Skocz do zawartości

Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    Nie pokazuj więcej tej informacji

Zdjęcie

Grill odpowiedni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
242 odpowiedzi w tym temacie

#16 andross

andross

    Karawaning user

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 477 postów
  • SkądTychy
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:LMC 460 LUXUS
  • Holownik:Diesel

Napisano 26 maj 2015 - 15:41

Dokładnie. 

Często jest tak, że ludzie po prostu nie umieją grillować na tego rodzaju paliwie. 

Do tego sztuczne oszczędzanie na tackach aluminiowych...

Potrawy się zwęglają, są twarde i w ogóle do doopy. 

Grillowanie trzeba wytrenować i można robić cuda nad żarem. 

Ja jestem na etapie takim, że potrafię schab wręcz ugotować w sosie własnym bez śladu przypalenia.

Zawsze używam brykietu, nigdy węgla. Łatwiej panować nad temperaturą, równomierność, trwałość żaru.

Nieudacznicy brykietu raczej nie używają bo nie umieją zaczekać na rozżarzenie i korzystać z jego walorów, a jest naprawdę lepszy. Zawsze tłumaczą że nie chce się rozpalić...  :blagac:

Węgiel szybciej ale trzeba pilnować, co bywa nie do opanowania jak 2 ręce szykują dla kilku osób a wystarczy płomień z tłuszczu na kilka sekund i wszystko nawet pies nie zje.

a najlepiej mieć do tego jeszcze gril z przykryciem i regulacją dopływu i odpływu powietrza w tedy można cuda robić,o węglu pisałem ogólne też wole brykiet acz kol wiek rozpalam najpierw weglem -szybciej ,choć na urlopie po co sie spieszyć:)



#17 bartosz_b

bartosz_b

    Maniak karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1921 postów
  • SkądBielsko-Biała
  • Sprzęt:Kamper
  • Model:Hobby T70HQ

Napisano 27 maj 2015 - 12:15

Ja wolę gazowe, nie lubię tego powszechnego smrodzenia z ropalaniem węgla, które przenosi się coraz częściej na plaże. Jedyny minus to mycie, ciężkie do zrobienia na campingu. Co jakiś czas zabieram do zmywarki, po częstszym grillowaniu już nie do umycia pewne zabrudzenia.

Ja również mam problemy z umyciem, ale przez przypadek (nie zgasiłem grilla po ściągnięciu wszystkiego i grzał się jeszcze z godzinkę :) ) doszedłem do tego że najlepsze jest przepalenie płyty, wszystko się ładnie zwęgli i wystarczy zssypać do kosza :)

 

Przy dużym grillu w domu, również gazowym używam tacek alu przez co tłuszcz nie zabrudza tak bardzo promiennika i nie mam dodatkowego ognia na kiełbasce :)

 

A i polecamy w zasadzie Cadaca podłączanego do butli, po wszystkim ładnie się go składa do torby, a pokrywę można używać jako dużego garnka.

Tańsza opcja to płyta grillowa na kuchenkę gazową, znajomy to ostatnio zakupił więc pewnie przy lipcowym wyjeździe do Cro będziemy testować

Screen Shot 05-27-15 at 01.09 PM.PNG

Zdjęcie z tej aukcji: http://allegro.pl/pl...5269843955.html



#18 wydra

wydra

    Miłośnik karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 251 postów
  • SkądKarlsruhe
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Tabbert Da Vinci 540 DM
  • Holownik:MB E 350 CDI BlueEFFICIENCY

Napisano 16 lipiec 2015 - 07:20

Podpisuje sie pod CADACiem

 

To nie tylko gril. 

To patelnia, kuchenk gazowa, wok,  piekarnik do pizzy( trzeba kupic kamien)

 

W transporcie nie jest zle. Jedzie w bagazniku albo w przyczepie pod stolikiem.


Przepraszam, ale nie mam polskiej klawiatury...   :klnie:


#19 patriks

patriks

    Maniak karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2118 postów
  • Skądzachodniopomorskie
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Foto na forum
  • Holownik:Foto na forum

Napisano 16 lipiec 2015 - 08:10

Dzięki za info o pizzy. Dokupiłem sobie właśnie kamień do pizzy, dam foto po testach :-)



#20 patriks

patriks

    Maniak karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2118 postów
  • Skądzachodniopomorskie
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Foto na forum
  • Holownik:Foto na forum

Napisano 20 lipiec 2015 - 18:02

A więc pizza na grillu wychodzi przepyszna, robi się niezwykle szybko.

 

Muszę zamówić łopatki, oraz dodatkowe formy na wyposażenie do budy coby z chałupy nie zabierać :-)

 

 

pizza.jpg

 



#21 zlp

zlp

    Sympatyk karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 101 postów
  • SkądStare Sioło :-)
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Dethleffs 560SK
  • Holownik:VW T5 Multivan

Napisano 21 lipiec 2015 - 15:17

Gril na gaz o matko ,to co za gril bez węgla drzewnego?
Jeszcze trochę i ogniska gazowe będą robić o masakro
Hahaha

 

Też kiedyś tak myślałem.

Zgłębiłem temat i okazuje się, że czemu nie. Okazuje się, że w ślepym teście grillowane wyroby są nie do odróżnienia na jakim zostały grillowane.


Gewichtsverhältnis: Dołączona grafika = 57% - Index: Dołączona grafika = 111 km/h - Steigung: Dołączona grafika = 21%

#22 szymano

szymano

    Nowy

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 30 postów

Napisano 14 sierpień 2015 - 15:30

I zamówiłem Cadac podstawową wersję.

Na dniach zamontuję zewnętrzne ujście gazu. 

Rozpalanie węglą, pilnowanie. A jak udko z kurczaka długo się robi to można zawału dostać :) - tylko gazowy!

Dzięki za pomoc!



#23 schabo78

schabo78

    Karawaning user

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 643 postów
  • SkądLublin
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:KIP-48 1991r
  • Holownik:AUDI S6 4,2 V8

Napisano 14 sierpień 2015 - 17:52

O matko... ciekawe jak rozpalisz tego grila na kempingu na którym jest całkowity ZAKAZ używania tego typu sprzętów. Jak dla mnie to całe południe Europy w taki zakaz wchodzi...


Ja mam mniej więcej taki opiekacz elektryczny. Od podłączenia wtyczki do wbicia widelca mija max 15 min.

 

1077-3_4.jpg


Tyle że jest jeden problem. Trzeba mieć 230V.

Polecam piekarnik elektryczny,miałem okazję skosztować mięska u Jacka :skromny: ,efekt mięsko smaczne faktycznie mega szybko przyrządzone i co ważne zero zadymienia...

Ps teraz jest podobny piekarnik w Lidlu za 149zł..



#24 Cezarr

Cezarr

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11966 postów
  • Sprzęt:Brak
  • Model:Boski Rydwan
  • Holownik:Incitatus ;)

Napisano 14 sierpień 2015 - 17:57

Co jest złego w grillach węglowych :niewiem:


Ave, Cæsar, morituri te salutant


#25 witus

witus

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3930 postów
  • SkądSosnowiec
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Eifelland Holiday 415 TM (5303)
  • Holownik:Hyundai i30

Napisano 14 sierpień 2015 - 21:34

Co jest złego w grillach węglowych :niewiem:


Dymią paskudnie, a cała ceremonia wydłuża się z 3x, zanim dym opadnie z pola gazowcy już kończą jedzenie :) ... Tomek mam na oku Twoją przyczepę, stanąłem zaraz za :)


#26 Cezarr

Cezarr

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11966 postów
  • Sprzęt:Brak
  • Model:Boski Rydwan
  • Holownik:Incitatus ;)

Napisano 14 sierpień 2015 - 21:52

Dymią paskudnie, a cała ceremonia wydłuża się z 3x, zanim dym opadnie z pola gazowcy już kończą jedzenie

Ale ten smak  :slina:    :slina:    :slina:     :slina:     :slina:      :slina:

 Tomek mam na oku Twoją przyczepę, stanąłem zaraz za :)

Bardzo dziękuje za opiekę :ok:   :ok:    :ok:


Ave, Cæsar, morituri te salutant


#27 Commander

Commander

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5164 postów
  • Telefon:Dla wybranych
  • SkądKraków/Tarnów
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Balbina
  • Holownik:Piękna albo Bestia

Napisano 15 sierpień 2015 - 13:23

Tomek... mega wygoda.

Wracasz z plaży, mięso przygotowane z lodówy do opiekacza i idziemy się myć.

Jak wracamy z prysznica to już czuć, że zaruśko będzie mniam mniam... A tak ktoś musiałby zostać i dmuchać i chuchać i znaki dymne współplemieńcom puszczać... 

 

Damian nie się sprawuje i smacznego życzymy! Nie zapomnij o boczku :] .



#28 Cezarr

Cezarr

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11966 postów
  • Sprzęt:Brak
  • Model:Boski Rydwan
  • Holownik:Incitatus ;)

Napisano 15 sierpień 2015 - 13:38

Z wygodą takiego grilla nie dyskutuje, obsługa i taj jak piszesz kładziesz mięsiwa i już.

Ale ten smak :slina:    no nikt mi nie powie że mięsiwa z naturalnego grilla nie smakują tak.... hmmm :hmm:  inaczej, smaczniej :] 


Ave, Cæsar, morituri te salutant


#29 Commander

Commander

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5164 postów
  • Telefon:Dla wybranych
  • SkądKraków/Tarnów
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Balbina
  • Holownik:Piękna albo Bestia

Napisano 15 sierpień 2015 - 13:53

Tomek a próbowałeś?

Ja i moja rodzina jedliśmy mięso z gazowca, elektrowca i węglowca. Wielkiej różnicy na prawdę nie ma. Świeżość mięsa (broń Boże do foliowanych i "gotowych" wyrobów mięsopodobnych z marketów) + dobre przyprawy to 90% smaku.

 

Najbardziej lubimy natomiast potrawy robione w domowym zaciszu. Na duży grill kładę tylko i wyłącznie suche drewno z jabłoni, czekam aż się wypali i piekę na wytworzonym w ten sposób żarze. Nie było jeszcze osoby, która nie zwróciłaby uwagi na smak potraw. Ale na to mam cały sobotni wieczór i na wyjeździe za cholerę bym się z tym nie cackał nawet dla niepowtarzalnego smaku. Potem jeszcze popiół sprzątać, ech szkoda gadać...

 

O kurde zdradziłem domową tajemnicę



#30 Cezarr

Cezarr

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11966 postów
  • Sprzęt:Brak
  • Model:Boski Rydwan
  • Holownik:Incitatus ;)

Napisano 15 sierpień 2015 - 14:00

O kurde zdradziłem domową tajemnicę

:>    :>    :>

 

A mięsiwa jadłem z gazowych, oczywiście że są pyszne :ok:  ale i tak to już nie to samo, brakuje tego dymu  :P

mam nadzieję że ogniska nie będą za niedługo gazowe czy elektryczne, tylko dalej prawdziwe, "napędzane" drewnem  :laugh:


Ave, Cæsar, morituri te salutant





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych