Skocz do zawartości

UWAGA NA OSZUSTA!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Chciałbym ostrzec wszystkich przed gościem dudekbonus/ majo czy jam mu się tam zwie.... Jest to OSZUST , wykorzystuje wszystkie możliwe fora internetowe które mają dział giełda w celu wyłudzenia pieniędzy !!

Cytat z innego forum.

Dostałem e-mail z taką oto wiadomością :

Witaj mam taki telefon zapsuty padł w nim słuchawka i klawisze nie da sięz tym nic zrobić mogę ci jąsprzedać za 40zł z wysyłką na cześci nie mam zdjęc gdyż jest ona na działce w domu dosyćdaleko

transkcja przelewem na konto

nie wysyłam za pobraniem.

Jeżeli byłby pan zainteresowany to mógłbym wysłać jeszcze dziś

w razie czego podam dane do przelewu

11114020040000310270274320

Krzysztof Kozioł Poturzyńska 6/14 40-362 Przemyśl

pozdrawiam i czekam na odp

gdyby było ok to proszę też wysłać swoje dane do wysyłki.

pozdrawiam

Wpiszcie w google nr konta to zobaczycie ilu ponaciągał formułowiczów

Pozdrawiam Waldek00x

Opublikowano

Tylko jakim :puk: trzeba być aby wpłacić komuś kto nagle pojawia się z taka propozycją.Proceder będzie zawsze jesli znajdzie jeleni.

A jeleni - lub naiwnych - nie brak.... :oslabiony:

Opublikowano

zawsze odpuszczam biznesy jak ktoś się zastrzega , że za pobraniem nie wysyła a do tego ma na poczekaniu gotowe opowieści jak to ponosi koszty wysyłek a ludzie nie odbierają ... szkoda czasu ... inni sprzedadzą NORMALNIEJ

Opublikowano

Kogut w przypadku forów jeśli ktoś jest nowy lub pojawia się tylko po to żeby sprzedać coś to też nie ufam takim osobnikom, ale osobiście powiem, że jak cokolwiek sprzedawaję allegro, fora motoryzacyjne to wysyłam towar tylko po wcześniejszej wpłacie i sam też wybieram taką formę przesyłki i wszyscy są zadowoleni :)

Najważniejsze to opinia o danej osobie i pytanie czy jest na danym forum znana .. bo jednak aledrogo ma dość sprawdzający się system ocen ;)

Opublikowano

ale gościu , w tylu forach uczestniczył , dzięki za ostrzeżenie pomoże nam to trzymać się na baczności policia.gif

Opublikowano

Kurde ale ludzie się dają robić w jajo:)

z drugiej strony gość działa na niezłą skale.

Jego "zdolności" czy naiwności ludzi pozwala mu na taką intensywną działalność ?

Opublikowano

Ja padłem ofiara podobnego internetowego oszusta.

Za pośrednictwem forum "kupiłem" obiektyw od jednego z użytkowników. Okazało się, że ten sam obiektyw w tym samym czasie sprzedał jeszcze 2 innym osobom.

Na lokalnej giełdzie gość miał przeprowadzone setki transakcji. Wszystkie z pozytywami, także bez chwili zastanowienia przelałem sporą kasę na konto...

Jak się potem okazało (mądry Polak po szkodzie) - było to jego typowe działanie na forach - ba! robił to pod tym samym nickiem i danymi personalnymi. Miał z tego powodu również zawieszone konto na ebay i allegro. Sposób działania dość prosty - spora ilość udanych transakcji, a potem kilka (do zablokowania konta i pojawienia się pierwszych negatywów), które były nastawione na wyłudzenie kasy.

Gość ma nawet sprawy komornicze, które można znaleźć w necie. Najlepsze jest to, że nikt nic nie może mu zrobić, bo na 99% osoba na którą przeprowadza rejestracje i podaje dane jest tzw. słupem.

Od tamtej pory czujność10 i zakupy tylko z odbiorem osobistym.

Pozdrawiam

J.

Opublikowano

zdjęć nie ma bo komórka daleko na działce ale jak wplaci ktoś kase to może wysłać nawet dzis :D :D :D - nie mogę uwierzyć, że ktoś dał się na to nabrać

Opublikowano

umoczenie w takich transakcjach to nagroda za glupote... i tyle w temacie

Sam moment podjęcia decyzji i emocje związane z zakupem niewiele się różnią od tego jak kupujesz powypadkowe auto (nieświadomie) czy zgniłą budę (też na nieświadomce).

Czy to głupota ? Pewnie tak...ale kto się nie dał nabrać na chwyty oszustów-sprzedawców ?

Przypadek opisany przez Waldka jest faktycznie ekstremalny, ale czy nie w ten sam sposób okradani są starsi ludzie (na wnuczka) ?

Nikomu nie życzę. Moment, w którym sobie uświadamiasz, że umoczyłeś jest mało sympatyczny...

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano

Jest takie powiedzenie "JAK SIĘ DAJE TO SIĘ KRAJE " i to właśnie oszust wykorzystał a pewnie wiele osób nie dało wiary i nie padli ofiarą .

A ja mam takie pytanie ?.Nie posiadam konta na allegro ,sam nie wiem czemu jeszcze nie założyłem :niewiem: a wiele transakcji zrealizowałem (pewnie już by było kilka gwiazdek) ale zawsze forma zapłaty była za pobraniem i nigdy wtopy nie zaliczyłem .Zawsze informowałem sprzedawcę ,że nie mam konta i czy zrealizuje zamówienie przez telefon,czasami chcą aby zamówienie wysłać e-mailem .

Wracając do pytania ,na allegro mam ochotę na pewną żecz , sprzedający nie wysyła za pobraniem ( urządzenie na palecie ,drugi koniec Polski) i dogadaliśmy się , że ja wysyłam mu zaliczkę a on będzie w mojej "okolicy " tj.około 150km i tam dowiezie mi sprzęt a ja dopłacę resztę kasy na miejscu.Nie jest dla mnie problemem aby podjechać te 150km ,problemem jest wpłata zaliczki .Sprzedający oświadczył ,że jak dostanie zaliczkę to dopiero może podwieść towar w umówione miejsce. I teraz pytanie ? czy macie jakieś sprawdzone sposoby aby uniknąć wtopy ,bo to ,że w przelewie, w tytule operacji napiszę "zaliczka na to i tamto" to i tak nic to nie da.