Pysio Napisano 13 Grudzień 2017 Cześć!Czytając sporo tutaj na forum, zadając milion pytań na forum i w końcu samemu i z pomocą rodziny kombinując, będziemy zimować w przyczepie. Choć zimowanie będzie się tyczyło godzin pracy 7:30-17:00. Przyczepa służy jako biuroChciałem zadbać przede wszystkim o to by zminimalizować utraty ciepła. I chyba się udało, bo zarówno w mroźny jak i ciepły dzień, czuć rano różnice temperatur na zew. i w środku. Zaczęliśmy przygotowania od zakręcenia wody i rezygnacji z automatycznego systemu z obawy przed zamarznięciem, a utrzymywać tylko po to by dziennie zużyć kilka litrów wody mijało się z celem. Zatem postawiłem 5l. baniak z wodą. Sprawdza się Wyloty powietrza u góry (szyberdachy) zakryliśmy 2cm. styropianem. Całkiem nieźle to wyszło Wyloty za piekarnikiem i lodówką, zakryliśmy foliówką (swoją drogą, nieźle z nich [wymoderowano] zimno...). No i najważniejsze: spód przyczepy oraz ścianę z tyłu obłożyliśmy słomą (którą dostałem od teścia, pozdrawiam Janka!). Całość zakryłem strechem, choć się już rozlazł- szukam lepszego rozwiązania, aby chociaż trochę zakryć ten country-tuning. Dzisiaj dostałem wielku wór ścinków od materacy i wypchałem nimi przestrzeń pod kanapami. Czuć różnicę. Wcześniej mocno tutaj wiało, teraz jest ok. Boję się tylko o elektrykę, aby coś nie pykło.... zabezpieczyłem ją możliwie najlepiej jak się da, odizolowałem wszystko i nie zostawiłem luźnych przewodów. Dodatkowo w szafce, za piecem gazowym, wyłożyłem folią zagrzejnikową - czuć różnicę. Zastanawiam się jeszcze nad przyklejeniem folii przeźroczystej na okno aby dodać warstwę izolacyjną na okna. Na chwilę obecną jest w okolicach 0*C na zewnątrz, a olejak na pół-gwizdka i daje radę. Jest w miarę ciepło. Całkość kosztowała mnie grosze, 2 złote za styropian, resztę albo dostałem, albo gdzieś w czeluściach garażowych wyciągnąłem. Zapraszam do komentowania i podpowiedzi, coby tu poprawić Przypominam, że przyczepa służy jako biuro w wypożyczalni przyczep: [wymoderowano] i urzędujemy tu głównie w godzinach od rana do popołudnia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MartiNBR Napisano 13 Grudzień 2017 Jest okej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekzoo Napisano 13 Grudzień 2017 Czad!!! Zwłaszcza na pierwszej fotce tylko na wiosne delikatnie to rozbebeszaj bo może zniesie jajko z malutką cepką Country-tuning 10/10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dpong Napisano 13 Grudzień 2017 Jest okej... Tylko czekać na małą iskierkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekzoo Napisano 13 Grudzień 2017 Ma system przeciwpożarowy, 5- cio litrowy Poza tym angielki są tak mokre że się nie palą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beruang Napisano 13 Grudzień 2017 Poza tym angielki są tak mokre że się nie palą No właśnie. Jak pozatykałeś wszystkie otwory wentylacyjne to cała wilgoć idzie w ściany. Na wiosnę jak ruszysz słomę to zostanie ci taras... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
byry007 Napisano 13 Grudzień 2017 Na zimę czysty propan jak byś grzał trumą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław69 Napisano 13 Grudzień 2017 Mam pomysł na topienie Marzanny.... :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezarr Napisano 13 Grudzień 2017 Grubo po prostu Grubo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciejek34 Napisano 13 Grudzień 2017 Dobra reklama Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kvasir Napisano 13 Grudzień 2017 Musisz odetkać choć jeden kominek inaczej będzie się cała wilgoć z wydychanego powietrza skraplać na suficie i ścianach. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
visitor1967 Napisano 13 Grudzień 2017 (edytowane) może jeszcze okrycie ziemne :blagac: Edytowane 13 Grudzień 2017 przez visitor1967 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekk Napisano 13 Grudzień 2017 Witam ! może jeszcze okrycie ziemne :blagac: Oplułem monitor ! Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BALENO Napisano 13 Grudzień 2017 wielkie paciarstwo... polak potrafi... za 2-3 miesiące szukaj pieczarek w zakamarkach .... wszystko zrobiłeś zle lub odwrotnie jak powinieneś... Sloma to zacheta dla gryzoni ... pianka pod siedziskami to grzyb ... zatkane otwory grawitacyjne.. przyczadzenie i smród.... Wiec jesli tak traktujecie przyczepy na wypożyczenie to dodawajcie w gratisie maseczki, brise i pochłaniacze wilgoci w pakiecie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maarec Napisano 13 Grudzień 2017 A do tego możliwe że piec gazowy z wylotem spalin pod podłogą. Jakby nie patrzeć to dla własnego bezpieczeństwa lepiej trzymać się z daleka. Do tego inne mienie wartościowe też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach