-
35 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Egzamin na Prawo jazdy E do B
Napisano 18 maj 2007 - 14:17 (#1)
Napisano 18 maj 2007 - 16:02 (#2)
Kiedy ja dorabialem E obowiazkowy byl przejazd luku do przodu i do tylu. Oprocz tego pierwsza osoba z listy losowala jeszcze dodatkowa trase sposrod trzech mozliwych: wjazd tylem do garazu po lewym luku, taki sam wjazd tyle, ze po prawym i ruszanie pod gore z recznego. Oczywiscie oprocz placu manewrowego byla przejazdzka po miescie. Jezdzilismy Renault Espace z dosc duza dwuosiowa przyczepa towarowa bez plandeki.
Powodzenia Mercy
Napisano 22 maj 2007 - 07:51 (#3)
Marcin T napisał:
Po lewym łuku??? Ja na kursie ćwiczę tylko manewry po prawym łuku. Instruktor ma ubaw bo na kursie uczą tylko cofania w prawo. Sam plac jest kopią tego z firmy egzaminującej, która znajduje się o rzut beretem. Mimo wszystko łatwiej mi się manewruje z moją przyczepą. Do tego na kursie mam Ducato bez wspomagania
Sezon rozpoczęty a ja nie mam prawka
Napisano 22 maj 2007 - 08:36 (#4)
Mercy napisał:
Tak ale byc moze cos sie w miedzyczasie zmienilo, ja robilem to kilka lat temu.
Mercy napisał:
Szkoda bo tracisz cenny czas, nie wiem czy teraz tez sa takie kolejki do egzaminu ale ja pamietam, ze czekalem chyba z trzy tygodnie, potem zanim przesla papiery do UM....ehh
Napisano 22 maj 2007 - 11:05 (#5)
Mercy napisał:
Po lewym łuku??? Ja na kursie ćwiczę tylko manewry po prawym łuku. Instruktor ma ubaw bo na kursie uczą tylko cofania w prawo. Sam plac jest kopią tego z firmy egzaminującej, która znajduje się o rzut beretem. Mimo wszystko łatwiej mi się manewruje z moją przyczepą. Do tego na kursie mam Ducato bez wspomagania
Sezon rozpoczęty a ja nie mam prawka
Ja też wszystkie manewry po prawym ćwiczę a co do Dukato to jak wsiadłem pierwszy raz po2h kursu do scenica to myślałem że sprzegła nie mam, a pierwsze hamowanie
najgorzej, że ćwiczę z mała przyczepką i jak cofię po prostej to jej nie widać z za auta
Napisano 22 maj 2007 - 11:48 (#6)
Artly napisał:
najgorzej, że ćwiczę z mała przyczepką i jak cofię po prostej to jej nie widać z za auta
Napisano 22 maj 2007 - 12:02 (#7)
Mrsulki napisał:
Pewnie tak, ale instuktor jest ok. a pozatym jak mi wcześniej powiedział i teraz mu przyznam rację jak się nauczę cofać mała przyczepką z krótkim dyszlem to większą tym bardziej sobie poradzę.
A skoro żeby podejść do egzaminu muszę zrobić kurs to przynajmniej doszlifuję manewrowanie nie na swoim autku, a jakby nie patrzeć sprzęgło to odczuwa znacznie, skoro przez 15h sie jeździ na półsprzęgle.
A co do manewrów tylko w prawą stronę to u mnie na egzaminie również są wykonywane tylko w prawo.
Napisano 23 maj 2007 - 08:45 (#8)
Artly napisał:
No właśnie o tym pisałem wyżej. Mam takie samo wrażenie. Swoim kempingiem bez problemu manewruję do tyłu. A na kursie mała przyczepa co daje mniejszą odległość osi przyczepy od haka/tylne osi samochodu. Przez co przyczepa jest bardziej "nerwowa". Nawet żona stwierdziła w sobotę, że zrobiłem postępy na kursie
Do tego brak wspomagania to dla mnie horror - po pierwszej godzinie myślałem, że bez siłowni sie nie obejdzie, nie miałem sił w rękach i nogach. Z mniejszych problemów to dziwne prawe lusterko - instruktor twierdzi że nie jest oryginalne - bardzo mocno zakrzywia linie.
Napisano 23 maj 2007 - 22:54 (#9)
Co jest grane?!
W rezultacie udało mi sie załapać na egzamin w ...... Słupsku na 5 czerwca, bo ktoś zrezygnował, bo normalnie to w lipcu.
Jestem załamany. Zdecydowałem się na Słupsk (w zasadzie nie miałem czasu, bo musiałem od razu faksować dokumenty żeby zaklepać termin i wysłać poleconym) bo kto nie ryzykuje ten nie ma, ale nie wierzę w powodzenie. Inny samochód, inna przyczepa, obce miasto.
Szukałem w necie info na temat egzaminów w Słupsku i trafiłem na forum
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/
Mają tam topic o tym czy trzeba mieć B+E i kiedy. Taki sam chaos w domysłach jak u nas. Ale wypowiadają sie tam instruktorzy i egzaminatorzy z różnych miast. Pocztałem sobie i wychodzi na, że biorąc pod uwagę jedną konkretną sytuację i ta sama sytuacja zdarzyła by się w różnych miastach na egzaminach (dokładnie identyczna co do szczegółu) to wynik egzaminu byłby różny w zależności od egzamintora. Przykład: czy można wysiąść cofając po łuku, aby sprawdzić ile jeszcze nam brakuje. Dowiedziałem się, że w Słupsku nie można. Mój instruktor w Gdańsku twierdzi, że można. Dla mnie takie przepisy to skandal.
I tak we wszystkim czego się nie tknąć.
Napisano 24 maj 2007 - 08:33 (#10)
Napisano 24 maj 2007 - 09:43 (#11)
A co do terminów - no masakra -
Pozdrawiam
Pabloo
Napisano 24 maj 2007 - 10:00 (#12)
Marcin T napisał:
Nadal termin jest chyba 30 dni ale prawo w naszym kraju jak zwykle jest dla wybranych
Napisano 24 maj 2007 - 10:25 (#13)
Wczoraj na jezdzie dowiedziałem się jeszcze, że facet, który ze mną robił B+E około 2 tygodni temu sie zapisał ma egzamin ... dzisiaj.
Oficjalna dyspozycja z WORD w Olsztynie - można wysiadać. Mi to nie potrzebne, ale chodziło mi o bajzel jaki panuje. Podobnych przykładów na tamtym forum jest wiele.
Napisano 24 maj 2007 - 11:03 (#14)
Napisano 24 maj 2007 - 13:33 (#15)
Ale skoro mam cofnąc bez wysiadania na min 1m od przeszkody to przyczepa powinna być bez plandeki bo jak mam widzieć ile mi jeszcze zostało, u mnie nie można wysiadać przy cofaniu jedynie można wysiadać przy dojeździe do przyczepy w celu zapięcia.
Tak prawdę mówiąc to jak zwykel wg mnie egzaminuje się bzdurne manewry
jak mogę jszcze zrozumieć czas 5min na jazdę tyłem po łuku coby ktoś wiecznie nie tarasował drogi.
Tak czas 10min na dojaz i zapięcie przyczepki jest bzdurą komu będzie pszeszkadzać jak ja zapnę przyczepę i ile to bedzie trwać i czy b edzie mnie ktoś kierował czy sam dojade pod zaczep, wkoncu zapięcie przyczepy robię na jakimś parkingu wieć nie blokuję drogi i może to trwać nawet godzinę jak mi się nie spieszy:)
Tak samo młodych kierowców zamiast więcej szkolić na trasie to sie szkoli na placu
przecież jak ktoś nie umi zaparkować w jednym miejscu to pojedzie w inne. A pozatym przy parkowaniu cojawyżej zrobi szkody materialne a na drodze może kogoś zabić lub zranić
Udostępnij ten temat:
-
35 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Pomoc

Kanał RSS