Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie. W naszym holowniku ujawniła się wada w postaci braku ładowania. Samochód został z konieczności porzucony u znajomych w miejscowości Prawiedniki pod Lublinem. potrzebuję namiaru na sprawdzonego elektryka w okolicy, który będzie w stanie zająć się fordem. pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli to kwestia alternatora, to mog,ę CI polecić firmę Bendiks. Mieszczą się w dwóch miejscach w Lublinie na ul. Zagłoby (na wylocie na Kraśnik - czyli w zasadzie możesz łatwo się do nich dostać przez Zemborzce Tereszyńskie (znajomi znają na pewno trasę)

oraz przy wylocie na Lubartów/Białystok - w Centrum Motoryzacji OLIMP.

http://www.bendiks.lublin.pl/PL/index.php5?opcja=kontakt

Opublikowano

dzięki bardzo, najgorsze to jak sie auto rozkraczy w obcym mieście.

A nie zaryzykowałbyś gdzieś dobrze naładować akumulator i nawet drugi pożyczyć od znajomych jakby pierwszego "nie wystarczyło" na dojazd do domu. U siebie zawsze jest taniej.

Brak ładowania = uszkodzenie alternatora>koniec szczotek>defekt regulatora napięcia>zwykłe zaśniedziałe styki>brak obwodu wzbudzenia>zwarte diody wewnątrz.

Chyba innych opcji nie ma.

Napisz dla zaspokojenia ciekawości który wariant się sprawdził.

Powodzenia.

Opublikowano (edytowane)

Mój Knaus w dziale ogłoszeń: http://forum.karawan...-knaus-1300dmc/

Kampera na próbę szukam i powolutku odchodzę na zaprzyjaźnione forum www.Camperteam.pl

Wojtek i Ewa 0

Szczęśliwej drogi

Edward, dziękuję. Pozwolisz że będę tu jednak regularnie zaglądał?

Edytowane przez Wojtek Chrysler (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

To chyba podobna firma, również solidna i ceny też OK.

Sam dwa razy korzystałem. Rozruszniki po naprawie u nich, działały bezproblemowo całe lata.

Auto-Bendiks-Bosz - Piotr Tomaszewski ul. Łęczyńska 1

20-309 Lublin

tel. (0-81) 745-06-26; 0-501 297 218

fax. (0-81) 441-36-47

http://www.atbbendiks.lublin.pl/

:ok:

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

dziękuję wszystkim za namiary na warsztaty. poszedłem na łatwizne i zadzwoniłem do dekarza z Lublina który mi dach kładł na domu i się człowiek zaoferował, że zaprowadzi auto do warsztatu kolegi, który się tym zajmuje, tak że problem z warsztatem się rozwiązał teraz czekam na diagnozę oraz określenie kosztów. pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

jutro jade do Lublina po auto. poleciało po całośći: szczotki, regler i diody. koszt pięć stówek. Biorąc pod uwagę gdzie się altek w mondeo znajduje podejrzewam, że połowa to robota. tak swoją drogą to nie jestem pewien czy sam nie przyczyniłem się do skrócenia żywota altka przez podłączenie lodówki na krótko do akumulatora. niby altek 90 A ale cholera wie czy lodówki nie mam trafionej.

Opublikowano

(...)

poleciało po całośći: szczotki, regler i diody.

(...)

Bardzo dziwnie... 3 elementy na raz.

Diody+regulator mogą paść razem owszem, a szczotki pewno profilaktycznie wymienił albo jest to hybryda szczotki z regulatorem w jednej obudowie to by tłumaczyło wszystko.

Opublikowano

Wojtek - mając na wierzchu alternator, do którego utrudniony jest dostęp - warto zrobić całkowitą regenerację. Powiedzmy - wymienisz regulator i szczotki a za miesiąc padną diody. Przyjedzie do Ciebie klient z pretensjami - "panie - czegoś pan nie zrobił całości - przecież to 50 zł więcej - a wszystko było na wierzchu".

Nie dziwię się gościowi - zrobił całość - nikt się nie przyczepi a robota ta sama. Tylko ew. części to dodatkowy wydatek. Z elektroniką/elektryką samochodową jest tak - że nigdy nie wiadomo kiedy coś siądzie. A wszystkie te elementy mają podobną trwałość. więc - dwa grzyby w barszcz. Też bym wolał, żeby mi zrobiono komplet ;-)

Opublikowano

tak sobie popatrzyłem w necie i regler nie jes zintegrowany ze szczotkami, szczotki majątku nie kosztowały a jak się orientowałem to i tak nie zdarli za wiele za wszystko. auto ma 200 tysi z haczykiem na liczniku i nie sądzę aby szczotki były wymieniane, miały prawo się zużyć. dojechałem do domu i wszystko jest cacy, :sciana: odpukac w puste, niemalowane i jakie tam tylko. jest taki dowcip o trabancie i konkursie na najszybszą wymianę uszczelki pod głowicą, do wyjęcia altka z mondka trzeba właśnie takiego kogoś.