Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temaci, jak zdjąć koło zapasowe w tego typu przyczepie, kupilem szukalem i nie wiem jak to zdjac czy je sie opuszcza czy jak prosze o pomoc moja przyczepa wyglada tak jak ta : T2581291_1.jpg

pozdrawiam i czekam na pomoc.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jeśli masz sanki pod spodem to musisz odkręcić nakrętkę zabezpieczającą, a potem zaprzeć się nogą o ramę i ciągnąć ile sił :jump: pewnie zardzewiały na amen jeśli nikt wcześniej tego nie robił. Mnie bardzo pomógł kolega WD40 :hehe:

pod przyczepą od strony drzwi styłu koła.

No to raczej sanki - pewnie zardzewiały...

Opublikowano

Hey!

Jeśli masz koło zapasowe na tzw sankach to odkręca się to ustrojstwo od ramy i wysuwa na zewnątrz, wtedy odkręcasz zapasówkę od sanek

W tym temacie są zdjęcia jak to wygląda: http://forum.karawaning.pl/topic/7269-sanki-na-kolo-zapasowe/page__p__188023__hl__%2Bko%C5%82o+%2Bzapasowe+%2Bsanki__fromsearch__1#entry188023

Pamiętaj o tym że przy wymianie koła nie korzystamy z podpór bo można uszkodzić przyczepę. Podnośnik należy podeprzeć o oś lub ramę, nigdy nie o drewniane elementy przyczepy!

Opublikowano

Na tym zdjęciu widać, że sanki to banalna konstrukcja, którą można bez obaw ciągnąć na siłę.

post-7869-0-38149300-1327267293_thumb.jpg

Akurat foto pochodzi z Knausa, ale nie spodziawam się różnic.

• 1 rok później...
Opublikowano

A gdy pod przyczepą jest metalowa skrzynka, to ile może ona mieć udźwigu? No i jak w niej ew. ustalić koło? Mam taką skrzynkę ale pustą i można by tam coś wrzucić. Dziękuję za odp. 

• 10 lat później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.01.2012 o 14:57, paulos napisał(a):

Hey!

Jeśli masz koło zapasowe na tzw sankach to odkręca się to ustrojstwo od ramy i wysuwa na zewnątrz, wtedy odkręcasz zapasówkę od sanek

W tym temacie są zdjęcia jak to wygląda: http://forum.karawaning.pl/topic/7269-sanki-na-kolo-zapasowe/page__p__188023__hl__%2Bko%C5%82o+%2Bzapasowe+%2Bsanki__fromsearch__1#entry188023

Pamiętaj o tym że przy wymianie koła nie korzystamy z podpór bo można uszkodzić przyczepę. Podnośnik należy podeprzeć o oś lub ramę, nigdy nie o drewniane elementy przyczepy!

Dlaczego nie mozna korzystac z podpor? Tzn rozumiem ze jakbym chcial podnosic jedna czy dwie ale jak podjade 4ema podporami do gory?

Od razu zapytam jak powinno sie stawiac pryczepe na kempingu? podpory ida do gory tak zeby kola wisialy w powietrzu i zeby przyczepa byla w poziomie? czy moze nalezy tylko nieznacznie odciazyc kola?

Edytowane przez Starfire (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Nie podnosi się cepy na podporach, nawet 4 na raz. Tak podnosiło się i stawiało nawet na zimę bez kół czy z kołami w powietrzu Niewiadówki N126 i N126n, tyle że tam podpory były bezpśrednio pod podłużnicami ramy, cepa krótka i lekka plus sztywna laminatowa skorupa. W pozostałych przyczepach (na podwoziach Al-ko i innych, nie ma to znaczenia) ze ścianami z sandwich'u raz że waga przeważnie od 1 t wzwyż, a poza tym podpory nie są pod elementami nośnymi ramy (są mocowane do przedłużeń ramy), więc naprężenia mogą doprowadzić w najlepszym razie do rozszczelnienia połączeń, a w skrajnej sytuacji - zniszczyć konstrukcję podłogi i ścian (połamać to w drobiazgi), lub np. spowodować oderwanie ściany na łączeniu z podłogą. 

Przyjmij na wiarę - poza N126/N126N nie podnosi się ani nie unosi przyczep kempingowych na podporach - i tyle. Cepa ma stać zasadniczym ciężarem na osi (na kołach), a podpory służą tylko wypoziomowaniu i ustabilizowaniu. Jak jest nierówno, pod koła podkłada sie kliny najazdowe albo np. kawałek deski itp.

Edytowane przez czyś (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, czyś napisał(a):

Nie podnosi się cepy na podporach, nawet 4 na raz. Tak podnosiło się i stawiało nawet na zimę bez kół czy z kołami w powietrzu Niewiadówki N126 i N126n, tyle że tam podpory były bezpśrednio pod podłużnicami ramy, cepa krótka i lekka plus sztywna laminatowa skorupa. W pozostałych przyczepach (na podwoziach Al-ko i innych, nie ma to znaczenia) ze ścianami z sandwich'u raz że waga przeważnie od 1 t wzwyż, a poza tym podpory nie są pod elementami nośnymi ramy (są mocowane do przedłużeń ramy), więc naprężenia mogą doprowadzić w najlepszym razie do rozszczelnienia połączeń, a w skrajnej sytuacji - zniszczyć konstrukcję podłogi i ścian (połamać to w drobiazgi), lub np. spowodować oderwanie ściany na łączeniu z podłogą. 

Przyjmij na wiarę - poza N126/N126N nie podnosi się ani nie unosi przyczep kempingowych na podporach - i tyle. Cepa ma stać zasadniczym ciężarem na osi (na kołach), a podpory służą tylko wypoziomowaniu i ustabilizowaniu. Jak jest nierówno, pod koła podkłada sie kliny najazdowe albo np. kawałek deski itp.

okej dziękuje to muszę poprawić moja bo ja podniosłem chciałem chronić opony. To od razu zapytam jakiś patent na podnoszenie? Na szybko szukam podnośnika ale to od 500 zł w gore nowe i nie wiem czy zostaje jedynie tylko dedykowany i szukać używki czy są jakieś patenty i używanie tańszego podnośnika np. 2 tony hydrauliczny + do niego jakies podwyzszenie.

Edytowane przez Starfire (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Hydrauliczne podnośniki słupkowe niezbyt się nadają gdyż są wysokie i jak złapiesz gumę to nie wsadzisz go pod ramę chyba że znajdziesz jakiś niski.

Ja mam podobny do tego stara dobra niemiecka technologia. Pozdrawiam Hermogenes

https://allegro.pl/oferta/lewarek-lewar-trapezowy-2t-podnosnik-samochodowy-104-425-mm-grzechotka-15558312028?reco_id=bd1e2aeb-19f4-11ef-aab7-1e3ce5b6b0c2&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Opublikowano
33 minuty temu, Starfire napisał(a):

jak zlokalizowac bezpieczne miejsce gdzie pdstawic lewarek?

Najlepiej pod oś i podporami stabilizujesz.