Forum Karawaning.pl: Przyczepa czy kamper? - Forum Karawaning.pl

Skocz do zawartości

• 22 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Przyczepa czy kamper?

Ankieta: Przyczepa czy kamper? (106 użytkowników oddało głos)

Co wybralbys za 25-30 tys zl?

1. Przyczepe 5m z konca lat dziewiecdziesiatych (101 głosów [67.79%])

Procent z głosów: 67.79%

2. Kampera z przelomu lat 80' i 90' (48 głosów [32.21%])

Procent z głosów: 32.21%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Napisano 06 październik 2006 - 16:55 (#1) Użytkownik nie jest zalogowany   olokup 

• Nowy
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 6
  • Rejestracja czw, 17 sie 06

Witam
Ciekawi mnie co byście wybrali za 25-30 tys zł.

Odp 1. Kampera z przełomu lat 80' i 90' (powiedzmy że zadbany).

Odp 2. Przyczepkę 5m z końca lat dziewiećdziesiątych.

Mam nadzieję, że wywiąże się ciekawa dyskusja ;) , choć podejrzewam że większość z nas ma przyczepę.
Pozdrawiam
Olek

Napisano 06 październik 2006 - 17:53 (#2) Użytkownik nie jest zalogowany   szary11 

• x x x
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6627
  • Rejestracja nie, 12 lut 06
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:szara
  • Holownik:ciemno szary

Jestem za przyczepą dlatego, że po rozbiciu się na kempingu samochodem swobodnie mogę pojechać do sklepu a kemperkiem dopiero po poskładaniu manatków.

Napisano 06 październik 2006 - 19:01 (#3) Użytkownik nie jest zalogowany   Marcin T 

• Maniak karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2175
  • Rejestracja nie, 25 cze 06

Mozna miec kamperka a w nim dwa skuterki, na ktorych tez mozna po piwo skoczyc :hmm:

Napisano 06 październik 2006 - 20:06 (#4) Użytkownik nie jest zalogowany   Andrzej 

• Weteran karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 806
  • Rejestracja wto, 09 maj 06
  • SkądOpole
  • Model:N132T

Chyba byłbym za kamperkiem
Mężczyzna potrzebuje dwóch narzędzi - taśmy klejącej i WD-40. Co się rusza, a nie powinno - skleić taśmą, a co się nie rusza, a powinno - spryskać WD-40

Napisano 06 październik 2006 - 20:11 (#5) Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 291
  • Rejestracja pią, 24 lut 06
  • SkądOtrębusy
  • Sprzęt:Kamper
  • Model:Hymercamp Fiat Ducato 2.5D 84r Piękna Bestia!
  • Holownik:Opel Corsa 1.7 CDTI

Wybrałbym kampera bo i nim cały czas mzrzę a do sklepu jeździłbym skuterem.
Kamper to kamper i nie ma mocnych. Jestem cały czas pod wrażeniem kampera który kupił kolega kaimar. Jeszcze raz gratulacje
Pozdrawiam :hmm:

Napisano 06 październik 2006 - 20:46 (#6) Użytkownik nie jest zalogowany   kaimar 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 198
  • Rejestracja sob, 01 kwi 06
  • SkądKatowice
  • Model:KNAUS SKY 600 DKG

I kamper i przyczepa mają swoje wady i zalety. Do turystyki polegającej na częstej zmianie miejsca biwakowania kamper jest lepszy. Kamper jest też bardziej autonomiczny niż przyczepa. Ale koszty zakupu i eksploatacji napewno wyższe. Gdy spędzamy wakacje w jednym miejscu , przyczepa będzie lepsza.
Dla majsterkowiczów kamper bezdyskusyjnie jest lepszy. W kamperze jest o wiele więcej rzeczy do naprawiania i usprawniania. I chyba to mnie najbardziej w kamperze pociąga. W planie mam dołożenie tempomatu (sprawdził się przy podróżach z przyczepą), alarmu , klimatyzacji, kamery cofania, dodatkowego baku na paliwo, platformy na skuter i td....Chciałbym zmienić fotele, zrobić chiptuning silnika (jest 2,5 TDi)
Mariusz

Napisano 06 październik 2006 - 20:50 (#7) Użytkownik nie jest zalogowany   Marcin T 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2175

looomatkoo kaimarku...zapomniales o smigle :hmm:

Napisano 06 październik 2006 - 21:02 (#8) Użytkownik nie jest zalogowany   Jaro 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 585
  • Rejestracja nie, 14 maj 06
  • SkądKraków
  • Sprzęt:Przyczepa

Marcin T napisał:

Można miec kamperka a w nim dwa skuterki, na których też można po piwo skoczyć :hmm:

Jak zwykle muszę się z Marcinem zgodzić.

poza tym kamperkiem można sobie :hmm: w zimie - z przyczepą nie odważyłbym się.

a na pytanie nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć
pozdrawiam Jarek

...Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie do końca atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... " ALE TO BYŁA JAZDA..."

Napisano 06 październik 2006 - 21:09 (#9) Użytkownik nie jest zalogowany   kaimar 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 198
  • SkądKatowice

Marcin T napisał:

łooomatkoo kaimarku...zapomniałeś o śmigle :]

Dziękuję za pomysł. :hmm:
W czasie biwakowania z dala od źródeł prądu przyda się mała elektrownia wiatrowa na dachu kamperka. Że też sam o tym nie pomyślałem.

:hmm:
Mariusz

Napisano 06 październik 2006 - 21:13 (#10) Użytkownik nie jest zalogowany   Marcin T 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2175

Nie no sprzet naprawde z wyzszej polki. Ze tak powiem....jestem cholernie zazdrosny :hmm:

Napisano 06 październik 2006 - 21:25 (#11) Użytkownik nie jest zalogowany   olokup 

• Nowy
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Ciesze się zainteresowaniem tym tematem.

Moje pytanie ma głównie taki sens: czy lepiej kupić prawie 20letni samochód, który nie wiadomo ile jeszcze pojeżdzi, czy może lepiej podróżować w swoim wygodnym samochodzie, a spać w miare nowej przyczepie.

Zakładam turystykę z przemieszczaniem się (niestacjonarną).

kaimar dołączam się do gratulacji.
Pozdrawiam
Olek

Napisano 06 październik 2006 - 22:16 (#12) Użytkownik nie jest zalogowany   kaimar 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 198
  • SkądKatowice

Szukając kampera naoglądałem się ich trochę. Widziałem 20 letnie z przebiegiem ledwie 100tys i idealnie utrzymanym wnętrzem oraz oglądałem tez 5 latka z przebiegiem pod 300 tys i zdemolowanym wnętrzem. Wszystko zalezy od stanu. W starszych egzemplarzach mogą być problemy wynikające nie ze zużycia mechanicznego ale ze starzenia się elementów gumowych. Pomijam w tym momencie stan zabudowy. Starsze kampery ducato i rodzeństwo (citroen , peugeot) najczęściej wyposażone są w silnik Sofim 2,5 D. Jest to bardzo wytrzymały i prosty silnik spotykany w wielu autach dostawczych (iveco, master).
Mariusz

Napisano 06 październik 2006 - 22:36 (#13) Użytkownik nie jest zalogowany   tomekk 

• -------------------------------
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 2833
  • Rejestracja nie, 19 mar 06
  • Telefon:PW
  • Sprzęt:Brak

Witam !

W związku z tym, że jeszcze zbyt wiele się nie na caravaningowałem, oraz wczasy bardziej stacjonarne na tę chwilę mojej rodzince bardziej odpowiadają
pozostanę przez jakiś czas przy przyczepie. Oczywiście nie wykluczam :
- przyczepa na letnie wyjazdy stacjonarne
- camper na wiosenne-jesienne objazdówki

Pozdrawiam

Napisano 06 październik 2006 - 22:46 (#14) Użytkownik nie jest zalogowany   olokup 

• Nowy
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

Czyli wychodzi z tego że najlepiej mieć jedno i drugie :hmm:
Pozdrawiam
Olek

Napisano 06 październik 2006 - 22:49 (#15) Użytkownik nie jest zalogowany   olokup 

• Nowy
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 6

A tak przy okazji. Mam rodzinkę 2+2(5lat i 4/52roku). Wychodzi że w wakacje junior będzie miał ~roczek. Czy któryś z Forumowiczów jeździł z takim maluchem w trasę? Może nie do Maroka, ale np do Chorwacji?
Pozdrawiam
Olek

Udostępnij ten temat:

• 22 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »