Skocz do zawartości

TV - jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad zakupem telewizora do domu (nie do przyczepki).

Pomyślałem, że może coś doradzicie.

Ponieważ niewiele oglądam, więc nie chcę przeznaczać dużych funduszy.

Kilka pytań (laika w tej dziedzinie):

- jakie dla mnie ma znaczenie, czy jest to HD Ready, czy też Full? tak w praktyce.

- kwestia kontrastu - ile to jest ok?

- LED czy też LCD.

- SONY? LG? PHILIPS? SAMSUNG? A może coś innego?

Parametry do wyszkiwarki:

- cena 1000 zł (+/-20%),

- maks 26 cali,

- minimum 22cale.

- warto, żeby miał już dekoder DVB-T (naziemna cyfryzacja)

Dotychczas (już gdzieś pisałem), używałem SONY HBT 21'. Do firmy jestem przekonany, ale wcale się upierać nie będę.

Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów.

Opublikowano (edytowane)

co do technologii - ja stawiałbym na LED TV - u mnie rok i sprawdza się ładnie.

odnośnie producenta - moim zdaniem bez różnicy - itak za 2-3 lata się popsuje :] - więc nie warto dopłacać za markę, najtaniej stoją LG i Samsung - jak ostatnio kupowałem do firmy.

nie polecam zakupów on-line - wiele sztuk jest nie sprawnych już w chwili zakupu - a market pewnie u siebie masz..

ja mam samsunga, jest ok - a prądu mało ciągnie - nie wiem jak LCD, ale plazma wiadomo.

odnośnie full HD - ja mam - gdyż mam też kamerę Sony full hd - i nie powiem, jakość obrazu poraża :] na TV na nagraniu widać lepiej niż gołym okiem, do tego kolorki bomba, ale nie powiem - kamerka prawie 3tyś kosztowała - coś za coś.. - a itak nie radzi sobie przy słabym świetle..

na dzień dzisiejszy chyba żadna TV w PL nie nadaje w Full Hd? tylko w małym HD 720 ? - zaznaczam, że się nie znam

Edytowane przez maarec (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Grzesiu, nie wiem, dlaczego chcesz TV max 26cali? Kolega gdzieś wyczytał, że w warunkach pokojowych (w sensie mieszkania - średnia odległość siedziska od ekranu) najbardziej optymalny jest 37 cali.

Co do HD to potwierdzam to, co Kolega maarec napisał, jeśli masz kamerę, czy filmy HD to obraz w TV HD jest rewelacyjny.

Brat ma LED, ja mam LCD i różnicy wielkiej nie widzę, on kupił LED, bo cieńszy i w półkę mu się mieści ;)

Zobacz ofertę sklepu internetowego EURO-RTV-AGD - wiele sprzętu ma niezłą cenę, a kupiony wczoraj i dziś - dostawa gratis ;)

Opublikowano

Witam.

Grześ ! kupuj 32" bo przynajmniej teoretycznie są tańsze za cal niż te mniejsze.

Obowiązkowo full HD,

Po świętach może coś więcej się uda napisać. Koszty to pewnie 1000 - 1800 złpl

Milego

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że do 37 cali różnice pomiędzy HD Ready a full HD są właściwie niezauważalne i lepiej zainwestować w porządny sygnał do TV.

Rzeczywiście ostatnio dobór sprzętu troszkę się pozmieniał i teraz te 22-26 cali to raczej monitory do komputerów, a telewizory od 32-37 cali się zaczynają :)

Tak jak wcześniej pisali - bierz minimum 32 cale. Przyzwyczaisz się raz - dwa a potem będziesz się dziwił jak na takich maleństwach można na cokolwiek patrzyć.

Opublikowano

Ja jestem zwolennikiem lcd. Z tego co sie orientuje najmniej problemowe - 2 tv w domu jeden rok (sony), drugi blisko 4 (funai) i chodza bez problemow. Z pewnoscia warto by mial mpeg4 -odbior naziemnej telewizji cyfrowej bez dekodera. Nie upieralbym sie na 100 hercowe i wiecej. 50 wystarczaja a roznic nie dostrzerzesz (choc niektorzy podobno widza) ;-) Wg fachowcow roznice odczujesz dopiero po calodniowym ogladaniu. Niby oczy mniej zmeczone. Z moimi oczami nic sie nie dzieje jak narazie nawet po nocy filmowej :-) Mi przydaje sie mozliwosc ogladania filmow avi przez pamiec usb.

Opublikowano

Ja jestem zwolennikiem lcd. Z tego co sie orientuje najmniej problemowe - 2 tv w domu jeden rok (sony), drugi blisko 4 (funai) i chodza bez problemow. Z pewnoscia warto by mial mpeg4 -odbior naziemnej telewizji cyfrowej bez dekodera. Nie upieralbym sie na 100 hercowe i wiecej. 50 wystarczaja a roznic nie dostrzerzesz (choc niektorzy podobno widza) ;-) Wg fachowcow roznice odczujesz dopiero po calodniowym ogladaniu. Niby oczy mniej zmeczone. Z moimi oczami nic sie nie dzieje jak narazie nawet po nocy filmowej :-) Mi przydaje sie mozliwosc ogladania filmow avi przez pamiec usb.

racja - ja mam 50Hz - i nie widzę problemów, różnicy itd.

faktycznie mam 2 wejścia USB - podpinasz pendrive, albo bezpośrednio aparat cyfrowy / kamerę i oglądasz pliki wideo i fotki w dobrej jakości. Mój tv ma jeszcze port LAN - mogę udostępnić katalog z filmami z laptopa i przez menu TV wejść w ten katalog i oglądać - tylko po co ? skoro chodzą 2 urządzenia ? - lepiej pen drive.

do tego mój Tv jest na tyle sprytny, że czyta nawet filmiki z tej kamery full hd - bezpośrednio z plików po USB - tylko zanim się odpali to chwilę trwa - ale jakość rewelka.

pamiętaj, tak jak pisali koledzy - dobre źródło - czyli dekoder sat na tę chwilę jeżeli chodzi o TV to podstawa - jak nie masz dobrego sygnału to dobry tv nie pomoże a nawet zaszkodzi.

ja nie kupowałbym mniejszego niż 37 cali, chyba, że do przyczepy.

jeżeli będziesz brał samsunga - sprawdź czy ma funkcję anynet czy jakoś tak - pozwala ona (chyba ona) na sterowanie pilotem od tv innymi urządzeniami - nie siedzę z kamerą przy tv tylko wygodnie z fotela zmieniam co chcę - byłem mega zaskoczony

pozdrawiam, powodzenia

Opublikowano

Dzięki Wam za rady. Kamery Full HD nie mam. Raczej nie planuję. TV oglądam od wielkiego dzwonu :-) Telewizor będzie stał w dość nie dużym pomieszczeniu (u nas w salonie w centrum jest duży stół dla gości :-) - nie ma tu miejsca na TV ) - stąd wydaje mi się, że 32' to trochę dużo. Pomierzę i zobaczymy.

Reasumując:

- wielkość - wiadomo - im większy - tym taniej per/cal ,

- LED/LCD - jeden karabin przy TV poniżej 37', postaje kwestia szerokości (głębokości).

- odświeżanie - bez znaczenia dla mnie,

- Full/Ready HD - raczej mniejsze znaczenie - dla mnie. Wystarczy, że będzie HD. Póki co dekoder jest zwykły (TV na kartę), ale to nie problem zmienić.

A co z kontrastem?

Opublikowano (edytowane)

Led- jest oczczędniejszy jeśli chodzi o energię!

i przeważnie lepszy obraz, ale to akurat nie jest żadna znacząca różnica.

Niestety różnica w cenie między led a lcd jest znaczna

Ale mogę polecić Ci takiego Leda samsunga-w euro kosztuje około 1500zł- jest to już stosunkowo stary model ja zapłaciłem za niego w zeszłym roku 2600zł...Ma bardzo ładny żywy obraz i jest stosunkowo tani- Zdecydowanym plusem jest odtwarzacz filmów z USB który czyta bardzo dużo formatów-naprawdę dużo...Dla porównania kupiłem teraz Panasonica i w zasadzie oprócz divixa nie wiele formatów czyta, co jest zdecydowanie na minus..

Fajne jest też to, że faktycznie jest bardzo cieniutki

http://www.electrowo...e32c6500-29627/(tzn link jest do modelu trochę świeższego, ale właśnie w euro ostatnio były jeszcze te starsze-praktycznie niczym nie różniące sie ledy- z wierzchu jedyna różn ica to trochę ostrzejsze kanty...)

c6000 nazywa się konkretnie ten moj, i tak jak pisałem ostatnio były jeszcze dostępne w euro za około 1500zł i ciekawostką jest to, że te nowsze modele, czyli też ten do którego link podałem cieszą się już gorszą opinią

Edytowane przez golab (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dzięki Wam za rady. Kamery Full HD nie mam. Raczej nie planuję. TV oglądam od wielkiego dzwonu :-) Telewizor będzie stał w dość nie dużym pomieszczeniu (u nas w salonie w centrum jest duży stół dla gości :-) - nie ma tu miejsca na TV ) - stąd wydaje mi się, że 32' to trochę dużo. Pomierzę i zobaczymy.

Reasumując:

- wielkość - wiadomo - im większy - tym taniej per/cal ,

- LED/LCD - jeden karabin przy TV poniżej 37', postaje kwestia szerokości (głębokości).

- odświeżanie - bez znaczenia dla mnie,

- Full/Ready HD - raczej mniejsze znaczenie - dla mnie. Wystarczy, że będzie HD. Póki co dekoder jest zwykły (TV na kartę), ale to nie problem zmienić.

