Skocz do zawartości

Jak zmienić DMC przyczepy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

proszę o radę jak zmniejszyć wagę przyczepy campingowej lub samochodu by prowadzić zestaw prawku z kat.B

holownik to Hundai Tucson waga DCM 2210 +przyczepka hobby 495 waga DCM 1300=DCM 3510

jak legalnie stracić te 10kg z góry dziękuje za rady

Opublikowano

Witam, najbardziej legalne i szybkie to pospuszczanie trochę powietrza z kół w zestawie, aż się osiągnie chciane dmc..hehe%281%29.gif A tak na poważnie to ten temat był już wielokrotnie, aż do znudzenia, wałkowany na forum. Pozdrawiam i życzę udanej lektury.E.T.

Opublikowano

Ten sam problem miał niedawno dzikusek i mając holownik o DMC 2550kg musiał kupić przyczepę 900kg (mimo, że chciał tysiączkę) - tak jest najbardziej legalnie ;)

Opublikowano

dziękuje lektury z tym związane pozbawiają mnie snu a i tak nic nie wymyśliłem prócz prawka B+E szkoda bo to tylko 10kg

a jaka kara za to przekroczenie.

Opublikowano (edytowane)

Dzikusek miał o 5kg za dużo. Nie wiem jakie są kary, ale jak się ktoś uprze, to chyba może Ci kazać zostawić przyczepę i przyjechać holownikiem, który może ją ciągnąć lub wezwać kierowcę, który może prowadzić zestaw o DMC ponad 3,5t :(

Edytowane przez NICKT (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

dziękuje lektury z tym związane pozbawiają mnie snu a i tak nic nie wymyśliłem prócz prawka B+E szkoda bo to tylko 10kg

a jaka kara za to przekroczenie.

karą jest Viatoll

Opublikowano

Dzikusek miał o 5kg za dużo. Nie wiem jakie są kary, ale jak się ktoś uprze, to chyba może Ci kazać zostawić przyczepę i przyjechać holownikiem, który może ją ciągnąć lub wezwać kierowcę, który może prowadzić zestaw o DMC ponad 3,5t :(

dziękuje za podpowiedz szkoda że nie pomyślałem prędzej ni kupiłem okazje

Opublikowano

ZMNIEJSZ SOBIE liczbę osób w samochodzie ... odejdzie Ci 68 kg ... jak będziesz sprzedawał to wrócisz do stanu pierwotnego .... no chyba , ze zawsze masz 5 osób na pokładzie to się nie da...

Opublikowano

Kogut, ale zmniejszenie liczby osób zwiększy Ci conajwyżej ładowność. DMC pozostanie bez zmian. A problemem jest właśnie DMC. Ja bym poszedł w B+E i niestety - nie da się wówczas uniknąć VIATOLLa. Można jeździć bocznymi drogami i zapłacić mniej za przejazdy.

Opublikowano

Kolego Maxf33 - sama kara za brak posiadanych uprawnień, w przypadku kontroli to pryszcz. Już uświadamialiśmy z Kolegami kogoś, jakie mogą być KONSEKWENCJE, gdy coś się wydarzy - tzn - spowodujesz kolizję, albo nie daj Boże - wypadek drogowy.

Brak uprawnień spowoduje, że towarzystwo ubezpieczeniowe może:

- wypłacić poszkodowanemu odszkodowanie za szkodę na mieniu i na osobie (szkoda osobowa) z Twojego OC komunikacyjnego, a później wystąpić w stosunku do Ciebie z regresem - czyli - będziesz musiał zwrócić towarzystwu wszystkie pieniądze wypłacone poszkodowanym,

- odmówić wypłaty odszkodowania z tytułu AC Tobie (zarówno z przyczepki, jak również z budki).

Policz Kolego koszty i zastanów się, czy warto. Oczywiście dodatkowo problemy w sądzie, tłumaczenie się, etc...

A może wstrzymać się? W 2013 roku chyba w lutym mają się zmienić przepisy i będziesz mógł jeździć z budką do 4250 na B (podobno, o ile się nic nie zmieni).

Osobiście miałem identyczną sytuację. U mnie było 70kg. Zrobiłem B+E i mam spokój. Nawet policjanci inaczej patrzą na Ciebie podczas kontroli (bo nie zawsze potrafią zsumować dmc zestawu :-) ).

Oczywiście dochodzi viaTOLL.

Opublikowano

Dziękuje kolegom za wytłumaczenie mi zagadnienia jak się nie da to trudno zrobię sobie prawko B+E. Tylko szkoda bo to tak niewiele a tyle kosztuje

Opublikowano

Witam cie kolego co do prawka kategori E do B to nie jest az tak strasznie zdajesz tylko egzamin praktyczny zadnych testöw to wiec na twoim miejscu zrobil bym sobie i mial swiety spoköj a taka kategoria przyda sie nie tylko do ciagniecia budki pozdrawiam i szybkiego przemyslenia sprawy ja osobiscie bym nie ryzykowal bo to wszystko sie wiaze i z kasa i punktami ktöre mozna zarobic no i oczywiscie tak jak kolega wczesniej pisal ze mozesz wtedy wröcic samym holownikiem chyba ze zalatwisz sobie :drive:

Opublikowano

Pomyśl też o magicznym pudełku, Viatoil je zwą. Tam kara to trzy tysiące za każdy przejazd, a smutni panowie podobno

sumują przejazdy bez zapłaty