Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem tu nowa i nie posiadam tak dużej wiedzy na temat przyczep jak Wy. Dlatego tez chciałabym żebyście rzucili okiem na przyczepkę która mam zamiar wraz z mężem kupić i ocenili jej stan. Będę wdzięczna za opinie:P

tutaj linki do przyczepki

http://moto.allegro....2182901968.html

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Co do oceny technicznej - są tu prawdziwi profesjonaliści więc się nie wypowiadam. Prawnie kupując przyczepkę od handlarza dostajesz papiery jakbyś zawarła umowę z kimś z Anglii kogo faktycznie nie widziałaś na oczy - przestrzegam przed taką formą zakupu /możliwa kradzież, fikcyjne papiery itp./ Zaproponuj po oględzinach że kupisz pod warunkiem zakupu z polskim DW i rejestracją. Skoro to tylko 150 zł....

Pozdrawiam

Opublikowano

Brodzik wygląda na połatany w nieumiejętny sposób. Trzeba to dokładnie obejrzeć, żeby się nie okazało, że woda poszła w podlogę. Innych rzeczy nie widzę, ale są lepsi ode mnie.

Sprzedawca napisał, że po zapłaceniu oc można legalnie wrócić do domu. Nie można. Przyczepa ma angielską tablicę rejestracyjną od samochodu ( holownika z Anglii). Musi mieć polskie tablice, żeby legalnie się poruszać.

Rozbawił mnie też tekst sprzedawcy: "poprzedni właściciel miał ją cztery lata, a użytkował 10 dni". Jakie znaczenie mają cztery lata do dwudziestu lat łącznej eksploatacji przyczepki? Pozostałe szesnaście lat stała w salonie?

Opublikowano

Rzeczywiście wygląda na bardzo zadbaną. To co zauważyłem to leciutkie wgniecenie na prawym boku z tyłu u góry raczej bez wpływu na stan techniczny, brak stabilizatora - można spróbować trochę negocjować cenę na tej podstawie i to co najważniejsze łazienka uszczelniana silikonem. Proponuje przyjrzeć się temu dokładnie. Może tylko przezorność poprzedniego właściciela, a może coś zdążyło zamoknąć :hmm: I trzymał bym się tego co napisał tomano - trochę za ładna jest. Powodzenia :hej:

Opublikowano

Tomano, dzięki za uwagi odnośnie spraw formalnych, potwierdzasz nasze obiekcje, które zresztą wyartykułowaliśmy sprzedawcy. Gdyby przyczepa po oględzinach była technicznie ok., zaproponujemy rejestrację a my sobie przerejestrujemy.

Opublikowano

Witam,

jestem tu nowa i nie posiadam tak dużej wiedzy na temat przyczep jak Wy. Dlatego tez chciałabym żebyście rzucili okiem na przyczepkę która mam zamiar wraz z mężem kupić i ocenili jej stan. Będę wdzięczna za opinie:P

Witam, przyczepka nie posiada oryginalnych felg, założone są aluminiowe od samochodu rover, natomiast zapasowe w bagażniku jest stalowe-nie wiadomo jakie. Pozdrawiam. E.T.

Opublikowano

Kolejny idealista , psia kość. Idealne to w salonie stoją i to nie zawsze.

Bardzo ładna - owszem, zadbana - owszem, czysta i sucha owszem.

Pal licho z przesadyzmami.

Nie czepiam się braku stabilizatora, bo to jest opcją a nie wyposażeniem z pierwszego montażu. Ale...

14" TV do podpucha. W przyszłym sezonie nie doinwetowując na DVB ten TV będzie śmieciem.

Mi by brakowało rolet i moskitierek w oknach bo tak naprawdę bez tego nie da się żyć w p-pie i trzeba będzie dokupić.

Ktoś wspomniał o felgach, jeśli są wzmocnione (a nie są) to nie wolno na takich kołach wozić przyczepy i nie o matematykę i kilogramy chodzi, tylko o fizykę. Nieświadomi kaskaderują, na zdrowie.

Bardzo niekorzystny schowek na butlę. Polskie butle 11kG tam nie wejdą, 5kG to śmiech, a angielskich nikt nie nabija.

Niekorzystny jest też brak bagażnika z przodu (bakisty) ale to już sprawa flegmatycznych inżynierów i nie można winić za to sprzedającego.

Na koniec... Skąd on wytrzasnął 1992rok ??? Z lodówki? Ładnie zamaskowane szczegóły zdradzające prawdziwy rok (w/g mnie 1989/90) ale w tym przypadku mi nie ufaj bo sprzedający wymienił lodówkę i zadbał o to by nie zdradzać rocznika oprócz deklaracji.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Aniu tutaj przyczepa prędzej zostanie Ci odradzona aniżeli doradzona, na dowód tego spójrz na kilka ostatnich wątków i zobaczy czy jakaś przyczepa proponowana przez interesanta została pozytywnie oceniona czy raczej wszystkie zostały skrytykowane. Jak z resztą już łatwo zauważyć, ta którą ty wrzuciłaś niestety też powoli okazuje się że warta uwagi nie jest ( aluminiowe felgi, koło zapasowe też pewnie złe ( gdzie koszt jego nowego to pewnie 150zł), brak dodatkowego wyposażenia które powinien chyba sprzedający sam dokupić itp.)

WojEwa-chciał bym się zapytać dlaczego prawa fizyki nie zezwalają na jazdę na aluminiowych felgach? Czy to oznacza że z samochodu też powinienem je zdjąć? Przepraszam że pytam, może dla was jest to idiotyczne pytanie, ale po prostu mnie to ciekawi, a nie z fizyki miałem na maturze tylko 4 więc może dlatego nie wiem o tym. A poza tym to ładnie to wszystko napisałeś że nowe to w salonie i żeby nie oczekiwać wielu "dodatków" bo jak sama nazwa mówi to są dodatki.

pozdrawiam

Edytowane przez Ha-Ha-Ha (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

(.. Skąd on wytrzasnął 1992rok ??? Z lodówki? Ładnie zamaskowane szczegóły zdradzające prawdziwy rok (w/g mnie 1989/90) ale w tym przypadku mi nie ufaj bo sprzedający wymienił lodówkę i zadbał o to by nie zdradzać rocznika oprócz deklaracji.)

[/guote]

O jakich zamaskowanych szczegółach myślisz?

Opublikowano

a mnie ta przyczepa bardzo się spodobała, WojtEwa - dobrze zaznaczył że schowek na butlę oraz brak przedniego - duże wady.

odnośnie stanu przyczepy - też miałem napisać, że należy zwrócić uwagę głównie w łazience - te dodatkowe silikony nie muszą, ale mogą coś znaczyć - w mojej przyczepie dzięki takim, tylko ładnie położonym - jest sucho w okół brodzika.

cena wydaje się być ok, w dodatku z namiotem.

rok produkcji będzie mniej ważny niż stan.

bardzo zgrabna ta przyczepa i praktyczna wydaje się dla 2 osób. Łazienka trochę mniej do mnie przemawia - ale tej umywalki można się pozbyć :]

odnośnie alufelg - Wojtkowi chodziło pewnie o to, że przy 2 kołach każde musi przenieść ponad 400kg obciążenia - czyli jak w aucie o DMC 1600kg. - Dla mnie nie wydaje się to wiele - ale... w mojej przyczepie wychodzi prawie 700kg na jedno koło...... a to już prawie 3tony dla 4 kół - czyli duża terenówka = mocne felgi i opony.

moim zdaniem warto zobaczyć - z zewnątrz prezentuje się znakomicie.

Opublikowano

odnośnie alufelg - Wojtkowi chodziło pewnie o to, że przy 2 kołach każde musi przenieść ponad 400kg obciążenia - czyli jak w aucie o DMC 1600kg. - Dla mnie nie wydaje się to wiele - ale... w mojej przyczepie wychodzi prawie 700kg na jedno koło...... a to już prawie 3tony dla 4 kół - czyli duża terenówka = mocne felgi i opony.

Też o tym myślałem, ale WojtEwa napisał wyraźnie: " Ktoś wspomniał o felgach, jeśli są wzmocnione (a nie są) to nie wolno na takich kołach wozić przyczepy i nie o matematykę i kilogramy chodzi, tylko o fizykę. Nieświadomi kaskaderują, na zdrowie."

I właśnie zaciekawiło mnie jakie to właściwości mają aluminiowe felgi, które eliminują je w przyczepach.

Opublikowano

ogolnie ze zdjec to za duzo sie nie da stanu ocenic ale kupujac swoja dowiedzialem sie zeby nie kupywac przyczep z angli rok prod z czapki brany tam wogole nie maja dowodow rejestracyjnych zadnych przegladow na moje oko to moze byc starsza choc zew prezentuje sie na nowsza ogolnie handlarze mi mowili nie musisz kupic u mnie ale nie kupuj przyczepy z angli ja chcialem bo byly tanie wyposazenie dobre wyglad zewnetrzny mi sie podobal ale odpuscilem sobie i nie zaluje kup moze bardziej znnana marke knaus hobby bustner fend ja mam kipa i jestem bardzo zadowolony ogladalem wykonanie angielek masakra niemcy i holedrzy moga sie pochwalic ich wykonaniem przyczep pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli rocznik '92 to na ramie powinien być VIN (taki klasyczny 17 znakowy) jeżeli przed '91 lub '91 to na ramie jest tylko numer ramy 10 znakowy - piszę z pamięci więc trzeba by to sprawdzić. Ale tak naprawdę to rocznik czy to jest 90 czy 93 jest bez znaczenia istotniejszy jest stan ogólny i szczególny a do oceny tego na podstawie fotek potrzebny gfizyk :-)

I jak już koledzy wspomnieli (tylko wady bo zalety to sama sobie znajdziesz) - brak schowka z przodu, miejsce na butlę maławe bo niby można kupić w casto 7kg butlę która tam chyba wejdzie ale nie ma gdzie tej butli wymienić (chociaż z drugiej strony znam takiego jednego co jeździ tylko na 2 butlach 2kg i żyje), układ łóżka z szafką pomiędzy głowami lub nogami spaczy jest "taki sobie" ........... ale to oczywiście rzecz gustu.

A ogólnie to ładna jak za te pieniądze :-)

Opublikowano

Aniu, nigdy nikomu tego nie zdradzę. Chyba że prokuratorowi w sprawie przeciwko handlarzom lub w testamencie. Nasze forum czytają też handlarzyny, którzy wykorzystają tą wiedzę do coraz to bardziej perfidnych oszustw.

Jest gdzieś tu definicja różniąca handlarzyne od Handlarza.

.

Felgi. Oczywiście że o wytrzymalość chodzi.

Nierzadko w p-pie 1 osiowej, cały jej ciężar jest dynamicznie przenoszony tylko na jedno koło.

Szczególnie w ułamku, gdy dyszel unosi hak auta do góry jadąc po nierównościach, mimo zalecanego nacisku 50-75kG a to i tak pikuś.

W aucie 4 kołowym to się nie zdarza.

Stalówka wpada w dziurę i się zegnie, jakos się zatrzymasz, aluśka może się rozsypać i nie masz koła w ułamku sekundy, co wtedy?

.

Maarec, Kolego, oczywiście że rok jest najmniej istotny, ale podawany nieprawdziwy służy do pewnego celu, tak? Zgadzasz się z tym by robić kogoś w jajo tylko po to by sprzedać/zarobić itp?

Nawet PL DR nieczego nie dowodzi, często są tam po prostu bzdury wpisane. Co innego RB/RM ale tu rozbieżność może być max 12miesięcy.

No, to mamy tą kwestię jasną :)

Ten model szedł od 1988 , dziwne że do "1992" nic się nie zmieniło z wyjątkiem jednego...

.

Yogi, stan tej nie jest zły. Nawet całkiem dobry , ale też nie generalizuj ich gorszości. Angielki z reguły są dużo starsze od europejek, stąd ich gorszy stan. Europejek nie da się masowo odmładzać.

Masz więc bardziej realny obraz stanu porównując 20 letnią europejkę, do 20 letniej angielki, która tak naprawdę ma kilka lat więcej.

.

Aniu , jeśli chodzi o stosunek cena/stan/prestiż , to jest on całkiem niezły wlasnie ze względu na stan. Resztę uwag sama przemyśl i podejmij decyzję i jak zwykle... obym się mylił.

Opublikowano

Aniu tutaj przyczepa prędzej zostanie Ci odradzona aniżeli doradzona, na dowód tego spójrz na kilka ostatnich wątków

Skąd takie wnioski? Fachowcy wyszukują ew. wad bo zalety dostrzegła Ania skoro chce ją kupić i mały zimny prysznic jest wskazany. Mnie się osobiście bardzo podoba, czego nie powiem o innych "angielkach" ale jak piszą znawcy przedmiotu do tych przyczep trzeba podchozić jak pies do jeża.