Skocz do zawartości

jak skutecznie pozbyć się samochodu i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

!!! OSTRZEŻENIE !!!! - do posiadaczy aut W ostatni Weekend w Piątkowy wieczór zaparkowaliśmy na publicznym parkingu. Jak wyjeżdżaliśmy z parkingu to zauważyłem naklejkę na tylnej szybie. Na szczęście kolega powiedział mi żeby się nie zatrzymywać bo ktoś może czekać aż ja wysiądę z samochodu Po dojechaniu do domu zdjąłem kartkę, która była zwykłym rachunkiem za paliwo. Po jakimś czasie otrzymałem tego maila OSTRZEŻENIE OD POLICJI DOTYCZY KOBIET I MĘŻCZYZN UWAŻAJCIE NA PAPIERY PRZYKLEJONE DO TYLNEJ SZYBY AUTA TO NOWY SPOSÓB NA KRADZIEŻ SAMOCHODU (TO NIE JEST ŻART) O co więc chodzi ??? Parkujesz przodem. Wracasz do samochodu, odpalasz zaczynasz cofać aby wyjechać z miejsca parkingowego, oglądasz się do tyłu i widzisz kartkę na szybie przesłaniającą widok. Zatrzymujesz się i wysiadasz, żeby ją usunąć. Gdy zbliżasz się do tyłu samochodu złodziej wyskakuje znikąd, wsiada do auta i odjeżdża praktycznie cię potrącając. Dodatkowo moje panie założę się że wasze torebki są w samochodzie i odjeżdżają razem z samochodem A więc tracicie samochód, pieniądze, dokumenty z adresem domowym no i pewnie klucze do domu. Tak więc wasz dom i osobowość są zagrożone. Parkując tyłem wyjeżdżasz do przodu nie zerkając na tylną szybę. TO JEST NOWY SPOSÓB ZŁODZIEI Jeśli zobaczycie kartkę na tylnej szybie cofając na parkingu NIE zatrzymujcie się, zdejmijcie ją po powrocie do domu. Prześlijcie tę wiadomość znajomym i rodzinie zwłaszcza kobietom - kobieca torebka zawiera wiele osobistych informacji i dokumentów a nie chcielibyście żeby wpadło to w niepowołane ręce. PROSZĘ Powiadomcie swoich znajomych"

Czego to ludzie nie wymyślą?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jest to stary chwyt na kradzież auta :(

kiedyś jakieś 2-3 lata temu był o tym program współtworzony z Policją.

Fakt jest taki, że trzeba się pilnować i uważać.

Opublikowano (edytowane)

Artur , chcesz mi powiedzieć , że jeździsz autem długości autobusu i nie widzisz co się dzieje przy aucie ? Trochę to dziwne .

w Kradzież torebki czy saszetki na krzyżówkach podczas postoju na czerwonym świetle jestem w stanie sobie wyobrazić i wiem , że tak się dzieje ale kradzież auta na parkingu przez jedną osobę niby z zaskoczenia ... Hmmmm , mooooooże ??? :hmm:

Trzeba parkować tyłem . ;)

Edytowane przez finger (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Trzeba parkować tyłem . ;)

wymogi parkingu zakładowego spowodowały że wszędzie parkuję przodem do wyjazdu ,tak się przyzwyczaiłem i widzę że mam bezpieczniej policia.gif

Opublikowano

no niestety jest to kolejny sposób, oczywiście chodzi o wyciągnięcie kierowcy z auta a dalej jest już tak samo.

takie numery nie są robione z przypadku, już podczas parkowania albo i wcześniej jesteś obserwowany, sprawdzają czy jesteś sam, i czy na pewno taka wersja silnikowa jest potrzebna na części... takie czasy, jak wszystko gra - to dalej już wiadomo - butelka pod koło, kartka na szybę, albo ktoś pokazuje, że masz kapcia czy też żarówka padła, albo lekkie puknięcie w tył.... różne są sposoby.

najgorsze jest to co piszę AKISSjG - że mają Twój adres, często klucze - a Ty nie masz AC itd...

u mnie w rodzinie była taka sytuacja dobre 6-8 lat temu, jak skradziono kluczyki z kieszeni w markecie i nowe auto, a jeszcze papiery typu DR były w schowku, generalnie skończyło się dobrze - auto przy przekazywaniu odzyskała policja (szacun), sprawcy nie stawili się po okup (ustalone 10.000), ale zablokowane drogi w promieniu ok 500m - i fura znalazła się na parkingu z kluczykiem w stacyjce - można powiedzieć, że cud. - ale jest druga strona - sprawcy na pewno zorientowali się, że była policja, a mieli pełne dane z adresem - a nawet dwoma bo byli współwłaściciele - i co teraz? przeprowadzka? - skończyło się na strachu i zmianie wszystkich zamków w aucie (aso) i zabezpieczeniu mieszkań - jedno ostatecznie wynajęto........

to tak w skrócie co może nastąpić po takiej kradzieży, do tego wyrobienie dokumentów, tłumaczenia się z zaciągniętych kredytów itd.

Opublikowano

jak ma zginąć to zginie :-] nie w ten to w inny sposób ... Trzeba mieć nadzieje że tak się nie stanie i być dobrej myśli :ok:

Opublikowano

Każde zabezpieczenie - to tylko zabezpieczenie, które utrudni kradzież. Dlatego jestem zwolennikiem ubezpieczenia pojazdu. Ukradną - trudno. Faktem jest, żeby złodziejom nie pomagać i nie stwarzać im okazji, bo "okazja czyni złodziejem". Ode mnie plusik.

Opublikowano

Każde zabezpieczenie - to tylko zabezpieczenie, które utrudni kradzież. Dlatego jestem zwolennikiem ubezpieczenia pojazdu. Ukradną - trudno. Faktem jest, żeby złodziejom nie pomagać i nie stwarzać im okazji, bo "okazja czyni złodziejem". Ode mnie plusik.

heh, patrząc na to, że oboje jesteśmy z branży :] , to może to wyglądać mało elegancko, ale jednak sprawa jest oczywista - mają ukraść, ukradną.... sposobów są setki, ważne, żeby właścicielowi się nic nie stało.

wiadomo, że można by tu opowiadać godzinami, co spotkało naszych klientów, jak stracili auta, jak ich oszukano itd. tyle, że to nie miejsce ani czas :P

P.S - szkoda, że tak mało firm ubezpiecza przyczepy.... konkurencja słaba więc ceny trochę z księżyca...

Opublikowano

Biorąc pod uwage cene pakietu OC+AC przyczepy to wychodzi mi podobnie jak za samochód.:niewiem:.

Niestety nie jestem pewien czy zadziała AC w powyższym przypadku , można to podciągnąc pod razące niedbalstwo i TU raczej tak zrobi.