Skocz do zawartości

To może uratować nam życie !!! Warto !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

otrzymałem maila z takim tekstem :

ProśbaAkademii Medycznej

Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy iwszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają

na trudności, kiedy muszą kontaktować się z krewnymi lub bliskimiposzkodowanych.

W/w służby zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojejkomórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osobyposzkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, którymożna przy takiej osobie znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takichinformacji jak: grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekle, alergie, itp.Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liściekontaktów osobę, z którą należy się skontaktować

w nagłych wypadkach. Numer takiej osoby należy zapisać pod międzynarodowymskrótem ICE (in Case of Emergency). Wpisanie więcej niż jednej osoby do takiegokontaktu wymagałoby następującego oznaczenia: ICE1, ICE2, ICE3, itd. Oznakowaniezdecydowanie ułatwiłoby prace wszystkim służbom ratowniczym. Pomysł jest łatwyw realizacji, nic nie kosztuje, a może ocalić życie. Akcja ma zasięgeuropejski. Wpiszcie ten numer teraz do swojej komórki bo potem zapomnicie i prześlijcie ten e-maildalej, dzięki temu możemy ocalić komuś życie!

Opublikowano

Nie jest to już nowa inicjatywa. Mam tak wpisane w telefonie od kilku lat. Godne polecenia, oby nie było potrzeby skorzystać z tego tego udogodnienia.

Opublikowano

dla mnie to nowość .... pewnie tylko dla mnie ....mieszkam na zadupiu to i maile wolno dochodzą :gitara:

Nie tylko dla Ciebie. Ja tez pierwszy raz się z tym spotykam i przyznaję pomysł pomocny.

Zastanawiam się jednak , czy aby nasze służby w 100% są świadome by zajrzeć i odszukać w naszej komórce zapis ICE w koniecznych sytuacjach?

Tak czy siak, ja wpisuję. I ukochanej też, bo to na pewno nie zaszkodzi.

Opublikowano

Myślę , że w sytuacjach ekstremalnych nie maja innego wyjścia a oni wiedzą jak i gdzie szukać by najszybciej się dowiedzieć .... nie każdy ma w tel ."mama" "tata" ....... hamulcem może być hasło do zawartości telefonu .... kto ma takie zabezpieczenie aktywne też właśnie tym może sam sobie zaszkodzić .... :krzykacz:

Opublikowano

Nie jest to już nowa inicjatywa. Mam tak wpisane w telefonie od kilku lat. Godne polecenia, oby nie było potrzeby skorzystać z tego tego udogodnienia.

Akcja - chyba już była kiedyś opisywana na forum, jeśli mnie pamięć nie myli.

Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest wpisanie na kartce podstawowych telefonów i trzymanie jej razem z dokumentami w portfelu, ( w aktualnych etui na np. DR, PJ ) jest wystarczająca ilość przegródek by włożyć taką karteczkę. Wiele nowych modeli telefonów posiada indywidualne zabezpieczenia i skorzystanie z zapisanych ważnych telefonów stanie się niemożliwe dla służb ratowniczych.

Opublikowano

Akcja - chyba już była kiedyś opisywana na forum, jeśli mnie pamięć nie myli.

Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest wpisanie na kartce podstawowych telefonów i trzymanie jej razem z dokumentami w portfelu,

....."

W/w służby zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojejkomórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osobyposzkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, którymożna przy takiej osobie znaleźć ..."

:przytul:

Opublikowano

W/w służby zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojejkomórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osobyposzkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, którymożna przy takiej osobie znaleźć ..."

Nie żebym się kłócił, ale co z tego telefonu jak mam indywidualne zabezpieczenie i nikt poza mną nie uaktywni telefonu ? Wtedy sensownym jest w inny sposób "przekazanie" służbą ratowniczym wykazu telefonów dla najbliższych.

A na marginesie przy sobie wielokrotnie mam dokument tożsamości i wbrew w/w stwierdzeniu ( temu wytłuszczonemu ) nie jest on jedynym przedmiotem jaki byłby znaleziony przy mnie !

Opublikowano

A ja jak wyrzucam śmieci/ idę po mleko/ na spacer z psem.... to biorę tylko komórkę i klucze.

Komórka dziś służy jako telefon, notatnik, kalendarz.... Wpisać NIE ZASZKODZI a może uratować życie...

Opublikowano

pamietajcie zeby pod ICE nie wpisywac beneficjenta polisy na zycie... bo moze kazac nas dobic :lol:

dobre :brawo: