Skocz do zawartości

Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    Nie pokazuj więcej tej informacji

Zdjęcie

problem z uruchomieniem lodówki na prad


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 marko75

marko75

    Miłośnik karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • SkądKraków
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:LMC 450
  • Holownik:Toyota Avensis D4D

Napisano 05 czerwiec 2011 - 18:10

Witam. Mam pytanie odnośnie podłączenia lodówki na prad. Kupiliśmy przyczepę Hobby 360 w maju, W komisie była podobno sprawdzana, ale jak ja odbieraliśmy to lodówka akurat była na gazie. Teraz chcieliśmy ja przełączyć na prad i za cholerę nie idzie. Nie wiemy czy coś źle podłączamy czy po prostu nie działa. Proszę o podpowiedź jak to sprawdzić. Pozdrawiam

Użytkownik marko75 edytował ten post 05 czerwiec 2011 - 18:11

Dominika i Marek

#2 Adam1988

Adam1988

    Karawaning user

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 584 postów
  • Telefon:506 909 083
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Chateau Cantara 908
  • Holownik:Fiat Scudo 1.9TD ... micro (...?..)

Napisano 05 czerwiec 2011 - 20:53

Tak na odległość ciężko cokolwiek doradzić. Sprawdź czy masz napięcie w budce(230V) tzn czy nie trzeba podnieść jakiegoś esa w szafce albo coś podobnego na jakimś panelu elektrycznym.
Sprawdz jeszcze raz czy w dobrej pozycji jest włącznik, zostaw nawet na 2-3 h. Jeśli po tym czasie nie zadziała to znaczy że coś nie kontaktuje.
Trzeba się wtedy dobrać głębiej i sprawdzić czy napięcie 230V dociera bezpośrednio do grzałki umieszczonej w warniku.

Pamiętaj :mod: :mod: :mod: lodówka pracuje na 230V -napięcie niebezpieczne dla zdrowia i życia, jeśli nie czujesz się na siłach polecam wizytę u elektryka lub pomoc kogoś bardziej obeznanego w tematach elektrycznych.

Jeśli lodówka pracuje normalnie na gazie tzn że układ chłodniczy jest sprawny, sprawa rozbije się tylko o dostarczanie energii przy zasilaniu sieciowym. Grzałka, albo zasilanie nie dociera, innej opcji nie przewiduje :niewiem:
To możliwość spelnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące...

#3 marko75

marko75

    Miłośnik karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • SkądKraków
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:LMC 450
  • Holownik:Toyota Avensis D4D

Napisano 05 czerwiec 2011 - 21:03

lodówka na gazie pracuje rewelacyjnie, w przyczepie ogólnie prąd jest, bo jeden wyjazd zaliczony z podpięciem się. za bardzo się nie znam na elektryce, a pod szafką jest dużo kabli, wiatrak chłodzący działa, a lodówka po przełączeniu się na prąd odmroziła się.
Dominika i Marek

#4 Adam1988

Adam1988

    Karawaning user

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 584 postów
  • Telefon:506 909 083
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Chateau Cantara 908
  • Holownik:Fiat Scudo 1.9TD ... micro (...?..)

Napisano 05 czerwiec 2011 - 21:14

Czyli coś jest na rzeczy z dostarczaniem 230V. Jeśli się nie znasz to naprawdę poszukaj kogoś kto tam zajrzy bo z prądem to różnie bywa, nie widać a kopie :miga: :miga: :miga:

Jeśli dysponujesz smykałką i miernikiem elektrycznym to mogę Ci dalej podpowiadać krok po kroku co sprawdzić. Wybór należy do Ciebie :niewiem:
To możliwość spelnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące...

#5 marmur

marmur

    Weteran karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1218 postów
  • SkądKatowice/Zawiercie
  • Sprzęt:Kamper
  • Model:DUCATO 2,5 już prawie gotowy
  • Holownik:BMW 520d

Napisano 05 czerwiec 2011 - 21:54

Jeśli lodówka ziała na gazie tzn, że układ chłodniczy jest OK. Prawdopodobieństwo uszkodzenia grzałki elektrycznej jest raczej mało prawdopodobne, a obu grzałek (230 i 12V) równocześnie praktycznie żadne.

Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością obstawiam, że zasilanie nie dochodzi do grzałki i dlatego lodówka nie działa.

Posłuchaj Adama, a jeśli obawiasz się, że nie dasz rady to podjedź z budką do mnie do Zawiercia a ręczę, że wyjedziesz zadowolony.
Serdecznie pozdrawiam.

Marek

#6 aasp

aasp

    Miłośnik karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 242 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:HOBBY 495 EXCLUSIVE
  • Holownik:Audi A6 2.5TDI

Napisano 05 czerwiec 2011 - 22:45

To może wrzuć jeszcze fotkę panelu jak masz przełączone przełączniki jak ma pracować na 230V. Może jednak jakieś przeoczenie? Jak kupiłem cepkę też myślałem, że nie działa a działa.
Pozdrawiam-Sebastian
Dołączona grafikaDołączona grafika
Nasza nowa budka

#7 marmur

marmur

    Weteran karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1218 postów
  • SkądKatowice/Zawiercie
  • Sprzęt:Kamper
  • Model:DUCATO 2,5 już prawie gotowy
  • Holownik:BMW 520d

Napisano 06 czerwiec 2011 - 07:08

I jeszcze jedna myśl wpadła mi do głowy. Z lodówki powinien wychodzić kabel zasilający zakończony wtyczką, spróbuj go odnaleźć. Może on jest po prostu wyjęty z gniazdka.

