Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Szukam osób,które doradzą lub pomogą mi w znalezieniu nietypowej przyczepki.Ponad 2 lata temu uległem wypadkowi i mam sparaliżowane nogi i częściowo ręce(poruszam się na wózku inw.).Dość długo "włóczyłem" się po szpitalach ale doszedłem do wniosku, że trzeba od nowa próbować żyć aktywnie-przynajmniej na tyle na ile się da.Dlatego postanowiłem kupić używaną,niedrogą przyczepkę kempingową.Niestety te spotykane w ogłoszeniach mają dość wąskie wejście-ok.50cm więc nie mam szans by dostać się do środka na wózku.Niestety żona jest dość drobnej budowy więc nie da rady mnie wnieść.Kupiłem najazdy aluminiowe po których łatwiej byłoby mnie wepchać na wózku do środka.Minimalna szerokość wejścia to ok.70cm.Może macie jakieś pomysły jak sobie poradzić z tym problemem?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

witaj kielczanin jest seria przyczep służąca dodatkowo do przewozu motocykli i mają one wejście od tyłu ... drzwi są szersze niż standardowe i może coś takigo by się nadawało?

A druga i wydaje mi się prostsza opcja zakup przyczepki w Twoim budżecie i jej odpowiednie przystosowanie ... może się okazać że takie rozwiązanie będzie najtańsze i pozwoli stowrzyć optymalną przestrzeń do spędzania czasu :)

Opublikowano

hej kielczanin

Świetny pomysł z tym kempingowaniem :)

tu są linki do dostosowanych przyczep, ale myślę, że musiałbyś to sobie na własną rękę doposażyć albo zamówić od kogoś kto sprowadza z zagranicy właśnie taką. Może poszukaj na forum polecanych serwisów (chyba ktoś z Częstochowy dużo się tu udziela i ma dobre opinie) i może napisz pw jak by to można było zrobić i za ile (w drugim linku są wstawione normalne drzwi)

http://www.frys.co.uk/axcess.html

http://www.friday-ad.co.uk/hull/caravans-motorhomes/touring-caravans/caravan-with-wheelchair-YI211JC59

Opublikowano

Witaj!

Jedno jest pewne - żadna standardowa przyczepa nie będzie się nadawała. Nawet jeśli będą szerokie drzwi to nie będzie w niej ciągów komunikacyjnych dla wózka.

Obawiam się również że gotowe rozwiązania jak z linków od kolegi "banicja" będą: praktycznie nie do dostania, i w cenach abstrakcyjnie wysokich. Przypuszczenia opieram na doświadczeniach z przerabianiem samochodu na potrzeby osób niepełnosprawnych. Ten rynek praktycznie w polsce nie istnieje a na zachodzie ceny są... zabójcze.

Myślę że jedynym wyjściem (kompromisem) jest zlecenie wykonania kampera/ przyczepy od podstaw. Nie mniej jednak... ciągle będzie mało miejsca :sciana:

Opublikowano

A druga i wydaje mi się prostsza opcja zakup przyczepki w Twoim budżecie i jej odpowiednie przystosowanie ... może się okazać że takie rozwiązanie będzie najtańsze i pozwoli stowrzyć optymalną przestrzeń do spędzania czasu :)

Dokładnie. U mnie nie byłoby problemu z przeróbką. Kilka profili aluminiowych, odpowiednio lekki materiał na płytę drzwi i po temacie. Kupienie standartowej budki i przeróbka to najlepsze rozwiązanie. Znalezienie przyczepy już odpowiednio przystosowanej może być trudne.

Opublikowano

Panowie, nie zapominajmy o tym że dostanie się do środka przez powiększone drzwi to najmniejszy problem. Do łazienki wąskie drzwi, do sypialni wąski przejazd, brak wytrzymałych uchwytów do przesiadania się itp. Problemów jest masa :oslabiony:

Opublikowano

Przyznam szczerze,że jestem miło zaskoczony tak szybkim odzewem.Z tym zleceniem wykonania dostosowania przyczepy to ograniczają mnie trochę możliwości finansowe,dlatego zdecyduję się raczej na kupno używanej przyczepki,wymianę drzwi na szersze i usunięcie części szafek by poszerzyć dojazd do łóżka.Orientujecie się ile by kosztowała wymiana drzwi?

Opublikowano (edytowane)

Przyznam szczerze,że jestem miło zaskoczony tak szybkim odzewem.Z tym zleceniem wykonania dostosowania przyczepy to ograniczają mnie trochę możliwości finansowe,dlatego zdecyduję się raczej na kupno używanej przyczepki,wymianę drzwi na szersze i usunięcie części szafek by poszerzyć dojazd do łóżka.Orientujecie się ile by kosztowała wymiana drzwi?

Wedlug mnie to raczej niespotykane,aby drzwi wymieniac na szersze,,czy to nie bedzie zbyt duza ingerencja w konstrukcje cepki :hmm:..szafki mozna usunac..srodek przebudowac,owszem..mysle,ze problem toalety to tez temat do ogarniecia,,przeciez nowoczesne place kampingowe powinny moim zdaniem byc przystosowane dla osob niepelnosprawnych.

Jezeli moge spytac jaki budzet masz do dyspozycji?

Edytowane przez johndoe (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Wedlug mnie to raczej niespotykane,aby drzwi wymieniac na szersze,,czy to nie bedzie zbyt duza ingerencja w konstrukcje cepki :hmm:..szafki mozna usunac..srodek przebudowac,owszem..mysle,ze problem toalety to tez temat do ogarniecia,,przeciez nowoczesne place kampingowe powinny moim zdaniem byc przystosowane dla osob niepelnosprawnych.

Jezeli moge spytac jaki budzet masz do dyspozycji?

Witam a ja zapytałbym kolegę andrewa 1 on powinien wypowiedzieć się na temat kosztów i ewętualnych możliwości

wykonania tych drzwi.:niewiem:

Pozdrawiam.:hej:

Opublikowano

Wydaje mi sie ze nic sensowniejszego nie kupisz. jezli udałoby sie wylicytowac za mniej niz 2 tys euro to super. Do tego dorobić w środku jakies uchwyty ułatwiające przesiadnie sie na kanape itp. Daleko po nią nie jest. Auto z hakiem, żółte tablice i w droge. Konto na ebayu założysz w 5 min. i jak byś chciał to pomoge ci ja wylicytować tak żeby niepotrzebnie nie podbijac ceny.

Opublikowano (edytowane)

A może kolega Kogut by coś w tym temacie pomógł, ma już wprawę w robieniu mebli i rozbieraniu przyczep, myślę że można by było do niego napisać, może by się podjął przeróbki za normalne pieniądze.

Edytowane przez misiek_uk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witaj,

Kolega z Holandii (holender) ma niepełnosprawną córkę na wózku elektrycznym i drzwi już w dwóch przyczepach poszerzał do 85-90cm (jedna 85, druga 90). Knaus Eurostar i Wilk jakiś tam, nie pamiętam. Jakbyś był zainteresowany mogę porobić fotki jego aktualnej przyczepy (teraz ma wilka) albo zabrać fotki poprzedniej, może coś by pomogło przy ewentualnych przeróbkach.

Pozdrawiam,

Adam

Opublikowano

Wspolczuje tej dziewczynie, ale grunt to sie nie zalamywac!! Poszerzenie drzwi to dobra opcja, moj kolega rowniez jest na wozku i rowniez to wykonywal. Najwazniejsze to sie nie poddawac

Pozdrawiam, Ludwik