Skocz do zawartości

Bardzo nurtujące mnie pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Od dłuższego czasu obserwuję pewne zjawisko. W miejscu pracy, gdy wszyscy się schodzą, panowie witając się podają rękę tylko panom, a obok pań przechodzą obojętnie. Mam do panów nurtujące mnie pytanie: Dlaczego tak się dzieje? Co powoduje takie zachowanie? W pracy koledzy mi nie odpowiedzieli, więc liczę na Was. Zapraszam do dyskusji. Tylko takiej spokojnej. :devil:

Opublikowano (edytowane)

Zgodnie z zasadami kultury mężczyzna podaje rękę w momencie kiedy pierwsza poda mu kobieta. gdzieś o takich zasadach wytyczałem. Czyli kobieta pierwsza wyciąga rękę, pozwalając wtedy mężczyźnie na taką "poufałość".

Ja zawsze mam dylemat, czy podawać rękę, czy też nie. Najczęściej kobietom znajomym podaję łapkę, ale nieznajomym - to różnie. W przypadku koleżanek z pracy nie mam dylematu. Jest cześć, jest uścisk dłoni. :-)

Edytowane przez gfizyk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Zgodnie z zasadami kultury mężczyzna podaje rękę w momencie kiedy pierwsza poda mu kobieta. gdzieś o takich zasadach wytyczałem. Czyli kobieta pierwsza wyciąga rękę, pozwalając wtedy mężczyźnie na taką "poufałość".

Ja zawsze mam dylemat, czy podawać rękę, czy też nie. Najczęściej kobietom znajomym podaję łapkę, ale nieznajomym - to różnie. W przypadku koleżanek z pracy nie mam dylematu. Jest cześć, jest uścisk dłoni. :-)

:ok: dokładnie tak też czytałem, więc jeśli kobieta nie wyciąga ręki to :niewiem:

Grzesiu a ze znajomymi to "na misia" :-]

Opublikowano

Zjawisko staje się coraz powszechniejsze. Przyczyny można upatrywać w kilku aspektach.

Pierwszy to sprawa molestowania, która w USA przybrała karykaturalne wymiary i zaczyna oddziaływać na Europę.

Drugi czynnik to jak napisał Grzesiek. Kobieta powinna wyciągnąć dłoń pierwsza (chyba, że w grę wchodzi podległość służbowa). Tu faceci machają tymi grabami, które się w ich kierunku wyciągają.

Trzecią sprawą są atawizmy. Kiedyś dłoń podawali sobie tylko faceci. Przyczyną było to, że wyciągnięta pusta dłoń to znak, że nie mam broni. Kobiety z rzadka z bodzikami chodziły więc im dłoni nie podawano. W przypadku kobiet ujmowano delikatnie ich dłoń i ją całowano. Tak czy owak trąca molestowaniem:)

Opublikowano

Prościej !

Podstawowe zasady Savoir Vivre :

Powitanie w kolejności :::

Kobiety ze sobą,

Kobiety z mężczyznami,

Mężczyźni ze sobą,

I koniec kropka........

Opublikowano

No to po Nowym Roku spróbuję i i zdam relację z powitania. :-]

Nie wiem czy warto. Machanie grabą to typowo męska rzecz i dla mnie jest ujmą dla kobiecości. Może jestem starej daty:(

Opublikowano

u nas w fabryce tego problemu nie ma jak się ktoś wita to ze wszystkimi i bez względu na płeć wszystkim się rękę podaje .

Zarówno mężczyzna jak i kobieta podają rękę wszystkim obecnym i tak jest to przyjęte .

Opublikowano

u nas w fabryce tego problemu nie ma jak się ktoś wita to ze wszystkimi i bez względu na płeć wszystkim się rękę podaje .

Zarówno mężczyzna jak i kobieta podają rękę wszystkim obecnym i tak jest to przyjęte .

No tak. Równouprawnienie. Można potraktować kobietę jak faceta, niektóre nawet należy:(