabić i jaki tam jest gwint) oraz nie do końca rozumiem opis "brak instalacji wodnej".

Czy są jeszcze inne rzeczy, które powinienem brać pod uwagę? Czy jest to odpowiednia cena, czy może jednak trochę zawyżona?

Druga to dosyć popularna Adria 4256 http://allegro.pl/pr...2511209487.html

Trochę mała jak na moje potrzeby, jednak kusi ceną. Pewną wadą jest 4 miejsce w postaci hamaka i brak łazienki (została zdemontowana na rzecz dodatkowej szafy).

Lodówka nieoryginalna - zamiennie wstawiona nowa firmy MPM, mam awersję do tego producenta :[

To również stanowi ograniczenie, ponieważ gazem już jej nie zasilę.

Proszę o poradę :)

Opublikowano

Na początku witam wszystkich forumowiczów!

Teraz postanowiłem zapytać się doświadczonych karawaniarzy o poradę, żeby nie robić zbędnych kilometrów - może pomożecie mi wyeliminować którąś na wstępie.

Proszę o poradę :)

to forum karawaningowe a nie karawaniarzy bananaevil.gifbananaevil.gif

a odnośnie przyczepy to jest wszystko uzależnione od:

czego oczekujesz niewiem.gif

czym będziesz ciągał niewiem.gif

w ile osób będziesz korzystał niewiem.gif

dlatego trudno poradzić która będzie lepsza niewiem.gif

Opublikowano

Jeśli uraziłem "karawaniarzem" to przepraszam...

Moje oczekiwania są mocno ograniczone finansami - jak już napisałem - nie mogę wydać więcej niż 5 tyś.

Holownik to Opel Vectra B DTI 2.0 (DMC przyczepy z hamulcem -1200kg)

Dla 3-4 osób.

Opublikowano (edytowane)

Poszukuję przyczepy do 5 tys. zł,

Proszę o poradę

Nie będzie łatwo za 5 tys zł. Wielu z nas zaczynało mysleć o przyczepie liczac się z wydatkiem rzędu 5 tys zł, a potem niestety życie weryfikuje tę kwotę często do min. 10 tys zł. Oczywiście nie zawsze tak jest. Nie mogę przesądzać jak będzie u Ciebie.

Z dwóch podanych przyczep to Polar jest świetną marką. Trudno o znalezienie wielu lepszych. Pytanie jak się trzyma po latach ten konkretny egzemplarz. Brak instalacji wodnej można nadrobić montując w bakiście zbiornik, do tego pompkę (poniżej 100 zł, a nawet za 60 zł można kupić), wężyk (kilka zł/mb), baterię z mikrowyłącznikiem, instalację elektryczną do uruchamiania pompy. Zasadniczo za 200-300 zł możesz tę wodę mieć. Gorzej z toaletą kasetową, bo w przyczepie za 5000 zł nie ma sensu jej montować więc pozostaje Ci toaleta przenośna. Raczej nic strasznego i w zakładanym budżecie będziesz musiał się pogodzić z taką toaletą w każdej marce przyczepy.

Jeśli przyczepa jest sucha i sprawna to powinieneś mieć z niej radość. No i nie jest mała.

A Adria nie ma opinii wyjątkowo dobrej przyczepy. Ot - marka jak wiele innych. Przy budżecie 5000 zł musisz szukać i tak poprawnego stanu technicznego niezależnie od marki. Już ćwierć wieku albo dłużej jeźdźą te przyczepy, o których myślisz. Tylko jakoś nie przekonuje mnie ten egzemplarz ze względu na brak łazienki. Wymieniona lodówka na nie-przyczepową też nie jest plusem. Mnie ta oferta nie zachwyca. Ale to nie znaczy, ze przy realnych oględzinach nie może się okazac, że wyjątkowo zdrowa i fajna przyczepa dla 3 osób.

Edytowane przez inhalt (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witaj, piszesz dla 3 lub 4 osób to dosyć duża różnica, przy ograniczonym

budżecie. Najważniejsze, aby nie przeciekała i była sucha. Potem dopiero

wyposażenie i układ jezdny. Drobne usterki z elektryką, gazem, wodą, lub

układem jezdnym. można zrobić samemu lub poprosić zaprzyjaźnioną

złotą rączkę. Natomiast remont zgniłka to już duże wyzwanie.

Fotki sprzedającego to mała loteria, jeśli nie będzie chciał czegoś

pokazać to zrobi je tak, że niczego nie zauważysz.

