Skocz do zawartości

Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    Nie pokazuj więcej tej informacji

Zdjęcie

Grill odpowiedni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#196 reflexes

reflexes

    Weteran karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 932 postów
  • SkądGKW
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Chateau Cantara 908
  • Holownik:Z Kija :-) Sportage 2.0 CRDI

Napisano 24 sierpień 2017 - 15:50

Chyba raczej z jednym i drugim. U mnie jest tak jak na fotce i w każdym jaki widziałem jest dokładnie tak samo.

540x405_gril-gazowy-bezdymny-cramer-do-c

Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia do czego ta siatka jest. Raz też gdzieś chyba na olxie wiedziałem z takim palnikiem

ampnet_photo_20120112_035311.jpg

Nie wiem który lepszy, bo tego drugiego nie używałem.



#197 strus251

strus251

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3452 postów
  • Telefon:daj znać na PW to prześlę :)
  • SkądŁódzki Wschodni
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 420
  • Holownik:Nissan X-Trail; 136KM, 314Nm, 2.2 dCi

Napisano 24 sierpień 2017 - 18:07

Ta siatka ma za zadanie nagrzać się i "oddać" ciepło na brzegach.
Każdy ma jedna rurę itd.
Różnica w zasadzie tylko w wielkości.
Ja mam go podłaczonego do 11kg + dodatkowy zawór zaraz przy grilu dzięki czemu nie zmieniam położenia rusztu a zmiejszam płomień aby ograniczyć grzanie.
Z czyszczeniem też zero problemu bo ruszt ani taca ociekowa pod nim nie są grzane w związku z czym nic nie przywiera.
Pomijam funkcję kuchenki, rożna czy piekarnika bo to już tylko dodatkowe funkcje "+".

Grill Cadac taki jak ma Domino7 również wydaje się ciekawym rozwiązaniem, ma wiele funkcji, można do niego nabyc kilka różnych "rusztów", spełnia tez funkcję kuchenki/taboretu.
Nie wiem tylko jak z czyszczeniem płyty po "przypaleniu" mięska na nim.

#198 DOMINO7

DOMINO7

    Maniak karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1631 postów
  • SkądWlkp
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:1500 DMC
  • Holownik:4X4, V8

Napisano 24 sierpień 2017 - 18:50

Czyszczenie płyty wygląda tak samo jak czyszczenie innych rzeczy po przypaleniu czegokolwiek. Jeśli zdążymy zanim wystygnie, nie ma problemu. Jak nie, trzeba poświęcić kilka minut na umycie.

#199 strus251

strus251

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3452 postów
  • Telefon:daj znać na PW to prześlę :)
  • SkądŁódzki Wschodni
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 420
  • Holownik:Nissan X-Trail; 136KM, 314Nm, 2.2 dCi

Napisano 24 sierpień 2017 - 19:06

Czyli dobra płyta :).
W zasadzie to chodziło mi o to czy nie jest zbyt delikatna, ale w tym układzie zakładam że nie skoro piszesz że myje się jak każdą inną rzecz.

#200 Miodzio

Miodzio

    Maniak karawaningu

  • Moderatorzy
  • 2975 postów
  • SkądGliwice
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Knaus Südwind 440 HT
  • Holownik:biały lub czerwony ;)

Napisano 24 sierpień 2017 - 19:37

Widzę, że jest już nowa wersja Safari Chefa:

SAFARI_CHEF_2.png

 

Różni się trochę konstrukcją, nóżkami, dołożono zapalarkę piezoelektryczną jak i zmieniono standardowe wyposażenie.

Sama forma jest taka bardziej kanciasta i pokrywka, gdy służy jako garnek chyba ma dodatkowe przetłoczenie by się nie zsuwała.

Zamiast kratki do grillowania jest teraz płaska płyta. Chociaż ja kratki chyba najrzadziej używam - większość rzeczy smażę na płycie. 

 

Rzeczywiście po kilku latach użytkowania rdzewieje srebrna płyta pod palnikiem - zauważyłem to w kilku przypadkach, ale to jedynie estetyka przy wyciąganiu z pokrowca jest zagrożona :) Może w tej nowszej wersji to poprawili?

Po dłuższych wyjazdach myję wszystkie części w zmywarce, na programie 70 stopni bardzo dobrze domywa 

 

Różnica z Cramerem jest taka, że Cramer jest dużo większy, Cadaca można brać na szybkie wyjazdy namiotowo-spływowe, natomiast Cramera można z powodzeniem używać na ogródku lub przy domu przy większej ilości osób. 

 



#201 irek w

irek w

    Maniak karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2328 postów
  • Telefon:692 920 534
  • SkądSamoklęski Duże,Kujawsko-Pomorskie
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:KNAUS 8206,Sudwind Blue Line395
  • Holownik:Scenik 1,9 DCi,Megane 1,6 16v

Napisano 24 sierpień 2017 - 19:43

My mamy 3-palnikowy i jest Ok.Aby mycie było mniej uciążliwe  dół wyściełamy folią ameliniową i po wszystkim wyciągamy ją i mycia prawie że nie ma.


BRAĆ KUJAWSKA

 

 

 


#202 strus251

strus251

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3452 postów
  • Telefon:daj znać na PW to prześlę :)
  • SkądŁódzki Wschodni
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 420
  • Holownik:Nissan X-Trail; 136KM, 314Nm, 2.2 dCi

Napisano 24 sierpień 2017 - 19:47

Tak, tak. Folia dobra rzecz, tez tak robię.

#203 Pierzasty

Pierzasty

    Maniak karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2577 postów
  • SkądOstrówek/ k Wołomina
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Adria 461 UB
  • Holownik:Mitasubiszi Grandis

Napisano 24 sierpień 2017 - 20:56

Chyba będzie Cramer :)

#204 Suzu4x4

Suzu4x4

    Karawaning user

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 440 postów
  • Telefon:w razie potrzeby podam na PW
  • SkądWrocław
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Knaus Sport 500 QDK
  • Holownik:Honda CRV

Napisano 24 sierpień 2017 - 21:18

Cramer ma tylko jedną wadę, gaz dosłownie niknie w oczach ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



#205 strus251

strus251

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3452 postów
  • Telefon:daj znać na PW to prześlę :)
  • SkądŁódzki Wschodni
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Hobby 420
  • Holownik:Nissan X-Trail; 136KM, 314Nm, 2.2 dCi

Napisano 24 sierpień 2017 - 22:29

Susu, załóż zawór ;).
Teraz palnik masz na max mocy 100% czasu grilowania, ja zmieniam jak potrzebuję.

O takim zaworku mówię (przykręcony do dyszy a dopiero do zaworku jest wężyk z gazem):
http://www.igaz.pl/i...u-katowy-1-4-lh

#206 reflexes

reflexes

    Weteran karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 932 postów
  • SkądGKW
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Chateau Cantara 908
  • Holownik:Z Kija :-) Sportage 2.0 CRDI

Napisano 25 sierpień 2017 - 06:25

U mnie na naklejce napisane, że ciągnie nie całe 400 gram na godzinę. Jak są sprzyjające warunki to w godzinę można sporo towaru zgrillować. Fakt, że ostatnio na wakacjach troszkę nam wiało to w 2 wieczory zeszła 3 kg butla i strasznie wolno się grillowało. Muszę sobie dorobić blachę, którą będę osłaniał grilla od frontu. 

gril1.jpg

131848-444887.jpg?itok=8_KseeHb



#207 Suzu4x4

Suzu4x4

    Karawaning user

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 440 postów
  • Telefon:w razie potrzeby podam na PW
  • SkądWrocław
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Knaus Sport 500 QDK
  • Holownik:Honda CRV

Napisano 25 sierpień 2017 - 06:47

Susu, załóż zawór ;).
Teraz palnik masz na max mocy 100% czasu grilowania, ja zmieniam jak potrzebuję.

O takim zaworku mówię (przykręcony do dyszy a dopiero do zaworku jest wężyk z gazem):
http://www.igaz.pl/i...u-katowy-1-4-lh

Zawór za wiele nie pomoże bo lubię grillować na "dużym ogniu" a w cramerze problem jest taki że ze względu na umieszczenie palnika u góry porostu większość ciepła ucieka i jest marnotrawiona stąd dużo większe zużycie gazu w stosunku do grilla z palnikiem umieszczonym pod rusztem (prawa fizyki). Ma to swoją zaletę w przypadku gdy robimy obiad dwudaniowy, podczas grillowania mięsa na ruszcie na górze można w garnkach gotować np zupę czy ziemniaki.

Sama cena gazu nie stanowi problemu bo gaz tani, ale jak ktoś ma ograniczoną ładowność i liczy kg to już problem, bo cramer sam w sobie lekki nie jest a przydała by się jeszcze duża butla.

Nam na ostatnim wyjeździe butla 2kg wystarczyła na trzy dni grillowania i trzeba było podpiąć dużą butlę z przyczepy :/

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



#208 tomekk

tomekk

    -------------------------------

  • Moderatorzy
  • 3910 postów
  • Telefon:PW
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Knaus

Napisano 25 sierpień 2017 - 06:57

Witam !

 

Ja mam dużego Cadaca i butla 3 kg spokojnie wystarczy na trzy tygodnie grillowania. Już od 7-miu lat go używam i jestem bardzo zadowolony, a co do mycia, no to różnie bywa i jak się przypali patelnie grillową to i szorować trzeba wspomagając się środkami myjącymi. Można używać aluminiowych brytfanek i dopiero do nich kłaść kiełbaskę. Ostatnio była wyprzedaż w Jule płyt kamiennych za coś koło 80 zł wymiarowo pasujących do średnicy grilla. Póki co służyła nam do grzania tortilli, oczywiście będziemy dalej z nią "eksperymentować".

 

Pozdrawiam



#209 witus

witus

    Ekspert karawaningu

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3903 postów
  • SkądSosnowiec
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Eifelland Holiday 415 TM (5303)
  • Holownik:Hyundai i30

Napisano 25 sierpień 2017 - 09:29

Widzę, że jest już nowa wersja Safari Chefa:
http://forum.karawaning.pl/public/style_images/master/attachicon.gif SAFARI_CHEF_2.png

Różni się trochę konstrukcją, nóżkami, dołożono zapalarkę piezoelektryczną jak i zmieniono standardowe wyposażenie.
Sama forma jest taka bardziej kanciasta i pokrywka, gdy służy jako garnek chyba ma dodatkowe przetłoczenie by się nie zsuwała.
Zamiast kratki do grillowania jest teraz płaska płyta. Chociaż ja kratki chyba najrzadziej używam - większość rzeczy smażę na płycie.

Rzeczywiście po kilku latach użytkowania rdzewieje srebrna płyta pod palnikiem - zauważyłem to w kilku przypadkach, ale to jedynie estetyka przy wyciąganiu z pokrowca jest zagrożona :) Może w tej nowszej wersji to poprawili?
Po dłuższych wyjazdach myję wszystkie części w zmywarce, na programie 70 stopni bardzo dobrze domywa

Różnica z Cramerem jest taka, że Cramer jest dużo większy, Cadaca można brać na szybkie wyjazdy namiotowo-spływowe, natomiast Cramera można z powodzeniem używać na ogródku lub przy domu przy większej ilości osób.


Super. Poprawili wszystkie słabości, na kratce cieżko kontroluje się temperaturę, garnek potrafi się zsunąć. Choć wolałbym model o jeden większy z wyższymi nóżkami żeby się nie garbić i pizze przygotować na większym palenisku.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych