Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sebka34

Witam na jeśeń zdemontowałem cały kibelek ponieważ ta czarna miska na samym spodzie łuku serwisowego toalety była pęknięta i wyciekała z niej woda gdy coś cię na nią wylało. Postanowiłem zdemontować pospawać i zamontować. Tak właśnie zrobiłem , lecz w między czasie padł mi tel i usunęły się zdjęcia jakie zrobiłem bym nie miał właśnie teraz problemów z podłączeniem. 

Wszystko działa jak należy lecz nie mam napięcia na lampce kontrolnej pomożecie 

IMG_20180210_115336.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebka34

IMG_20180210_183417_01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kristofer

Witaj!

Nie ma takich toalet, jak podałeś. Prawdopodobnie chodzi Ci o model C200S :hmm:

Nie wiem, czy to coś Ci pomoże, ale narysowałem podłączenie, które zaleca producent:

5a7f6d8ec4b9a_instc200.thumb.JPG.6a899e03984a37e5b74b1087b543c65e.JPG

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebka34

Lecz co z tą lampką kontrolną czemu nie idzie na nią żadne mapięcie

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kristofer

Nie wiem nawet, o jakiej lampce kontrolnej piszesz :niewiem:

 

Co to jest :hmm:

foto3.jpg.ad1ea59081f28004a4453a6f7d7f28cc.jpg

 

 

Sprawdź, czy przewód w zaznaczonym miejscu nie ma przerwy :hmm:

foto2.thumb.jpg.c6ea5a784958f567c190f2d61c0f13de.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebka34

Tę kabelki co trzymam w ręku wcześniej była przylutowana do nich dioda LED która był uszkodzona a była zamontowana w tym panelu 

IMG_20180211_153632.jpg

IMG_20180211_153551.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kristofer

Co wskazywała ta dioda? Była tam oryginalnie? Po czym poznałeś, że była uszkodzona?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kristofer

Jeśli masz na myśli diodę oryginalną (wskazanie poziomu nieczystości w zbiorniku), to czy próbowałeś wstawić w to miejsce diodę sprawną Jeśli tak, to czy pamiętałeś o prawidłowej polaryzacji? Czy pamiętałeś, aby sprowokować ramię pływaka w zbiorniku do jego uniesienia się, czyli zalałeś zbiornik kasety na max wodą, ew. spowodowałeś zadziałanie kontaktronu magnesem lub zwierając jego wyprowadzenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebka34

Dioda miała ułamane nóżki Sprawdzałem napięcie na tych przewodach miernikiem w momencie pracy pompki 0,0v w momencie przerwy 0,0v na panelu w toalecie obok przycisku spłuczki jest narysowany gość jak leje wodę a nie wylewa ,więc nie pomyślałem że może to być lampka sygnalizacyjna przepełnioną kasetę. A to urządzenie pod bezpiecznikiem to może to być jakiś czujnik zbierający dane z pływaka kasety. Hmmm to by się trzymało kupy :) jutro muszę sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kristofer

Sprawdź.

Co do piktogramu, to ja wyraźnie widzę, jak "gość" wylewa zawartość kasety.

piktogram.jpg.deb4cf7416ae20f64b909be7f66b9b22.jpg

Inny wskaźnik nie byłby tu przecież potrzebny. Pracę pompki widzisz bezpośrednio - działa spłukiwanie, więc nie ma sensu sygnalizować jej pracy kontrolką. To samo, jeśli zabraknie wody do spłukiwania, ale jeśli poziom nieczystości w kasecie będzie maksymalny, to możesz ten fakt przeoczyć i tu jest właśnie konieczna kontrolka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
golob

DSC_1605.JPG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebka34

Sprawdziłem i znowu Kristofer miałeś rację :)

Golob Tobie również dziękuję za 

Jest na tych przewodach 12V więc muszę kupić diodę LED na 12V i będę miał kolejną rzecz zrobioną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebka34

Coś nie tak panowie brak uruchamiania pompki z kranu w umywalce jak i spłuczce. Muszę sporo poszperać gdzie jest błąd 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
KlAn
20 minut temu, sebka34 napisał:

Coś nie tak panowie brak uruchamiania pompki z kranu w umywalce jak i spłuczce. Muszę sporo poszperać gdzie jest błąd 

Te pompki czasami się blokują i wystarczy obrócić wirnik kilka razy palcem i działają jak należy, spróbuj tak zrobić o ile prąd dochodzi  prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebka34

Pompka działa z np kuchni z baterii zlewozmywaka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×