Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :-]

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie stworzenie składanego stopnia wejściowego na stałe przymocowanego pod podłogą Już nawet poczyniłem pewne kroki i stworzyłem projekt, model i cześć owego tworu ... a tu trafiła mi się okazja nabycia oryginalnego stopnia od kampera :hmm: długo nie myślałem ... :-] cała koncepcja się zmieniła :] i w ten sposób dziś byłem odebrać stopień od jednego z kolegów z CT Stopień w pełni sprawny, rozkładany i dwupoziomowy Do przyczepy potrzebny będzie tylko dolny schodek z mechanizmem składającym więc to co na poniższych fotkach przejdzie gruntowną przeróbke :-]

Mam pytanie co do sposobu montażu ... chce przymocować go do ramy poprzez spacjalnie do tego stworzoną konstrukcje i ewentualnie na krawędzi zewnętrznej "złapać" ją przez podłoge :hmm: Oczywiście jak największe blaszane podkładki z blachy 5mm, jedna śruba w bakiście pod łóżkiem, druga w szafce kuchennej :hmm: Jakieś sugestie, uwag,i wskazówki, ... :blagac: za każde zdanie będę wdzięczny bo wszystko się teraz może zmienić ... narazie mam baze, a co z tego wyjdzie to :niewiem:

Ten post zawierał zdjęcia lub inne załączniki, które zostały utracone w wyniku awarii technicznej.

Opublikowano

mówisz i masz :ok:

ciężko zrobić dobre foto bo zimno i ciemno, a w dodatku nie miał mi kto przytrzymać tego ustrojstwa ... ale mam nadzieje że te zdjęcia dają pogląd jak chce by to finalnie wyglądało :hmm:

Ten post zawierał zdjęcia lub inne załączniki, które zostały utracone w wyniku awarii technicznej.

Opublikowano

Pomysł z pewnością wygodny po jego zrealizowaniu.

Ale...

No właśnie ta konstrukcja wymusi wchodzenie w miarę wygodne, choć bardziej w górę niż w przód oraz schodzenie już mniej komfortowe.

Pamiętam w swoich przyczepach stopień stawiałem zawsze tak bym mógł intuicyjnie , jak po schodach komunikacyjnych po nim się poruszać.

Zanim zamontujesz, przymierz sobie w tej płaszczyźnie jakiś przedmiot podobny wymiarowo i wysokościowo, wyczujesz czy dalsza praca ma dla ciebie sens.

Opublikowano

Wojtek dałeś do myślenia :hmm: Faktycznie musze sprawdzić na ile on wystaje poza bok przyczepy :niewiem: bo wysokość jest raczej ok Żeby odległość stopnia była prawidłowa może będzie trzeba zastosować wysuwaną część konstrukcji by zyskać pare centymetrów na odsdzeniu :hmm: musze jutro zrobić porządną przymiarke i zwymiarować wszystko ...

Opublikowano

Skoro go już masz to może byś go dokładnie pomierzył dla potomnych, co beda chceili sobie "kopie" stworzyć ... :)

Opublikowano

chciałem dziś troszke poprzymierzać, spasować itd ale niestety pogoda jeszcze nie sprzyja pracom pod chmurką i to przy zimnym żelastwie :oslabiony: Pozostanie mi tylko odcięcie górnego podestu i pospawanie by trzymał się stopień w całości ... no i czekanie aż aura będzie sprzyjać i będę mógł sie pokulac pod budką :tuptup:

Opublikowano

Witam !

Tomaszku, mnie jedna rzecz nie pokoi w składanych stopniach montowanych do przyczepy. Czy mocowanie do podłogi od spodu, podczas wchodzenia nie będzie ją mocno skręcać, podłogę znaczy się ?

Mnie do głowy przyszedł inny pomysł. Mocowana taka trochę kieszeń, z wysuwanym językiem w postaci stopnia. Całość w poprzek przyczepy i mocowana od spodu do obu podłużnic ramy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Logicznym jest by stopień był w połowie między ziemią a podłogą ( w moim bolidzie jest 20 cm nad ziemią i 20 pod pierwszym stopniem stałym czyli progiem . Nawet jeśli by zrobić mocowania do podłużnic to i tak musi być składany bo inaczej będzie za nisko by nim gdzieś nie przyłoić .... :niewiem:

Opublikowano

Witam !

Logicznym jest by stopień był w połowie między ziemią a podłogą ( w moim bolidzie jest 20 cm nad ziemią i 20 pod pierwszym stopniem stałym czyli progiem . Nawet jeśli by zrobić mocowania do podłużnic to i tak musi być składany bo inaczej będzie za nisko by nim gdzieś nie przyłoić .... :niewiem:

Tak, tak. Stopień będzie wsuwany w środek takiej ala kieszeni.

Pozdrawiam

Opublikowano

Chwila cięcia i mam to co mnie dokładnie interesuje :-] czyli sam stopień z mechanizmem :ok: Swoją drogą strasznie słabo było to wszystko pospawane :look: Teraz tylko czekać na ciepełko bo nawet przymierzyć ciężko a co dopiero tworzyć konstrukcje :tuptup:

Tomku ja też mam obawy przed montowaniem stopnia do podłogi i dlatego mam zamiar stworzyć jakąś konstrukcje :hmm: Co prawda przez podłoge będę musiał zrobić podtrzymanie ale chce by cały nacisk przenosił się na rame Zanim trafił mi się ten stopień kamperowy miałem zamiar robić właśnie wysuwany i rozkładany coś na zasadzie wspomnianej kieszeni i to na prowadnicach w ramie, ale jak widać cała koncepcja mi się zmieniła i zobaczymy co z tego wyjdzie ... najwyżej wróce do pierwotnej wersji :-]

Kogut mój stopień ma skok na wysokości 18cm (plus grubość podłogi) więc wyjdzie mniej więcej w połowie wysokości między podłoga a ziemią :ok: Złożony ma co ok 12cm :-]

W moich zbiorach zdjęć znalazłem zdjęcie oryginalnego stopnia składanego w przyczepie :jump: jestem bardzo ciekaw jak tam jest mocowanie rozwiązane :hmm:

Opublikowano (edytowane)

Witam

Może to kogoś zainspiruje do budowy schodków w przyczepce.

W moim starym Wilczku kiedyś zrobiłem sobie coś takiego.

Niestety na fotce nie widać szczegółów , a nie mam jak zrobić leprze fotki więc narysowałem w skrócie jak mniej / więcej były skonstruowane.

Zaletą tych schodków jest to że ich nóżki opierają się pewnie na ziemi a góra umocowana jest do progu budki co odciąża w znacznym stopniu próg a co najmniej inaczej siły wpływają na niego.

Kiedy z uwagi na nierówność terenu mamy wyżej przyczepę uniesioną i do progu jest wyżej niż na równym terenie, schodki te zawsze będą miały równomiernie rozmieszczone stopnie i zawsze w poziomie.

Schodki nie są na stałe przytwierdzone do progu. Na czas jazdy zdemontowane leżą gdzieś na podłodze przyczepy, a sam montaż polega na wsunięciu górnych kątowników w prowadnice pod progiem i zablokowaniu przed wysunięciem dwoma zawleczkami.

W obecnej przyczepie zrobię sobie chyba takie same.

Edytowane przez pasjonat (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

...Na czas jazdy zdemontowane leżą gdzieś na podłodze przyczepy, a sam montaż polega na wsunięciu górnych kątowników w prowadnice pod progiem i zablokowaniu przed wysunięciem dwoma zawleczkami. ...

Ja właśnie chce uniknąć wkładania, wyciągania, montowania itd stopnia :-] Często na przelotowkach stopień nie jest potrzebny i tylko się wala po przeczepie, na ogół leży w przejściu i przeszkadza :oslabiony: A jak gdzieś zakotwicze to dosłonie 3sekundy i stopień będę miał :ok:

Ale patent fajny jak ktoś po kilka dni siedzi w jednym miejscu i mniej sie przemieszcza :ok:

Opublikowano

Ja właśnie chce uniknąć wkładania, wyciągania, montowania itd stopnia :-] Często na przelotowkach stopień nie jest potrzebny i tylko się wala po przeczepie, na ogół leży w przejściu i przeszkadza :oslabiony: A jak gdzieś zakotwicze to dosłonie 3sekundy i stopień będę miał :ok:

Ale patent fajny jak ktoś po kilka dni siedzi w jednym miejscu i mniej sie przemieszcza :ok:

Podpiąłem się pod Twój temat z myślą właśnie o innych.

Ty masz już super pomysł i go sukcesywnie realizujesz w czym Ci osobiście kibicuje.:ok:

A jak to jest z blokowaniem Twego stopnia na czas jazdy? Nie rozłoży się sam?