Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmarła wielka poetka, laureatka Literackiej Nagrody Nobla (1996), jedna z najbardziej niezwykłych osobowości naszych czasów.

Jeden z piękniejszych wierszy . Pamiętajmy .

Nic dwa razy

Nic dwa razy się nie zdarza

i nie zdarzy. Z tej przyczyny

zrodziliśmy się bez wprawy

i pomrzemy bez rutyny.

Choćbyśmy uczniami byli

najtępszymi w szkole świata,

nie będziemy repetować

żadnej zimy ani lata.

Żaden dzień się nie powtórzy,

nie ma dwóch podobnych nocy,

dwóch tych samych pocałunków,

dwóch jednakich spojrzeń w oczy.

Wczoraj, kiedy twoje imię

ktoś wymówił przy mnie głośno,

tak mi było, jakby róża

przez otwarte wpadła okno.

Dziś, kiedy jesteśmy razem,

odwróciłam twarz ku ścianie.

Róża? Jak wygląda róża?

Czy to kwiat? A może kamień?

Czemu ty się, zła godzino,

z niepotrzebnym mieszasz lękiem?

Jesteś - a więc musisz minąć,

Miniesz - a więc to jest piękne.

Uśmiechnięci, wpółobjęci

spróbujemy szukać zgody,

choć różnimy się od siebie

jak dwie krople czystej wody.

Opublikowano

Zmarła wielka Poetka, ale wspaniała i skromna Osoba.

Coraz mniej tych wielkich...

Opublikowano

Umarłych wieczność dotąd trwa,dokąd pamięcią się im płaci -Wisława Szymborska będzie trwać wiecznie ,bo ja będę pamiętać.

...Ktoś tutaj był i był

a potem nagle zniknoł

i uporczywie go nie ma..

"Kot w pustym mieszkaniu"-Wisława Szymborska

Opublikowano (edytowane)

Wspaniały człowiek....

Żartowała nawet z własnej śmierci....

"Tu leży staroświecka jak przecinek autorka paru wierszy. Wieczny odpoczynek raczyła dać jej ziemia, pomimo że trup nie należał do żadnej z literackich grup. Ale też nic lepszego nie ma na mogile oprócz tej rymowanki, łopianu i sowy. Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy i nad losem Szymborskiej podumaj przez chwilę".

Będzie nam brakowało Jej poczucia humoru....

[*] [*] [*]

Edytowane przez grace (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

"Choćbyśmy uczniami byli

najtępszymi w szkole świata,

nie będziemy repetować

żadnej zimy ani lata."

A szkoda....

Opublikowano

Pewnie sie naraże ale co mi tam.

Śmierć jest zawsze bolesna, ale czy Szymborska była taka krysztalowa jak się o niej mówi.

Jej życie mozna podzielić na bolesne i wstydliwe do Nobla i pełne rozkwitu po Noblu.

Nigdy nie będzie dane przeczytać jej calej twórczości - nie będzie dzieł zebranych bo Noblistka na to nie wyraziła zgody. Czyzby wstydziła się wczesnej twórczości, czyżby wychwalała coś co teraz może rzucić cień na jej "boskość". A co z tzw. sprawą krakowską. Nigdy juz się do niej nie ustosunkuje.

Nie mi oceniać ludzi, bo sam nie wiem jakbym się zachował ale dla mnie liczy się prawda nawet ta najgorsza Sztuką jest powiedzieć - źle zrobiłem, to był błąd - a nie zamiatać pod dywan. Sytuacja troszkę podobna do historii z Bolkiem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pewnie sie naraże ale co mi tam.

Śmierć jest zawsze bolesna, ale czy Szymborska była taka krysztalowa jak się o niej mówi.

Jej życie mozna podzielić na bolesne i wstydliwe do Nobla i pełne rozkwitu po Noblu.

Nigdy nie będzie dane przeczytać jej calej twórczości - nie będzie dzieł zebranych bo Noblistka na to nie wyraziła zgody. Czyzby wstydziła się wczesnej twórczości, czyżby wychwalała coś co teraz może rzucić cień na jej "boskość". A co z tzw. sprawą krakowską. Nigdy juz się do niej nie ustosunkuje.

Nie mi oceniać ludzi, bo sam nie wiem jakbym się zachował ale dla mnie liczy się prawda nawet ta najgorsza Sztuką jest powiedzieć - źle zrobiłem, to był błąd - a nie zamiatać pod dywan. Sytuacja troszkę podobna do historii z Bolkiem.

Pozdrawiam

Kodi, nie chodzi o narażanie się czy nie...masz dużo racji w tym co piszesz. Wiadomo, że Wisława Szymborska była mocno związana ze środowiskiem UW i gazety, ale to nie jest dobry moment na roztrząsanie takich spraw...poza tym nasze forum jest apolityczne - delikatnie przypominam.

Pozdrawiam

J.

Opublikowano

Kodi wiemy o czasach stalinowski i księżach z Krakowa , ale dajmy spokój , w tamtych czasach łamali nie takich ludzi . Historia ją oceni . Nie ulega wątpliwości ,że jej twórczość jest wspaniała ( nie polemizujmy o wcześniejszej ) . Nie tacy jak my ją oceniali i ..... docenili .