Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem 23 czerwca przyczepę na działkę rekreacyjna, już nigdy z nią nie wyjadę, tylko co teraz mam zrobić??

1.Czy muszę ją przerejestrować na siebie?

2. OC wyszło 17 lipca. Czeka mnie jakaś kara że nie ma teraz oc (jakieś nowe dziwne przepisy od lutego2012 weszły)

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

Opublikowano

Witam, nie jestem do końca pewien tego co napiszę lecz prawdopodobieństwo że tak jest kręci się około 99%, po pierwsze jeśli nie przerejestrowałeś przyczepy na siebie i nie wypowiedziałeś ubezpieczenia OC w towarzystwie ubezpieczeniowym to poprzedni właściciel ma problem bo ubezpieczyciel będzie go ścigał za składkę ( chyba że on poszedł do ubezpieczyciela i okazał umowę "kupna-sprzedaży" to będą ścigać ciebie. Umowa nie wypowiedziana przechodzi niejako na następny okres ubezpieczenia automatycznie.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Witam kupiłem 23 czerwca przyczepę na działkę rekreacyjna, już nigdy z nią nie wyjadę, tylko co teraz mam zrobić??

1.Czy muszę ją przerejestrować na siebie?

2. OC wyszło 17 lipca. Czeka mnie jakaś kara że nie ma teraz oc (jakieś nowe dziwne przepisy od lutego2012 weszły)

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

Jeśli przyczepka była już zarejestrowana, to musi być kontynuacja. Aby ja wyrejestrować, to są tylko trzy podstawy do wyrejestrowenia - sprzedaż, złomowanie lub kradzież. Więc jeśli nie masz jednego z tych trzech punktów, to automatycznie Twoim obowiązkiem jest przerejestrowanie w terminie 30 dniowym i dalsza kontynuacja w dowolnym zakładzie ubezpieczeń.

Opublikowano

Najlepiej to się dowiedz w wydziale komunikacji. O ile mnie pamięć nie myli to właśnie kiedyś była możliwość wyrejestrowania przyczepy,bo o samochodach i innych pojazadach to tak jak ktoś pisał wyżej,tylko kradzież,złomowanie i sprzedaż.A jeśli nawet to OC za cepkę przy 60 % zniżek w PZU masz chyba ok. 40 zł na rok.

Opublikowano

zapłać zaległe składki oc i wypowiedz umowe tak jak byś chciał zmienić ubezpieczyciela a rejestracja jest obowiązkowa w ciągu 30 dni od daty zakupu ale niema kary za niezarejestrowanie

Opublikowano

rejestracja jest obowiązkowa w ciągu 30 dni od daty zakupu ale niema kary za niezarejestrowanie

nie słyszałem o takich praktykach..? ale, co nie zabronione to dozwolone...Polska

postaw przyczepkę na działce wypowiedz oc i nie chwal się nikomu że bez rejestracji...:swiety:

Opublikowano

nie słyszałem o takich praktykach..? ale, co nie zabronione to dozwolone...Polska

postaw przyczepkę na działce wypowiedz oc i nie chwal się nikomu że bez rejestracji...:swiety:

a za kilka lat upomni sie fundusz :-]

ale jest ryzyko jest zabawa :yay:

Opublikowano

Obawiam się że nie za kilka lat, w chwili obecnej UFG i ubezpieczyciele łatają dziury jednym z przykładów jest np. ta STRONA. Podejrzewam że istnieje system który to w miarę szybko wyłapie, czego Ci oczywiście nie życzę. Ale jak to mówią Twoja kasa, Twoja decyzja.

Opublikowano

Obawiam się że nie za kilka lat, w chwili obecnej UFG i ubezpieczyciele łatają dziury jednym z przykładów jest np. ta STRONA. Podejrzewam że istnieje system który to w miarę szybko wyłapie, czego Ci oczywiście nie życzę. Ale jak to mówią Twoja kasa, Twoja decyzja.

ano właśnie w dobie komputerów i dziury budżetowej to nic nie wiadomo :-]

moja niewiadka stała z 10lat bez OC i nikt się nie upomniał, a teraz to już na pewno się nie upomną, bo właścicielce się zmarło

ale to było trochę lat wstecz, dziś bym nie ryzykował

zwłaszcza że ślad w systemie jest - zgłoszona sprzedaż/brak kontynuacji

Opublikowano

Czytając tę wspomnianą stronę i wypełniając ten druk o zapytanie - to jest tak, jakbyś sam im siebie podał na tacy...:mlot: a oni by się cieszyli :yay: .

Opublikowano

1. Zacznijmy od tego, że każdy pojazd dopuszczony do ruchu (czyt. posiadający dowód rejestracyjny) powinien posiadać OC.

2. Polisa zawarta przed lutym 2012 przedłuży się automatycznie na kolejny rok, o ile nie zostanie wypowiedziana.

3. W interesie sprzedawcy jest przekazać informację swojemu towarzystwu, że pojazd został sprzedany. To właśnie sprzedający wskaże TU Ciebie jako nowego nabywcę. Po wygaśnięciu polisy dostaniesz drogą pocztową polisę z wyliczoną maksymalną stawką. Oczywiście możesz pofatygować się sam i dokonać "rekalkulacji" zgodnie ze zniżkami.

4. Nie ma kary administracyjnej za nie zarejestrowanie pojazdu w ciagu 30 dni - chociaz jest taki obowiązek na kupującym. To są fakty.

5. OC przyczepy to 20-30 zł.

6. Za "niemanie" OC opłata znacznie wyższa. dokonaj rachunku ekonomicznego, czy warto kombinować.

7. Potwierdzam, że tylko w 3 przypadkach można wyrejestrować pojazd. Ktoś powyżej pisał o tym. Czwarty - jest bardziej kosztowny. Po 25 latach i 15 latach od zaprzestania produkcji pojazd można zarejestrować jako zabytek. Wtedy można zawierać ubezpieczenie na dowolny okres.

8. Bzdurą jest, że można ubezpieczyć pojazd na stałych tablicach na 1 dzień. Zgodnie z ustawą - ubezpieczenie OC jest zawierane na rok.

Opublikowano (edytowane)

odgrzeje temat bo akurat takie coś trafiłem

http://moto.onet.pl/...kul.html?node=6

Prawie 1,8 tys. kierowców bez ważnej polisy OC wykrył w tym roku Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) - poinformowała rzeczniczka UFG Aleksandra Biały. Dodała, że Fundusz uszczelnienia system ochrony ofiar wypadków drogowych. "Wiele osób jest zaskoczonych skąd wiemy o tym, że nie mieli OC, skoro nie kontrolowała ich policja" – powiedziała, cytowana w czwartkowym komunikacie UFG, Elżbieta Wanat-Połeć, prezes UFG.

Dodała, że od początku roku Fundusz uruchomił nowe narzędzie, które monitoruje bazę polis komunikacyjnych i wykrywa przerwy w ubezpieczeniu danego pojazdu.

:hej:

Edytowane przez konrad_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Konrad - narzędzie posiada wady. Z tych tysięcy kierowców - część posiada ubezpieczenie, lub sprzedała pojazd. Ale nie zmienia to faktu, że łatwiej będzie dotrzeć do osób, które OC nie posiadają. Kiedyś o tym pisałem :-)