Wydaje mi się, że najlepszym sposobem jest poproszenie

kogoś kto mieszka w pobliżu, aby zobaczył w realu czy warto jechać samemu.

Powodzenia w poszukiwaniach. Jeszcze miesiąc lub dwa i ceny trochę

opadną, a sprzedawcy zrobią się bardziej elastyczni.

Warto zabrać na oględziny kogoś obeznanego w temacie, chłodne i obiektywne

oko na pewno nie zawadzi.

Kiedyś był taki o pomocy przy oględzinach, może warto go odświeżyć

Co do marki to zdania będą podzielone prawie każdy będzie uważał, że

jego ulubiona jest nieco lepsza od innych. Każdy model ma jakieś

plusy i minusy.

Opublikowano

widziałem gdzieś te przyczepke... ale zabij mnie nie pamiętam gdzie...:niewiem:

Albo w ogłoszeniach forum, albo była gdzieś omawiana, w każdym razie było to już kawałek czasu temu....bo też pamiętam, ale jak przez mgłę

Opublikowano

Albo w ogłoszeniach forum, albo była gdzieś omawiana, w każdym razie było to już kawałek czasu temu....bo też pamiętam, ale jak przez mgłę

teraz skumałem po miejscowosci w ogłoszeniu... stoi na kempingu pod lasem w Bolkowie - byliśmy tam na spotkaniu...

Opublikowano

teraz skumałem po miejscowosci w ogłoszeniu... stoi na kempingu pod lasem w Bolkowie - byliśmy tam na spotkaniu...

a co to oznacza? była wynajmowana?

Opublikowano (edytowane)

witam,ja zakupiłem emerytke za grosze,i powoli sobie robie pod siebie,także to też jest rozwiązanie,tyle że wychodzi troche drogo,ale jak powoli robie,to nieczuć kosztów,mam ja rok i narazie cała z zakupem włącznie wyniosła mnie 3 ,tyś,a juz można spokojnie przemiarzać ile sie da,i mam pewność że wytrzyma,mimo wieku w tej chwili przejechałem z nią juz 1k km

Edytowane przez dawidknaus (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Do 5 tys. będzie ciężko dostać przyczepkę w bardzo dobrym stanie, przede wszystkim nie przeciekającą i szczelną, ale nie mówię że nie znajdziesz.

witam,ja zakupiłem emerytke za grosze,i powoli sobie robie pod siebie,także to też jest rozwiązanie,tyle że wychodzi troche drogo,ale jak powoli robie,to nieczuć kosztów,mam ja rok i narazie cała z zakupem włącznie wyniosła mnie 3 ,tyś,a juz można spokojnie przemiarzać ile sie da,i mam pewność że wytrzyma,mimo wieku w tej chwili przejechałem z nią juz 1k km

Opcje @dawidknaus powinieneś brać pod uwagę, tylko że jest jeden ważny warunek, musisz lubić majsterkować. Ale w budżecie do 5 tys. możliwe że ta opcja jest najlepsza. Bo dasz ok. 5 tys, a po sezonie trzeba będzie włożyć ok. 2 tys. w remont.

Opublikowano (edytowane)

Polar ma rewelacyjne ogrzewanie (kocioł CO primusa) choć może być kłopotliwe w naprawie (mało ich jest i nie produkują od kilkunastu lat) . Sprawdź koniecznie czy działa ogrzewanie. Ponadto mając kocioł primusa można tanim kosztem fundnąć sobie bojler z ciepła wodą.

O innych wadach/zaletach tego konkretnego egzemplarza nie wypowiadam się bo nie widziałem a po zdjęciach to ciężko wyczuć :-)

I bardzo ważne sprawdź na jakie ciśnienie jest reduktor, ja przy moim primusie w poprzedniej przyczepce miałem reduktor 2,5barowy bo kocioł tak wymagał. reduktor był stary i miałem problem ze znalezieniem takiego za rozsądne pieniądze. W zasadzie reduktory 10 letnie powinno się wymieniać na nowe.

Edytowane przez macieku (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Zdecydowałem się oglądnąć Polara, jutro jadę go prześwietlać.

Właściciel podesłał więcej zdjęć (dodaję w załączniku).

Zerknijcie proszę i poradźcie na co szczególnie zwrócić uwagę oprócz standardowego zakresu.

Ten post zawierał zdjęcia lub inne załączniki, które zostały utracone w wyniku awarii technicznej.

Opublikowano

Tego Polara już ktoś pokazywał na przełomie maj-czerwiec. Było poruszane, że naszpikowana jest panelami PCV i na podłodze panele założone też. Ciekawe co pod panelami?:niewiem: