Skocz do zawartości

Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    Nie pokazuj więcej tej informacji

Zdjęcie

Zepsuta spłuczka w toalecie thetford C2


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#16 max1978

max1978

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 126 postów
  • Telefon:667779996
  • Skądwarszawa
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:wilk 560 de-lux z 1993roku
  • Holownik:dodge grand caravan 3,8 sxt 2005rok

Napisano 29 kwiecień 2009 - 19:28

pompkę naprawiłem dzięki wd40 heee,ale niestety nie mam napięcia na przewodach które dochodzą do pąpki więc nie może działać gdy jest podpięta do kibelka :czerwona: panowie co może byc przyczyną prąd na kostce z rozgałęzienia z kranami wychodzi idzie do kibelka i tam gdzieś ślad się kończy nie wiem gdzie szukac bezpiecznika a może ten mikro włącznik?blaszka pyka jak się wkłada pojemnik na fekalia,nie wiem co dalej prosze o podpowiedzi
Dołączona grafika

#17 Aśka

Aśka

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 114 postów
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 420 Prestige
  • Holownik:VW

Napisano 29 kwiecień 2009 - 19:39

Witam.
1.Wyjąć pokrywę i uchwyt na papier toaletowy.
2.Podnieść do góry POJEMNIK NA PAPIER TOALETOWY ( jest uszczelniony uszczelką więc może być ciężko ).
3. Po tych czynnościach będzie widać z góry pompę wodną umocowaną jednym wkrętem - odkręcić go i wyjąć ale wcześniej rozłączyć przewód elektryczny ( 12V - będzie widać w którym miejscu bo łączenie przewodu jest dobrze uszczelnione gumą ). Być może pompa jest OK a usterka jest na w/w łączeniu przewodów.
Mimo uszczelnienia woda sie czasem tam jednak dostaje i powoduje korozje na łączeniu przewodów.

Inną przyczyną braku prądu na pompce wody spłuczki może być spalony bezpiecznik ( typowy szklany radiowy lub samochodowy ).

Pozdrawiam.
Janusz od Aśki

Załączone miniatury

  • Miejsce bezpiecznika.jpg

Dołączona grafika

#18 max1978

max1978

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 126 postów
  • Telefon:667779996
  • Skądwarszawa
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:wilk 560 de-lux z 1993roku
  • Holownik:dodge grand caravan 3,8 sxt 2005rok

Napisano 29 kwiecień 2009 - 19:59

ja pompkę odłączyłem i kabelki teraz wiszą napięcia nie ma sprawdzałem miernikiem,pompke tez na krótko podłączałem,problem jest gdzieś indziej ,podsyłam zdjęcia z demolki kibelka

można duże zdjęcie miejsca tego bezpiecznika,bo ostatnio zaglądałem tam a nic nie widziałem,a szukałem

Załączone miniatury

  • 20090428276.jpg

Dołączona grafika

#19 Aśka

Aśka

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 114 postów
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 420 Prestige
  • Holownik:VW

Napisano 29 kwiecień 2009 - 20:12

Gniazdem bezpiecznika w zależności od rocznika toalety może być mało widoczna MAŁA CZARNA EBONITOWA GŁÓWKA (?) którą należy wykręcić i równocześnie z nią szklany bezpiecznik lub jeśli jej nie ma w tym miejscu - wyjąć bardziej widoczny normalny bezpiecznik samochodowy. Jeśli nie ma napięcia na przewodzie na dojściu do pompy wody to trzeba sprawdzić bezpiecznik i napięcie na dojściu do niego. Jęśli i tam nie będzie napięcia to trzeba '' po kabelku '' dojść do mikrowyłącznika ( dojście przez zdjęcie jego dolnej obudowy ). Może na nim jest usterka.

Na końcu NAJWAŻNIEJSZE: pompa wody spłuczki NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ bez wsuniętego na swoje miejsce pojemnika na fekalia a tym samym bez zamknięcia obwodu elektrycznego przez w/w mikrowyłącznik.

Janusz od Aśki

Załączone miniatury

  • Miejsce bezpiecznika.jpg

Dołączona grafika

#20 max1978

max1978

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 126 postów
  • Telefon:667779996
  • Skądwarszawa
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:wilk 560 de-lux z 1993roku
  • Holownik:dodge grand caravan 3,8 sxt 2005rok

Napisano 29 kwiecień 2009 - 20:30

no nic bede grzebał w piatek aż znajdę,ten kibelek postawiłem sobie jako punkt honoru musi działać!!! :czerwona: dzięki za podpowiedz ,jak zrobie bądz nie zrobie to dam znać :nono:
Dołączona grafika

#21 Pan Kleks

Pan Kleks

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 166 postów
  • SkądŁódź
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby Prestige 425
  • Holownik:Diabeł Tasmański :)

Napisano 17 kwiecień 2010 - 17:00

UFFFF, dzięki Kolegom za zawarte tu wskazówki ....
W mojej "świeżynce" sen mi z oczu spędzał fakt, że po wciśnięciu przycisku spłuczki coś tam w środku "buczało" ale wody nie spuszczało :ok:
Pogmerałem kabelkami od spodu - niestety - nie pomogło, wydłubałem pojemnik na papier, odkręciłem pompkę, po jej wyjęciu próbowałem ją "rozpędzić" delikatnym śrubokrętem. Pokręciła chwilę, popchnąłem ją jeszcze - poszła na dłużej. Potem - zaskoczyła. W miarę możliwości (jak głęboko mi weszła ręka do spłuczki) wyszorowałem pojemnik od wewnątrz. Przepłukałem osad 3 pełnymi zalaniami spłuczki :niewiem:
Odpukać w niemalowane - na razie działa.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie - Pan Kleks

#22 Dako

Dako

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 135 postów
  • Telefon:501630954
  • SkądDolny Śląsk
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Sprite Muskieter
  • Holownik:Dodge Grand Caravan 3,3

Napisano 17 kwiecień 2010 - 18:35

no nic bede grzebał w piatek aż znajdę,ten kibelek postawiłem sobie jako punkt honoru musi działać!!! :ok: dzięki za podpowiedz ,jak zrobie bądz nie zrobie to dam znać :ok:


A ja ci powiem tak problem miałem podobny nie chce czasem działac i krótko doszedłem do wniosku takiego po waszych opiniach 1) wiadomo po zimie zastane 2) rozruszanie pompki pomogło,ale po jakimś czasie znów zastanie :niewiem: 3) Aśka na swoim foto pokazała ciekawa rzecz o której sam się przekonałem tam gdzie zaakcentowany jest bezpiecznik w tym miejscu znajduje się przewód masowy(tak wnioskuję co widzę u siebie) i jak on nie ma dobrego styku to zapomnijcie o prawidłowym działaniu pompki naprawdę dzisiaj się o tym przekonałem. :ok: Polecam tam też zajrzeć ! Pozdrawiam.
Z każdym można porozmawiać,jeśli się próbuje :)
Dołączona grafika

#23 kramer32

kramer32

    Nowy

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 31 postów
  • Sprzęt:Brak

Napisano 19 kwiecień 2010 - 18:48

Witam.
Mam też problemik z toaletą tego typu.
Pompka chodzi bo ją słychać ale aby coś tłoczyć to musi mieć wodę.
Czy woda do spłukiwania idzie z zewnętrznego zbiornika poprzez pompkę wody ( która zasila w wodę całę przyczepę) czy trzeba tę wodę do toalety jakoś nalać.
Sorki że pytam ale lepsze to niż rozmontowywanie całości i szukanie czegoś czego może nie być.
Pozdrawiam

#24 Wirek

Wirek

    Organizator VII zlotu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6001 postów
  • Telefon:605 557 599
  • SkądOława
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:KIP HY-LINE SOLAR POWERED
  • Holownik:Audi A4 1,9 DTI Kombi

Napisano 19 kwiecień 2010 - 18:51

kramer32, trzeba nalać wodę z zewnątrz jest taki pojemnik odchylany ze wskaźnikiem poziomu wody i tylko ta pompka pompuje wodę ze spłuczki.

#25 kramer32

kramer32

    Nowy

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 31 postów
  • Sprzęt:Brak

Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:06

To w takim wypadku do tego celu można użyć prysznica....

#26 Wirek

Wirek

    Organizator VII zlotu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6001 postów
  • Telefon:605 557 599
  • SkądOława
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:KIP HY-LINE SOLAR POWERED
  • Holownik:Audi A4 1,9 DTI Kombi

Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:17

To w takim wypadku do tego celu można użyć prysznica....


Jak masz prysznic na zewnątrz , dlaczego nie :ok:

#27 kramer32

kramer32

    Nowy

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 31 postów
  • Sprzęt:Brak

Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:20

chodziło mi o bezpośrednie spłukanie toalety po użyciu za pomocą prysznica...

#28 Wirek

Wirek

    Organizator VII zlotu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6001 postów
  • Telefon:605 557 599
  • SkądOława
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:KIP HY-LINE SOLAR POWERED
  • Holownik:Audi A4 1,9 DTI Kombi

Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:31

chodziło mi o bezpośrednie spłukanie toalety po użyciu za pomocą prysznica...


możesz tylko pytanie po co w takim razie ta spłuczka , możesz i wiaderkiem spłukiwać .

#29 porąbka

porąbka

    Nowy

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 1 postów
  • SkądLegionowo
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 680 excellent

Napisano 06 wrzesień 2010 - 13:37

kramer32, trzeba nalać wodę z zewnątrz jest taki pojemnik odchylany ze wskaźnikiem poziomu wody i tylko ta pompka pompuje wodę ze spłuczki.


można z wewnątrz wyjmując pojemnik na papier :hehe:

#30 pwtwsw

pwtwsw

    Miłośnik karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 284 postów
  • SkądWodzisław Śląski
  • Sprzęt:Brak

Napisano 07 wrzesień 2010 - 06:38

Witam, a może ktoś mi pomoże. Mam problem ze wskaźnikiem napełnienia zbiornika na fekalie. Wskaźnik pokazuje od zera - zielony kolor (pusty zbiornik) do połowy czerwonego - przy pełnym zbiorniku. Jak można usunąć tą usterkę??? :hehe:
MOJA CYCEPKA - zdjęcia
www.forum.karawaning.pl/album_personal.php?user_id=1130 ALBUM oraz http://picasaweb.goo...feat=directlink




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych