Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam shemat i o podlaczenie sie nie martwie mowa o 12s

pytanie polega na tym czy cos jeszcze trzeba wpinac w instalacje auta jakies zabezpieczenia moduly np do ladowania aku itp itd

wyczytalem w innym temacie patenty z przekaznikami by odlaczac zasilanie poprzez przekazniki

co do dobrego zasilania z aku z auta sie nie martwie bo mam kabel idacy do kufra o srednicy ok 1 cm z bezpiecznikiem 30a albo 60a nie pamietam teraz

pomijajac te odciecia zasilania poprostu tak od sie podlacza zasilanie czy cos ma byc ?

Opublikowano

Misiek-uk czytałem Twój post kilka razy i nie wiem o co Tobie chodzi. Mam nadzieję, że jak się bardziej postarasz to napiszesz poprawnie jaki masz problem. Taki styl to lekceważenie Kolegów z FORUM.

Opublikowano

Przez dedukcję bo faktycznie zrozumieć się nie da...

chcesz podłączyć gniazdo 13pin lub drugie gniazdo 7pin (standard UK) w aucie, tak żeby doprowadzić do budki stałe 12V oraz 12V po stacyjce?

Z twojego opisu wynika że masz podciągnięte kable do Car Audio ... jeśli jesteś fanem Car Audio to weź pod uwagę, że podłączenie na tym kablu czegoś poza wzmacniaczem może negatywnie wpłynąć na jakość odbioru ... zakłucenia itd. ale to sprawa tzw. drugrzędna

Jeśli masz +12V w bagażniku po grubym kablu to bez problemu dociągniesz go do gniazda przyczepy jako tzw stały plus

jeśli będziesz chciał podłączyć go zgodnie ze sztuką i zrobić na osobnym pinie +12V po stacyjce to będziesz musiał zastosować przekaźnik, który będzie podawał napięcie gdy silnik jest uruchomiony :)

BTW jeśli da się obejść zakłucenia wzmacniacza to może być dobry pomysł dla mnie wykorzystać kable od wzmacniacza do zasilania lodówki :)

Opublikowano

wybaczie ale nie wiedzialem kompletnie jak to napisac ale sprawa zalatwiona okazalo sie ze pod podlaga w bagarzniku byla juz instalacja tylko brak bylo wtyczki.

tak wiec jest przekaznik zalaczajacy 3x plus po odpaleniu auta [spory przekaznik jak 4 pudelka po zapalkach]

o zasilanie sie nie martwie i tak musze kondensator wstawic wiec kabel do przyczepy wstawie przed kondensator

ps. chodzi o 7pin gniazdo 12s jak napisalem na samym poczatku

ps2. w poprzenich autach mialem jeszcze takie pomaranczowe puszeczki cos ala mini transformatorki jeden to bylo zabezpieczenie przed slabym aku a drogi nie mam pojecia dlatego pytalem czy cos jeszcze musze podlaczyc