A co z kontrastem?

też jestem zdania że 32 to min, ja zmieniałem z kineskopa 14, pierwsze wrażenie to był szok ... teraz wziął bym 37 albo 42 ;)

co do LED, jeśli starczy kasy to warto, one zużywają mniej energii i mają nieco lepszy obraz, choć w tych mniejszych chyba różnicy nie zobaczysz bo i tak są podświetlane "na około"

bo led to tylko sposób podświetlenia matrycy LCD

Full HD jest podobno zbędne do 32", to tak jak z pix w aparatach ... po co nam 12mln jak 6 jest OK

tuner mpeg4 musowo, za rok będziesz się bawił w zewnętrzny tuner ? wyłączenie analoga przewidują na 2013r.

a jakość obrazu też jest o niebo lepsza

firma hmm tu zdania są podzielone, bo jak wiadomo matryce robi tylko kilka firm i np w sony siedzi samsung

reszta parametrów jest IMO zbliżona, tzn za x kwotę będą porównywalne, choć pewnie w sony zapłacisz za nazwę i dostaniesz mniej gadżetów (usb itp)

dobrze by było zobaczyć jak "swieci" dany TV

Opublikowano

Właściwie już wszystko napisane.

Dodam tylko coś odnośnie wielkości ( też jestem na etapie poszukiwania )

W związku ze zmiana formatu wyświetlania programów nie do końca jest tak, że jak miałeś

tradycyjny kineskop np. 26" to kupując LCD 26" będziesz miał to samo.

Wiadomo cal to cal, ale subiektywne odczucie to zupełnie co innego.

Ja przyjąłem taką metodę - dobieram nowy do wysokości kineskopu starego nie przekątnej.

Mam teraz 27" i będę kupował 32", za 14"ok. 17" itd. ( siedemnastki niestety właściwie nie występują więc trzeba wybrać między 15,6", a 19" ) - to jest dla mnie zamiennik.

Dlatego też wszyscy proponują większy. I ja jednak brałbym Full HD. Dzisiaj nie ma różnicy

ale za kilka lat ? To jednak inwestycja długoterminowa :hej:

Opublikowano

Beruang - ja mam obecnie Sony (cięty z walca) 21' - dlatego biorę pod uwagę 26'.

To teraz co sugerujecie:

LG 26' LED (R.HD) : http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-26lv2500.bhtml#opis

Są w tej cenie też inne LG LCD 32', ale wszystkie w R.HD, to już chyba lepiej tego Philipsa, który poniżej.

Philips 32' LCD (ale Full HD): http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-32pfl3606h.bhtml

Jak sądzicie? Rodzice mają 32 LG LCD od roku i są zadowoleni. Ja miałem kilka lat monitor LG i tez był ok....

Opublikowano

Ja bym HD1080 odpuścił na rzecz przekątnej - im większa przekątna tym lepiej - (w zupełności wystarczy połówka HD czyli HD ready). Na chwilę obecną poza płytami BR nie ma możliwości wykorzystania Full-HD. Tak się złożyło że mam wszystkie telewizory i monitory w HD1080 i o ile w przypadku monitorów komputerowych ma to sens o tyle w przypadku TV jest to średnio sensowne ze względu na sporadyczne wykorzystywanie.

22 cale to jest dobry do sypialni nad łóżko ewentualnie do kuchni lub do przyczepy ...... do domu troszkę mały (kiedyś miałem tylko takiego w domu to wiem).

Ale jak chcesz tanio to mogę poniżej 1000 polecić 22 czy też 23 cale z mistrala ze szczecina (mam takiego wynalazka) i generalnie jestem zadowolony (tuner i odtwarzanie z dysku działa) obraz jest extra.

http://www.mistral-rtv.pl/extra-cienki-telewizor-21-mpeg-4-usb-do-500gb-dwa-tunery-tv-p22.html

Jedyny znany mi feler to problem z pilotami jak masz dekoder sarelitarny globo X403p lub podobny bo niektóre sygnały się pokrywają i jak ściszam tv to się kanały zamieniają na satelicie czy jakoś tak :-)

Opublikowano

Maćku - u mnie stałe miejsce będzie w sypialni. Niestety rezygnuję z gabinetu, gdzie TV stal dotychczas (starszy syn potrzebuje pokoju oddzielnego). W związku z tym robię miejsce na TV w sypialni. Na wspólne oglądanie - bez problemu zniosę go do salonu :-) U nas naprawdę mało ogląda się TV. dlatego mam sporo czasu na forum :-)

Więc minimum to te 26 cali, maks. 32 cale. Teraz kwestia wielkości.

Czyli są 3 alternatywy:

26"LED w Ready HD (LG 26LV2500)

32"LCD w Full HD (Philips 32PFL3606H)

bo ta poniższa alternatywa chyba jest gorsza od dwóch powyższych.

32"LCD w Ready HD, (LG 32LK330)

Cena podobna (do 1300 - to graniczna kwota).