No i aby lodówka działała na prądzie należy włączyć stosowny wyłącznik a termostat nie może być ustawiony na 0.
Serdecznie pozdrawiam.

Marek

#8 szczepan

szczepan

    Weteran karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 880 postów
  • SkądŁódź
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Holownik:Samochód

Napisano 06 czerwiec 2011 - 20:46

zobacz w ten sposób
włącz lodówke do gniazdka ustaw włącznik na 230V a 12V na 0 Zapal światło w częsci kuchennej i pokrętłem od termostatu lodówki przekręć do zera"0" i cofnij jakby na -1 i w tym momencie powinno przygasnąć światło w przyczepie nieznacznie ale widocznie i poczekaj i po takim zrestartowaniu powinno pomóc
Dołączona grafika
Sekcja Łódzko - Mazowiecka

#9 marko75

marko75

    Miłośnik karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • SkądKraków
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:LMC 450
  • Holownik:Toyota Avensis D4D

Napisano 08 czerwiec 2011 - 21:09

dzięki za wszystkie podpowiedzi. Dzisiaj udało mi się ją uruchomić.
Dominika i Marek

#10 maxmaj

maxmaj

    Nowy

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 47 postów
  • SkądRadom
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 560 UL
  • Holownik:Mitsubishi L200,

Napisano 28 czerwiec 2011 - 16:39

A co było przyczyna awarii ?

#11 WojtEwa

WojtEwa

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3487 postów
  • Telefon:zniewala wolnych
  • SkądGubin
  • Sprzęt:Kamper
  • Model:Jedyny w kraju Autostar 491
  • Holownik:ma wolne

Napisano 28 czerwiec 2011 - 20:44

dzięki za wszystkie podpowiedzi. Dzisiaj udało mi się ją uruchomić.

Oczekiwałeś pomocy, udziel jej innym. Napisz w czym tkwił problem.
Apetyt rośnie w miarę jeżdżenia. Wojtek i Ewa, do zobaczenia :)
Dołączona grafika

#12 marko75

marko75

    Miłośnik karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • SkądKraków
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:LMC 450
  • Holownik:Toyota Avensis D4D

Napisano 28 czerwiec 2011 - 21:21

awaria polegała na nie zauważeniu jednego pstryczka, który należała włączyć :-) Lodówka wybróbowana w ten weekend podczas weekendy w Loch Ness, chłodzi, ale słabo, więc jednak będzie chodzić na gaz. Pozdrawiam
Dominika i Marek

#13 RaDZIK

RaDZIK

    Nowy

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 11 postów
  • SkądPółnocno- zachodnia Puszcza Notecka
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Niewiadów 126n+ Sprite Major Super
  • Holownik:Land Rover Discovery 200

Napisano 28 czerwiec 2011 - 22:24

Jak słabo chłodzi załącz też 12V Dołączona grafika. Będzie chłodzić jak na gazie albo jeszcze lepiej.:piwko: będzie trzeba szybko pić żeby nie mieć lodów chmielowych.:skromny:

#14 Adam1988

Adam1988

    Karawaning user

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 584 postów
  • Telefon:506 909 083
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Chateau Cantara 908
  • Holownik:Fiat Scudo 1.9TD ... micro (...?..)

Napisano 29 czerwiec 2011 - 07:50

Jak słabo chłodzi załącz też 12V Dołączona grafika. Będzie chłodzić jak na gazie albo jeszcze lepiej.:piwko: będzie trzeba szybko pić żeby nie mieć lodów chmielowych.:skromny:



:czerwona: Kolego nie podpowiadaj bzdur. Te lodówki nie są przewidziane do pracy na dwóch zasilaniach. Podczas jednoczesnej pracy na 230V i 12V bedziesz dostarczał do lodówki ok 200W to dużo za dużo nawet w porównaniu do pracy na gazie.
To możliwość spelnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące...

#15 Sylwek3108

Sylwek3108

    Weteran karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1139 postów
  • Telefon:bezprzewodowy Panasonic
  • SkądKarczew koło Otwocka
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 560 UFe Prestige, Niewiadów N-126d
  • Holownik:Fiat 126p

Napisano 14 lipiec 2011 - 18:45

Napisz dokładnie co było z tym przełącznikiem.
U mnie problem polegał na braku styku. Na gazie lodówka działała a na 230V nie. Wystarczyło przeczyścić styki na przełączniku i jest rewelacja
My też już mamy Hobby.
- jedyny właściwy rozmiar: 560;
- jedyny właściwy układ: Ufe
Tylko Prestige jest prestige.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych