Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem z Poznania i przymierzam się do zakupu pierwszej przyczepy. Mamy 3kę dzieci, stąd poszukuję przyczepy z wydzieloną częścią sypialną dla dzieci (łóżka piętrowe), wydzieloną sypialnią małżeńską i jeszcze miejscem do posiedzenia przy stole/przed TV itp. Budżet ok. 40000.

Jako holownik planuję wykorzystać Nissana Navarę i posiadam B+E.

Po zapoznaniu się z ofertą allegro znalazłem kilka pozycji spełniających moje kryteria:

Adria altea 542 pk:

http://allegro.pl/ad....html?source=oo

LMC 645

http://allegro.pl/pr...2109057375.html

TEC:

http://allegro.pl/te...2151109872.html

i świeża oferta, b. ciekawa, ale czy nie jest podejrzanie tania(?):

http://allegro.pl/pi...html#tabsAnchor

Generalnie bardzo mi się podoba układ i przestronność przyczep LMC, ale ponieważ mam zerowe doświadczenie w tym temacie, to chciałbym poczytać Wasze opinie.

Mam jeszcze pytanie, czy przy takim zestawie będę musiał opłacać jakieś winiety ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj, mamy przyczepę 6-cio osobowa z łóżkiem piętrowym. DMC 1500, jednoosiową. Ostatnia wybrana przez Ciebie jest dwuosiowa - zastanów się czy taką chcesz. Jest wygodniejsza do ciągnięcia, ale niezbyt wygodna do manewrowania na miejscu. Ponadto popatrz na szerokość przyczepki, nasza ma 245 cm i w normalnej eksploatacji jest troszkę za szeroka, choć bardzo wygodna na postoju. Problemem są wąskie wjazdy lub drogi podrzędne. Generalnie wszystko zależy od tego gdzie chcesz jeździć i jaki masz holownik. Z perspektywy kilku lat jeżdzenia z dużą przyczepą muszę stwierdzić, że warto poszukać przyczepy o normalnych wymiarach 225 cm szerokości. Bardzo podoba mi się przyczepka jaką ma Tomii, Przy wejściu łóżko piętrowe, , kuchnia z podkową i sypialnia, po drodze łazienka ( ale nie koło sypialni podwójnej). Chyba jednak 1 osiowa z uwagi na możliwość wygodnego i bezproblemowego ustawienia na miejscu.Wybór jednak należy do Ciebie.

Opublikowano

Witam,

jestem z Poznania

(...)

Mam jeszcze pytanie, czy przy takim zestawie będę musiał opłacać jakieś winiety ?

Witam Cię serdecznie na naszym forum !

Cieszę się że dołączyłeś do grona i mam nadzieję że zostaniesz na długo.

.

O propozycjach p-p nic na razie nie napiszę, ale ostatnie pytanie jak najbardziej.

Navara to prawie ciężarówka, kawał auta. Budę (bo nie budkę) też kupisz sporą. Na bank zestaw przekroczy 3,5t zatem skazany jesteś na haracz państwowy poprzez viatoll.

Ale spoko, coś idzie w pozytywnym kierunku, więcej w temacie tuż obok, o opłatach na naszych drogach.

Opublikowano

Masz duże auto z napedem na 4 łąpy (mam nadzieję, ze nie kupiłeś Navary ośki). Po dołączeniu dużej przyczepy wchodzisz w opłaty Viatoll. Ale po dołączeniu średniej przyczepy też w to samo wchodzisz, bo nie ma mowy, żebyś się zmieścił w 3,5 tony - chyba Niewiadówką.

Dlatego sądze, że musisz pogodzić siez opłatami i przestać tym przejmować od razu. A gdy tak podejdziesz do sprawy to proponuję dużą i wygodną budę. Bez kompromisów. No jedynie kwestia szerokości - polskie drogi.

Dysponujesz budżetem pozwalajacym na wiele. Może nie zniechęcaj się do dwuosiowych. Dokupisz mover i kłopot z manewrowaniem znika. Co innego w małej i lekkiej przyczepie. Mover waży 35-40 kg. Do tego akumulator. Ale przecież akumulator i tak będziesz miał więc wiele w ładownosci ten mover nie zmienia. A na kempingu jedziesz pilotem i tyle. W ostateczności włączasz 4x4 w aucie plus reduktor i wyciągniesz budę z każdego błota.

Skoro auto jest tak dobre do holowania to pomyśl nad budą całoroczną: Kabe. Solifer itp. Wtedy będziesz mógł pojechać nawet na narty z przyczepą. Większość osobowych aut z napędem na jedną oś nie poradzi sobie zimą z wjechaniem pod większą górkę, a Ty sobie poradzisz. Czemu z tego nie skorzystać?

Opublikowano (edytowane)

Zahary podobnie jak Ty mam auto terenowe Toyotę LC. W rzeczywistości, jeżeli jesteś dobrym manewrowym, przy takim aucie nie ma znaczenia, czy manewrujesz przyczepą jednoosiową, czy "5 osiową" (auto i tak tego nie czuje). Ja mam jednoosiową i na kempingach zawsze manewruję z budką na haku, a nie ręcznie. Żadne mowery nie są mi potrzebne. Ważniejszy jest stan przyczepy, jej rozkład i - o czym nikt nie powiedział - ładowność. Przy trójce dzieciaków najróżniejszych bambetli może się nazbierać. Ja mam dwójkę. Gdy załaduję cały majdan + rowery, to zawsze przekraczam DMC budki, a ładowność wynosi tylko 220 kg. Dlatego też weź ten parametr pod uwagę. Nie sprecyzowałeś jaka forma karawaningu Cię interesuje. Jeżeli stacjonarny, to w grę wchodzić może nawet salonka. Jeżeli przemieszczanie się, to kibielek kasetowy jest podstawą - i zwróć na to uwagę. Moja przyczepa ma 545 na 250cm i mniejszej bym nie chciał. Piętrówka z tyłu, duży stolik z dwiema ławkami na środku i małżeńskie z przodu. My stolika na środku nie musimy składać i nie ma potrzeby zwijania codziennie łóżek, bo jest nas czwórka. Was jest piątka, dlatego środkowy stolik chyba trzeba będzie na czas spania składać do funkcji łóżka. Ja bym na Twoim miejscu raczej szukał 2 osiowej. Osobiście takiej nie udało mi się trafić w fajnych pieniądzach, ale mój budżet był o połowę mniejszy. Co do prysznica, to praktycznie jest on na każdym kempingu i w przyczepie nie musi być jakiś szczególny - aby się można było przepłukać.

Pamiętaj, jeżeli chcesz jeździć i czasami nocować poza kempingami to kibelek kasetowy jest koniecznością. Inaczej będziesz musiał korzystać z miejsc do tego przebaczonych, to potrafi być dużym utrudnieniem. Większość z podanych przez Ciebie ofert, kibelka, niestety, nie ma.

Edytowane przez terenowiec (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jakoś dzisiaj koledzy są mało solidni, kibelka żadnego nie widać na zdjęciach tylko w ostatnim ogłoszeniu. Na zdjęciach w pierwszych trzech ogłoszeniach można znaleźć kibelki kasetowe a w jednym nawet dodatkowy przenośny (ciekawe dlaczego?). Może kibelek kasetowy jest uszkodzony lub niekompletny i dlatego jest dodatkowo przenośny. A jeśli chodzi o manewrowanie z przyczepą dwuosiową jestem tego samego zdania co Terenowiec.

Opublikowano

Witaj.

Miałem okazję przez dwa lata używać LMC takiej jak z drugiego linku.

Powiem tak - układ w środku jak dla mnie najlepszy.

Plusy:

- sypialnia dzieci zamykana porządnymi drzwiami (nie zwykła zasłonka) - ważna rzecz jak wchodzisz w nocy a dzieciaki śpią, do tego duża szafa.

- wielka łazienka z "normalnym" prysznicem i z kasetą opróżnianą od strony zewnetrznej a nie od przedsionka

- kuchnia naprzeciwko wejścia absolutnie nie przeszkadzająca w przemieszczaniu się i jednoczesnym gotowaniu przez drugą osobę

- lodówka od strony zewnętrznej więc przedsionek nie utrudnia odprowadzenia ciepła

- duża sypialnia rodziców z dwiema szafami

Minusem jak dla mnie było trochę mało miejsca na przejściu obok środkowego stolika - ale stolik jest suwany na szynie co poniekąd załatwia sprawę.

Szerokość jest lekkim problemem na drodze ale za to na kempingu czujesz się jak w domu - poprostu mega wygodny rozklad.

Z prezentowanych przyczep jeszcze TEC wydaje się ciekawy dla rodziny z trójką dzieci.

LMC nie używam już 3 lata a nadal jestem zakochany w jakości i tym układzie w środku, Jak kiedyś będę miał odpowiednio duży garaż na przyczepę to bardzo chętnie do niej wrócę.

pozdrawiam

Radek

Opublikowano

Bardzo dziękuję za Wasze opinie.

Tak sobie jeszcze pomierzyłem dzisiaj swoje podwórko i stwierdzam, że to będzie nie lada wyzwanie wjechać z taką budą. Szczególnie te ponad 2,5m szerokości to jednak sporo..

Sprawdzałem w Navarze i mam gniazdko 7-pinowe, rozumiem, że po zakupie przejściówki np. takiej:

http://allegro.pl/adapter-7-na-13-7-13-przejsciowka-kurier-58068-i2159558652.html

bez problemu podłączę przyczepę?

A co myślicie o cenach tych przyczep o których pisałem wyżej, czy orientujecie się jaka jest cena takiej nowej przyczepy LMC ew. z wyprzedaży (2011) ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ciągnę takiego dużego Detleffsa. Spełnia wszystkie wymagania które stawiasz.

A chcę sprzedać tylko dlatego, że na dwie osoby jest .....za duża.

AH :ok:

Opublikowano

Potwierdzam. Zwiedzałem przyczepę Adama na jakimś zloiciku i budka cacana. Jak masz kupować gdzieś od oszusta z internetu, to nawet się nie zastanawiaj i kupuj od swojego, tym bardziej że kupa luda możesz zapytać o stan przyczepy Adama i wszyscy Ci powiedzą to co ja. Adam ma ją od nowości i dba jak należy. Gdybym rok temu miał w budżecie 2 razy więcej niż miałem, to dzisiaj ja bym nią jeździł.