Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam taki problem. kilka dni temu chciałem przewieźć przyczepe i niespodzianka. brak świateł pozycyjnych z lewej i prawej strony ( kierunki i stop jest). przyczepa została podpięta do prostownika i wszystkie światła są. sprawdzone gniazdo w samochodzie miernikiem i na postojówkach jest napięcie. podpinam przyczepe i znowu to samo . nastacji dagnostycznej po podpięciu tblicy okazuje sie ze też brakuje stopu. co moze być przyczyną.

Opublikowano

Witam. mam taki problem. kilka dni temu chciałem przewieźć przyczepe i niespodzianka. brak świateł pozycyjnych z lewej i prawej strony ( kierunki i stop jest). przyczepa została podpięta do prostownika i wszystkie światła są. sprawdzone gniazdo w samochodzie miernikiem i na postojówkach jest napięcie. podpinam przyczepe i znowu to samo . nastacji dagnostycznej po podpięciu tblicy okazuje sie ze też brakuje stopu. co moze być przyczyną.

Spalone żarówki !hehe%281%29.gif P.S. Taki żarcik!

Opublikowano

uszkodzona wtyczka , uszkodzony przewód , uszkodzony rozdzielacz pod podwoziem ... wybieraj ... a najlepiej oddaj to w ręce elektryka i po kłopocie :skromny:

Opublikowano

To raczej słaba masa. Sprawdź jeszcze kierunki przy wciśniętym stopie i zobacz czy nie masz choinki. Jeżeli to brak masy to doprowadź masę bezpośrednio do lampy i powinno być ok.

Opublikowano

To ja się podepnę pod temat. Mam również problem ze światłem pozycyjnym. Mianowicie jak mam włożone wszystkie żarówki i włączę światła to się świecą do momentu aż nie dodam gazu w aucie, wtedy gaśnie mi cała prawa strona (co ciekawe w aucie też wyłącza prawe światła pozycyjne). Udało mi się dojść do tego że jak wyciągnę żarówkę z lampy w przyczepie to wszystko działa OK. Obrysówki przednie światła pozycyjne się świecą. Jeszcze co zauważyłem że podczas jazdy jak będę miał lekko wciśnięty hamulec i będzie się świecił stop to wtedy mogę włączyć światła i się świecą. Może to też być problem z masą że jest za słaba ?

Opublikowano

Jeżeli masz możliwość to podepnij inną ( dowolną ) sprawną przyczepkę.

Wtedy jeżeli będzie ok. wyeliminujesz wadę instalacji samochodu.

Jak miałeś wcześniej dobre oświetlenie cepki to w pierwszej kolejności jak napisał fish szukaj słabej masy :hej:

Opublikowano

Witam, u mnie zawsze,jak zaczynały się problemy ze światłami, to winne było skorodowane połączenie z masą. Wystarczy szczotka stalowa i papier ścierny a zapobiegawczo elektrosol w aerozolu. Pozdrawiam. E.T.

Opublikowano

dlaczego w aucie sie wylaczaja?

bezpiecznika nie przepalaja?

sprawdzilbym najpierw przyczepke. kazda oprawke z wlasna masa lub malym akumulatorkiem

Opublikowano

dlaczego w aucie sie wylaczaja?

bezpiecznika nie przepalaja?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czemu w aucie się wyłączają. Bezpieczniki są nie ruszone. Obstawiam masę na obudowie lampy w przyczepie, ale niestety będę w stanie sprawdzić to dopiero na wiosnę bo narazie cepka pod pierzynką plandekową oczekuje na bardziej sprzyjające warunki atmosferyczno-temapraturowe. :-)

Opublikowano

Miałem podobnie przed wyjazdem na zlot do Sandomierza.Wszystko podpięte ,spakowani ,żonka w samochodzie wciska po kolei,stopy kierunki itd :) Deszcz pada.A tu raz z lewej nie ma stopu raz z prawej a przy stopie i kierunkach choinka..Wiec rozkręciłem wszystko i u mnie masą jest śrubka która wchodzi w plastik obudowy lampy ,a dalej w samą przyczepę ,która jest masą dla świateł. wyczyściłęm spryskałem wd 40 i w droge :)

Opublikowano

juz opanowane. w samochodzie podpięte przewody do haka poprzez spinki ktore obcinaja izolacje i przy okazji przewody. instalacja postojówek trzymała sie na jednym druciku z linki.

Opublikowano

juz opanowane. w samochodzie podpięte przewody do haka poprzez spinki ktore obcinaja izolacje i przy okazji przewody.

Kiedyś byłem tym wynalazkiem zachwycony ale się szybko wyleczyłem.

Teraz tylko lutownica i termorurki, ewentualnie taśma samowulkanizująca = brak kłopotów :hej:

Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czemu w aucie się wyłączają. Bezpieczniki są nie ruszone. Obstawiam masę na obudowie lampy w przyczepie, ale niestety będę w stanie sprawdzić to dopiero na wiosnę bo narazie cepka pod pierzynką plandekową oczekuje na bardziej sprzyjające warunki atmosferyczno-temapraturowe. :-)

Prawdopodobnie masz przegrzane gniazdo bezpiecznika pozycji w samochodzie lub komputer odcina dopływ energii ze względu na zbyt duże obciążenie (bezpiecznik programowy). Po dodaniu gazu wzrasta w instalacji napięcie a co za tym idzie również i prąd. Jeśli masz stare auto - może być zaśniedziałe gnaiazdo bezpiecznika które po nagrzaniu się gubi styk )lub też połączenia w samej skrzynce bezpiecznikowej). Wyczyść gniazdo, delikatnie dognij styki, wymień bezpiecznik na nowy i powinno być OK. Jeśli nie pomoże znaczy że zgniła gdzieś łączka wewnątrz skrzynki bezpiecznikowej lub po drodze - skrzynka - lampa - gniazdo przy haku. Skoro gaśnie pozycja w aucie usterki trzeba szukać między lampą auta a skrzynką... To niełatwe zadanie. Wtedy najszybciej będzie wymienić w przyczepce żarówki pozycji i obrysu na LED. Pobierają znacznie mniejszy prąd.... Wiem że to rozwiązanie wysoce niefachowe i wystarczy zaledwie na kilka lat, ale będzie skuteczne o ile do pozycji nie masz podpiętej lodówki w przyczepie.

Edytowane przez Świstak (wyświetl historię edycji)