Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W tym roku zaczynamy przygodę z naszą przyczepą. Mamy przyczepę i przedsionek. Brakuje nam ogólnego wyposażenia: podłogi, mebli kempingowych, itp.

Przeglądałam strony niemieckie i austriackie i jest na nich ogromny wybór. Mam prośbę, czy moglibyście doradzić jakie akcesoria wybrać, gdzie kupić, jakie firmy są sprawdzone (nie chciałabym kupować mebli na jeden sezon), i jakie "gadżety" są obowiązkowe na kempingu lub bardzo przydatne a wcale nie takie oczywiste.

Z góry dziękuję za pomoc.

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Kolego jeżeli chodzi o gadżety to poszukaj na forum bo już było kilka razy to wałkowane i powstawały listy że trzeba by jeszcze ciągnąć drugą przyczepkę na to :D

http://forum.karawan...oba-na-kemping/

Natomiast jeżeli chodzi o krzesła to wydaje mi się że najlepsze są z takiej drobnej siateczki, nie musisz się przejmować że ci namokną bo wystarczy przetrzeć suchą szmatą i można siedzieć. W ubiegłym roku udało mi się je upolować w Jysk-u za jakieś chyba 65pln od sztuki i dodatkowo są dość lekkie i fajnie się składają przez co nie zajmują dużo miejsca na wysokość

A oto krzesło tylko że ja mam żółte

post-5526-0-07494500-1327414324_thumb.jpg

Opublikowano

Z zainteresowniem śledzę watek, bo też jestem na etapie kompletowania gratów. Listę rzeczy potrzebnych to już chyba mam (wspomniany wyżej temat), ale chętnie usłyszę parę słów o doświadczeniach użytkowników stołów, krzeseł, lamp itp. Gdzie to kupić, orientacyjnie za ile itd.

Na przykład - czy taki zestaw do jedzenia w przedsionku już ktoś przetrenował i czy jest ok? http://www.decathlon...-osob-17530220/

Nie mogę też trafić rozsądnego niewielkiego plastikowego kosza na śmieci do zawieszenia na drzwiach. Patrzyłem w OBI, Decathlonie, Selgrosie i nic.

Pewnie więcej rzeczy jest mi potrzebne i nawet o tym nie wiem. Np. lampa LED 12V do oświetlania przedsionka.

Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem co się sprawdza, a co nie za bardzo (badziewia nie lubię kupować, ale budżet domowy nie jest z gumy).

Opublikowano

Sławku umawialiśmy się - od zwracania uwagi mamy moderatorów nono.gif

Co do tematu:

- warto kupić podłoge do przedsionka. Szalenie wygodna sprawa, chociaż można bez niej żyć zlosnik.gif. Ja kupowałem dokładnie tu: http://allegro.pl/wy...2052264709.html i jestem zadowolony.

- do zamiatania podłogi potrzebujesz zmiotkę na kiju. Kij najlepiej składany teleskopowo - ja zakupiłem to w Kauflandzie

- wycieraczka przed przedsionkiem też się przyda

- na pewno przydaje się składany śmietnik. Ja mam taki śmietnik do segregacji z Biedronki. Coś na zasadzie takiego:

kosz4.jpg

tylko na czas jazdy wygodnie składany.

- Meble kempingowe : tu już totalna dowolność. Zydelki pokazane przez inhalta to pod nogi można sobie podstawiać. Na kemping potrzebne są wygodne fotele. Stół im większy i stabilny po rozstawieniu tym lepszy. Dlatego warto żeby miał regulację nóg aby można było niwelować nierówność terenu.

Ja wożę ze sobą jeszcze:

- lampę owadobójcza do przedsionka

- dodatkowy przedłużacz z rozgałęzieniem aby było 230V w przedsionku

- wiadro z ociekaczem z katalogu Frankany na brudne naczynia

No i to by było chyba na razie wszystko z tych rzeczy które jeżdżą z nami na stałe.

Opublikowano

inhalt, te krzesła mogą się nie sprawdzić w przedsionku, bo nóżki mogą przebijać podłogę.

lepsze będą te które pokazał bartosz_b, smile.gif

Opublikowano

I to są konkretne odpowiedzi. Dzięki.

Matę podłogową do przedsionka już kupiłem (firma Bolon czy jakoś tak - chyba szwedzka). Nad przedłużaczem prcuję (porządny przewód już leży kupiony, teraz go uzbroję). Sznur do bielizny też jest :-) bo często się przewijał na forum.

Ale stół i krzesła to sprawa otwarta. Podobnie kosz i lampy do przedsionka. Grill póki co będzie jednorazowy (kupiłem mały zapas) i zobaczymy jak się to sprawdzi. Potem może węglowy, moze gazowy albo elektryczny - zobaczymy. Kuchenkę gazową na butle turystyczne też planuję zabierać i jeśli będę miał ochotę to gotować w przedsionku albo przed - na trawce.

Naczynia to żona chce kupić lekkie z melaminy (czy jakoś tak się ten plastik nazywa).

Jeśli ktoś ma sprawdzone miejce na zakup jakiegoś konkretnego modelu stołu i krzeseł to chętnie zerknę.

Opublikowano

Sławku umawialiśmy się - od zwracania uwagi mamy moderatorów nono.gif

...........................................................

W ,,ząbek,, :nono: wiem teraz że żyję. :hehe::hehe:

Ale na ten śmietnik poluję już parę miesięcy.

Udanych zakupów. :ok:

Opublikowano

Nie mogę też trafić rozsądnego niewielkiego plastikowego kosza na śmieci do zawieszenia na drzwiach. Patrzyłem w OBI, Decathlonie, Selgrosie i nic.

Zaglądnij do Ikei. Ja tam znalazłem.

Opublikowano

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, czasu jeszcze sporo ale już pomału przygotowuję się do sezonu, lista rzeczy gotowa od momentu podjęcia decyzji gdzie i kiedy jedziemy.

Dużo przydatnych rzeczy (przynajmniej mi się tak wydaje) można znaleźć w IKEI: mnóstwo składanych lekkich pudełek, koszy, organizerów (nawet na dziale dziecięcym). Zakupiłam tam w zeszłym roku kilka fajnych rzeczy do przyczepki moich rodziców :o)

Opublikowano

odnośnie oświetlenia przedsionka - ja zakupiłem, a z montażem, czekam na wiosnę - taśmy led - 5 m - na białym pasku.

płaciłem 59zł za 5 metrów - działa na 12v, możesz podłączyć pod oryginalną lampę nad drzwiami przyczepy - byle szczelnie - całość zjada ok 12W prądu przy 60 diodach na metr.

efekt za pewne jest super - jest o tym temat na forum

wątek śledzę - tez jestem na etapie wyposażania przyczepy

post-8007-0-82673500-1327439398_thumb.png

Opublikowano

inhalt , jak masz podłoge do przedsionka firmy Bolon to możesz być spokojny i nic jej nie będzie .Mam takie krzesełka jak na fotce i po 4 latach nie mam żadnej dziury w podłodze.

Odnośnie tych krzesełek z Jysk-a to niektórym nie wytrzymały nawet sezonu ,zresztą można poczytać u sąsiadów na KT o tych mebelkach z Jysk-a. Jeśli ktoś chce kupić na lata to polecam DUKDALFA.

post-208-0-16215800-1327439469_thumb.jpg

Opublikowano

(...)

łam

(...)

łam???

- łam !!!

Chłopaki, witamy płeć niebrzydką ! :thank:

Wiesz co, w przyczepie w szafkach na ogół wszystko się mieści, ale...

Ja np w przedsionku miałem starą składaną ławę z obciętymi składanymi nóżkami.

Na niej kuchenka elektryczna by w p-pie nie zasmradzać. To był taki kącik kuchenny na urlopie bo na weekendy nie rozwijałem się za bardzo.

Tak naprawdę, to dobrze byłoby wyskoczyć na 2/3 dni na weekend, wyklaruje się, co jest Ci potrzebne.

Opublikowano

Moja lista (rodzinna): Co Wy na to? Czegoś brakuje?

- podłoga

- młotek

- mini narzędziownik

- saperka

- linki/sznurki/itp (np na suszenie+klipsy)

- krzesła/stolik

- miejsce do gotowania w przedsionku/ szafka+kuchenka (myślę o elektrycznej, w drodze można gotować w przyczepie na gazie)

- parasol+podstawa

- parawan

- lusterka do samochodu

- płyny do toalety+papier

- latarki

- lampa do przedsionka

- poziomica

- apteczka (plastry, woda utleniona, itd)

- coś na robale

- przedłużacz

- kosz/zmiotka/ściereczki/gąbki/płyn do zmywania/itp

- naczynia (kubki,talerze, sztućce,itd), sitko

- garnki

- czajnik

- grill

- ociekacz na naczynia

- wiadro lub miska

- otwieracze do konserw/butelek, no i korkociąg

-podkładki pod nóżki przyczepy

- wentylator lub grzejniczek - w zależności od kierunku

- kalosze dla całej rodziny

extra wyposażenie dla dzieciaków - łopatki, traktory, wiaderka, materace, gry planszowe