Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad montarzem mowera trochę boli mnie waga,ale może po kolei.Zamontowałem już klimę-20kg.,mower-40kg., aku do mowera jakieś 10kg.Razem to dałoby ok.70kg.

to jest już połowa ładowności.Nie liczyłem nigdy ile ważą wszystkie klamoty,pakowane do przyczepy,ale jestem pewien,że trochę więcej niż dopuszczalna ładowność.Nie jestem pewien czy po montarzu

mowera nie zaszkodzę zawieszeniu i czy po jakimś czasienie odbije się to na stanie ramy.

Opublikowano

Ramy to raczej nie dasz rady przeciążyć moverem. Ramę może nadwyrężyć moment gnący, a w przypadku movera usytuowanego blisko osi, ramię jest małe i nic się nie stanie.

Co prawda przeciążanie może się odbic negatywnie na samej osi, ale bez przesady - te kilka kilogramów mniej czy więcej. Wałków z gumy nie da się zaprojektować z modułem sprężystości wyliczonym co do kilku procent (choćby dlatego, że zmienia się on wraz z temperaturą).

Wychodzi na to, że przy nieznacznym przekroczeniu ładowności największym zagrozeniem jest mandat od :policja:. Oczywiście dla konstrukcji też lepiej, żeby nie przkraczać, ale w przyczepach zawieszenie jest tak prostackie, że chyba nie ma co dzielić włosa na czworo.

Opublikowano

Nie liczyłem nigdy ile ważą wszystkie klamoty,pakowane do przyczepy,ale jestem pewien,że trochę więcej niż dopuszczalna ładowność.Nie jestem pewien czy po montarzu

mowera nie zaszkodzę zawieszeniu i czy po jakimś czasienie odbije się to na stanie ramy.

Najlepiej podjedź na okręgówkę zważ przyczepę z klamorami i wszystko będzie jasne :palacz:

Opublikowano (edytowane)

zaczął bym od zważenia "gołej" budki W wiekszości przypadków MW jest realnie wieksza niż na papierze Wtedy będziesz miał jako taką orientacje ile możesz dołożyć by nie przekroczyć DMC No i ja starał bym sie nie przekroczyć DMC :-] po pierwsze żeby nie przemęczać konstrukcji przyczepy a po drugie ze względu na :policja:

Edytowane przez kit (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

myśle ze mover ramie i zawieszeniu nie zaszkodzi, ale na pewno przekroczysz dmc ja zapakujesz przyczepe na dłuższy wyjazd.

Twoja przyczepa nie jest zbyt duza i ciezka, czy ten mover na prawde jest Ci konieczny. Ja by go sobie darował, ale to jest tylko moja opinia.

Opublikowano

Dokładnie jak poprzednik. Nie jest Ci on potrzebny. Moja buda waży 1500 kg (TK 545) i jesteśmy ją w stanie przestawić rękoma razem z żoną. Wprawdzie to duży wysiłek, ale buda nasza jest niemal dwa razy cięższa. Szkoda pieniędzy na bajery.

Opublikowano

A poza tym nic tak nie integruje na kempingu jak pomoc sąsiedzka. W tym roku ustawiałem kilka budek i za każdym razem później kończyło się :piwko:.

Fajny sposób na przełamanie pierwszych lodów...

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad montarzem mowera trochę boli mnie waga,ale może po kolei.Zamontowałem już klimę-20kg.,mower-40kg., aku do mowera jakieś 10kg.Razem to dałoby ok.70kg.

to jest już połowa ładowności.Nie liczyłem nigdy ile ważą wszystkie klamoty,pakowane do przyczepy,ale jestem pewien,że trochę więcej niż dopuszczalna ładowność.Nie jestem pewien czy po montarzu

gdzieś na forum jest wpis kolegi Finger, jest tam popisane ile mniej więcej ważą graty

przedsionek to ok 30kg, butla 11 kolejne 30, do tego woda w zbiornikach u mnie 15+12, czyli na okrągło następna 30 ... już jest 100kg

swoją ważyłem z drobiazgami typu naczynia, wózek, zabawki plażowe dzieciaków, jakieś tam płyny do kibelka, z grubszych rzeczy była butla i już wyszło 100kg więcej jak MW

więc 70kg to praktycznie zero ładowności na bagaże typu ciuchy, jedzenie itp

niby można jeździć z pustymi zbiornikami wody, butle wrzucić do auta ... ale to mało wygodne ?

temat o którym pisałem

http://forum.karawaning.pl/topic/6368-co-zabrac-do-przyczepy-na-wyjazd/page__view__findpost__p__164982

Edytowane przez konrad_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Kolego....aby ruszyć movera( ze 40 kg wagi instalacji) to akumulator licz 35KG ( przy paramertrach ,że żelowy-bezpieczny w przyczepie i min 90Ah).

Wiem coś o tym, bo sam właśnie zamontowałem movera do mojej Burstnerki 440TK.- zdjęcia w prezentacji pojazdów)

Opublikowano

Szkoda ładowności kolego. A tak jak pisał Kocer i jak sam doświadczam za każdym razem na kampingu ustawienie cepki to nie problem.

Opublikowano

A tak jak pisał Kocer i jak sam doświadczam za każdym razem na kampingu ustawienie cepki to nie problem.

Dokładnie ! Ostatnio chciałem sam ustawić cepke to się cholera nie dało - pomoc obowiązkowa :ok::hehe:

Opublikowano

Czytam i widzę, że mam fajnie a mianowicie ładowność Lalooni jest niezła w stosunku do MW i DMC :)

MW 664 kg

Ładowność 336 :bevil:

DMC 1000 kg

Opublikowano

tak bym sie od razu nie cieszył :-] na papierze może być wszystko :hehe:

Sam byłem świadkiem jak budka która w DR miała MW 712kg przy ważeniu osiagneła ponad 850 :bzik:

Opublikowano

To tylko cyferki Ewciu, to tylko matematyka, ale fizyka natomiast... Ooo! Tego nagiąć się nie da. Tu do harmonicznej współpracy pojazdów konieczny jest rozsądek w załadunku i rozmieszczenie go w p-pie.

Bardzo to ważne.