Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu od nie dawna. Duzo czytalem nie majac konta lecz postanowilem je zalozyc i zadac pytanie doswiadczonym forumowiczom. Z racji tego ze zaczynam sie interesowac dopiero na powaznie karawaningiem nei wiem co byłoby odpowiednie do mojego obecnego auta. Poprzednio mialem astre I z hakiem ale byl to za slaby samochdod, ostatnio jezdzilem e39 528i ale bez haka a obecnie posiadam Lagune I 2.0 16v 140 km z niefabrycznym hakiem. Ciezko mi przebrnac przez meandry tego, ktore przyczepy bylyby odpowiednie do mojego auta.. Nie moge ogarnac tego calego DMC itp. Z homolagacji haku wynika, ze ma on DMC 1860 kg i maksymalny nacisk na kule 50 kg. Tak jak wspominalem, jestem nowy i szukam pierwszego, nie zbyt zajechanego i taniego w utrzymaniu kempingu zeby zaczac stawiac swoje pierwsze kroki w tej materii.. Prosilbym o jakies wskazowki co byloby wskazane do w/w holownika ;) pozdrawiam ;)

Opublikowano

Weź dowód rejestracyjny auta i wpisz tu na forum pozycje:

F.1; F.2; F.3; G, O.1; O.2.

Wtedy napiszemy jak ciężką przyczepę możesz ciągnąć i jakiś przykład.

Opublikowano

Weź dowód rejestracyjny auta i wpisz tu na forum pozycje:

F.1; F.2; F.3; G, O.1; O.2.

Wtedy napiszemy jak ciężką przyczepę możesz ciągnąć i jakiś przykład.

Zgodnie z poleceniem ;)

F.1 - 2110

F.2 - 2110

F.3 - --- (TYLKO 3 KRESKI MAM ?)

G - 1405

O.1 - 1300

O.2 - 700

Opublikowano (edytowane)

Jasno zatem wynika z danych, ze formalnie mozesz ciągnąć przyczepę o DMC nie większej niż 1300 kg z hamulcem najazdowym, czyli takim jak we wszystkich normalnych przyczepach. Doświadczenia Indian dowodzą, że dobrze się jedzie, gdy masa przyczepy jest nieco mniejsza niż maksymalna dopuszczalna. Czyli jeśli kupisz budkę o DMC rzędu 1000 - 1100 kg to będzie ok. Jak się trafi ładna 1300 kg, a takich jest bardzo wiele, bo akurat 1300 kg jest popularną masą wielu przyczep o długości ok. 4,5 - 5 metrów, to też nie będzie źle.

Powinieneś zmieścić się w masie około 1000 kg dla przyczep o długości około 4,5 m z pierwszej połowy lat 90-tych. Starsze są lżejsze i z końca lat 80-tych masz tonę na długości ponad 5 m. A nowsze cięższe więc z początku tego wieku będzie to budka raczej ok. 4,20 m. Oczywiście rózne firmy i modele mogą się różnić od tych orientacyjnych danych.

Edytowane przez inhalt (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dziekuje za rozswietlenie drogi myslenia. A co byście polecili jako pierwsze, tanie przetarcie przygody z karawaningiem.. Nie ukrywam ze budzet zbyt duzy nie bedzie ... Pewnie max 4-5 zl .. Czy w ogole jest sens szukac czegos w tym przedziale cenowym czy lepiej poczekac i odlozyc nieco wiecej?? Czytalem w ktoryms z tematow, ze wiele osob poleca na poczatek nasze Niewiadowy jako tanie w eksploatacji i w miare bezproblemowe konstrukcje ...

Opublikowano

Napisałeś że czytałeś forum juz wcześniej a nie podałeś jednej z podstawowych informacji np. ilu Was jest i jaki rodzaj turystyki preferujecie .

Opublikowano

w budżecie do 5kzł trudno będzie Ci coś znaleźć w dobrym stanie. Chyba że faktycznie N-kę.

Jeśli chodzi o masy, to ub. sezon holowałem Knausa 1300DMC Fordem Mondeo 2.0 LPG w automacie.

Zestaw jechał przyzwoicie i nie martw się o to.

Jeden warunek : spokojna , dostojna jazda, jak na karawaningowca przystało.

Ja tak byłem na urlopie i na weekendach z musu, bo główne auto miałem cięższe, z nim 3,5DMC zestawu mi przekraczało a ja nie mam uprawnień i viatoola.

Tak więc masami raczej się nie przejmuj, lepiej szukaj przyzwoitego egzemplarza.

Powodzenia.

Opublikowano

widzę, ze kolega ma podobny zakres finansów jak ja i też szuka cepki - poszukamy razem:)

właśnie podaj może liczbę osób - skład rodziny i jak oglądałeś aukcje to jakieś typy/ marki Ci wpadły w oko - mi po miesiącu przeglądaniu wszelkich portali ogłoszeniowych dopiero wyklarowała się mniej więcej marka i rodzaj przyczepy jakiej szukam i mogę uznać

to jako sukces

Opublikowano (edytowane)

Witam, poki co jest nas dwoje ale czasem jezdzimy ze znajomymi na wakacje wiec najlepiej gdyby byla do cepka min. 3 os.lub najbardziej optymalnie 4 os. Jesli chodzi o marki to nie przywiazywalem wagi to zadnej to w tak niskim budzecie bardziej decydowac bedzie stan przyczepy niz jej wyposazenie.. Tak mi sie wydaje ... bo wybrzydzac za duzo w takiej kasie nie moge...

Tak jak ktos pisal, to np. n132 bylaby na poczatek chyba dosc tania alternatywa - zdaje sobie sprawe ze wypasu spodziewac sie nie mozna ale jak to mowia - lepiej zaczac od dolu i wspinac siepowoli ale wyzej niz byc na gorze i spasc gwaltownie na dol ;)

Z tego co tutaj napisaliscie to wynika ze starsze cepki sa lzejsze niz ich bardziej nowozytne odpowiedniki ... 'Moze wiec warto byloby poszukac czegos taniego ale starszego ? A co sadzicie o tych przyczepach z UK ? ceny zbijaja z nog jak sie oglada a w wakacje planowalem jechac na wyspy wiec moze warto tam poszukac i przyciagnac na powrot autem ?;>

Edytowane przez komandor (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Spokojnie znajdziesz budkę cenie 4-5 tys. Trzeba trochę poszukać.

Nie patrz na rocznik i wodotryski, patrz na stan.

Kupując w ub. roku budkę przy podobnych funduszach bez problemów znalazłem kilka, które były godne uwagi.

Edytowane przez marmur (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

komandor szukaj budki w dobrym stanie, nawet salonki ale..... koniecznie z przedsionkiem. Wtedy nawet ze znajomymi dasz radę.

Angielki to rzecz gustu. :banan: