Forum Karawaning.pl: zmiana holownika - Forum Karawaning.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

zmiana holownika

Napisano 14 luty 2012 - 12:45 (#1) Użytkownik nie jest zalogowany   dzikusek 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 143
  • Rejestracja czw, 27 paź 11
  • Telefon:695 626 358
  • Skądsulęcin (lubuskie)
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:: CARAVELAIR BAMBA 330EK luxe
  • Holownik:chrysler voyager 2.5TD

Witam kolegów,przymierzam się do zmiany holownika i mam dylemat.....mam następujące wymagania możliwość ciągania cepki ok.DMC 1300(bez prawka E)raczej nie kombi ,diesel lub z LPG , w miarę rozsądne ceny części,cena w zakresie 30 do 40 tys.Myślałem nad skodą oktawią II lub superb,audi a4,może coś innego ? ...pomożecie :dzieki:
"chcesz być szczęśliwy-bądz szczęśliwy-dokonuj dobrych wyborów"

Napisano 14 luty 2012 - 12:49 (#2) Użytkownik nie jest zalogowany   inhalt 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 400
  • Rejestracja sob, 13 sie 11
  • SkądKaszuby / okolice Trójmiasta
  • Model:Knaus Country 8404
  • Holownik:Klasyczny MB S124 TD (3 litry, 6 cylindrów)

Ostavia albo Superb był wyposażany w świetny silnik 1.8T 150 KM (w wersji RS 180 Km, ale nie polecam - lepiej zwykłe 150 KM), który nadaje się do gazu zupełnie przyzwoicie. Ceny części w miarę, o ile nie kupisz wersji RS (właśnie tej 180 KM). 

Bardzo przyjemnie się tym jeździ. Gdy nie depczesz mocno to masz samochód zwykły z elastycznym silnikiem. Jak wkręcisz na obroty to wychodzi pazur i masz bardzo dynamiczne auto z jeszcze rozsadnym spalaniem.
Ma co prawda koło dwumasowe i turbinę, ale koszt jest taki jak w dieslu, a wymieniać trzeba rzadziej.

Użytkownik inhalt edytował ten post 14 luty 2012 - 12:51

Napisano 04 marzec 2012 - 21:22 (#3) Użytkownik nie jest zalogowany   dzikusek 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 143
  • Skądsulęcin (lubuskie)

tylu fachowców na forum :drive: i nikt nie ma nic więcej do powiedzenia ?

Napisano 04 marzec 2012 - 21:41 (#4) Użytkownik nie jest zalogowany   mp-pp 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 239
  • Rejestracja śro, 13 paź 10
  • SkądZalesie Górne
  • Model:HOBBY PRESTIGE 495
  • Holownik:Chrysler T&C 3.8 220KM.

a swoim chryslerem możesz ciagać ????????

Napisano 04 marzec 2012 - 21:55 (#5) Użytkownik nie jest zalogowany   inhalt 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 400
  • Rejestracja sob, 13 sie 11
  • SkądKaszuby / okolice Trójmiasta
  • Model:Knaus Country 8404
  • Holownik:Klasyczny MB S124 TD (3 litry, 6 cylindrów)

Wyświetl postUżytkownik dzikusek dnia 14 luty 2012 - 12:45 napisał

może coś innego ? ...pomożecie :dzieki:

Pytałeś o Octavię / Superba. Jeśli chcesz się skupić na "może coś innego" to podaj podstawowe wymogi dla auta i pomyslimy nad propozycjami.

Ile osób jeździ, jakie roczne przebiegi, czy masz uprzedzenia lub preferencje odnośnie marek, jaki rodzaj aut Ci się podoba?
No i może najważniejsze - czy masz jakiegoś zaufanego mechanika od jakiejś marki. Jak w ogóle z poziomem serwisu w okolicy zamieszkania? To jest bardzo ważne przy wyborze auta.

Piszesz o cenach 30-40 tys zł. Za takie pieniadze można kupić ładnego Mercedesa W210 z motorem CDI z mocą ponad 200 KM i Mitshubishi Outlandera z benzyną 2.0 (136 KM) albo 2.4, a nawet 2.0 turbo (też 200 KM). Obydwoma pociągniesz przyczepę 1300 kg bez prawa jazdy E. Ale to zupełnie odmienne auta i bez poznania preferencji ciężko coś proponować.

Za 40 tys zł masz ładne Mondeo z silnikiem diesla 2.0 od PSA. A może starsze Legacy. Też Fiat Croma z dieslem 1.9 mieści siew kryteriach. Widzisz, ze przekrój może być bardzo szeroki. Nie wiemy, czy rocznik ma dla Ciebie znaczenie. Różnie ludzie podchodzą.
Zasadniczo segment D jest osiągalny za te pieniądze w rozsądnym stanie z drugiej połowy minionej dekady.

Napisano 04 marzec 2012 - 22:16 (#6) Użytkownik nie jest zalogowany   Pierzasty 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 496
  • Rejestracja wto, 05 lip 11
  • Telefon:600 285 669
  • SkądOstrówek/Wołomin
  • Model:LMC 450 Luxus Design
  • Holownik:Mitsubishi Galant 2.5 Avance

Bierz coś, co ma duży moment obrotowy, trochę mocy a po trzecie coś co Ci się podoba! Do tego poczytaj czy nie jest zbyt awaryjne np. tu: http://www.autocentrum.pl/oceny/ I ciesz się użytkowaniem. Ja na przykład preferuję japończyki, a inny powie Ci że jego VW* to jest taka maszyna, że ach...i och.

* - zupełnie przypadkowo wpisana marka
Oczywiście osobiście poleciłbym Ci http://moto.allegro....2086551250.html
Dmc w moim 1500kg

Użytkownik golab edytował ten post 04 marzec 2012 - 22:30

Dołączona grafika

"Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie" Dołączona grafika

Pozdrawiam Arek

hop siup zmiana.....golab > Pierzasty

Napisano 05 marzec 2012 - 09:09 (#7) Użytkownik nie jest zalogowany   mp-pp 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 239
  • SkądZalesie Górne

http://otomoto.pl/ch...-C23002810.html

http://otomoto.pl/ch...-C23144158.html

http://otomoto.pl/ch...-C22452155.html

Napisano 05 marzec 2012 - 21:08 (#8) Użytkownik nie jest zalogowany   dzikusek 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 143
  • Skądsulęcin (lubuskie)

Wyświetl postUżytkownik mp-pp dnia 04 marzec 2012 - 21:41 napisał

a swoim chryslerem możesz ciagać ????????

moge ale max 995 kg (DMC auta 2505) i pora na cos młodszego (voyager ma 13 lat)

Wyświetl postUżytkownik inhalt dnia 04 marzec 2012 - 21:55 napisał

Pytałeś o Octavię / Superba. Jeśli chcesz się skupić na "może coś innego" to podaj podstawowe wymogi dla auta i pomyslimy nad propozycjami.

Ile osób jeździ, jakie roczne przebiegi, czy masz uprzedzenia lub preferencje odnośnie marek, jaki rodzaj aut Ci się podoba?
No i może najważniejsze - czy masz jakiegoś zaufanego mechanika od jakiejś marki. Jak w ogóle z poziomem serwisu w okolicy zamieszkania? To jest bardzo ważne przy wyborze auta.

Piszesz o cenach 30-40 tys zł. Za takie pieniadze można kupić ładnego Mercedesa W210 z motorem CDI z mocą ponad 200 KM i Mitshubishi Outlandera z benzyną 2.0 (136 KM) albo 2.4, a nawet 2.0 turbo (też 200 KM). Obydwoma pociągniesz przyczepę 1300 kg bez prawa jazdy E. Ale to zupełnie odmienne auta i bez poznania preferencji ciężko coś proponować.

Za 40 tys zł masz ładne Mondeo z silnikiem diesla 2.0 od PSA. A może starsze Legacy. Też Fiat Croma z dieslem 1.9 mieści siew kryteriach. Widzisz, ze przekrój może być bardzo szeroki. Nie wiemy, czy rocznik ma dla Ciebie znaczenie. Różnie ludzie podchodzą.
Zasadniczo segment D jest osiągalny za te pieniądze w rozsądnym stanie z drugiej połowy minionej dekady.

wszystko jest w 1 poście......proponujesz różne auta a jak one pracują z gazem, ceny części i rocznik napewno po 2005 i cena może być ruchoma o jakieś 5 tys

Wyświetl postUżytkownik mp-pp dnia 05 marzec 2012 - 09:09 napisał

fajne(ale ceny za części moga doprowadzić do zawału), szukam raczej jakąś bardziej popularną markę

tylko nie mogę się zdecydować.......dlatego ten post :niewiem: :dzieki:

Wyświetl postUżytkownik dzikusek dnia 05 marzec 2012 - 21:05 napisał

moge ale max 995 kg (DMC auta 2505) i pora na cos młodszego (voyager ma 13 lat)

wszystko jest w 1 poście......proponujesz różne auta a jak one pracują z gazem, ceny części i rocznik napewno po 2005 i cena może być ruchoma o jakieś 5 tys

fajne(ale ceny za części moga doprowadzić do zawału), szukam raczej jakąś bardziej popularną markę

tylko nie mogę się zdecydować.......dlatego ten post :niewiem: :dzieki:

ps.autem poruszać się będą 4 osoby (2+2) rocznie jakieś 15 do 20 tys i liczy się komfort jazdy ,ale z odpowiednim DMC :banan:

Napisano 05 marzec 2012 - 22:15 (#9) Użytkownik nie jest zalogowany   Cathay 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 576
  • Rejestracja śro, 23 gru 09
  • SkądPyrlandia
  • Model:Fendt Saphir 510

Z modeli które padły w dotychczasowych postach, zdecydowanie najlepszym wyborem byłby superb. Ewentualnie octavia.
W tych pieniądzach można poszukać A4 lub A6, przyzwoitego paska czy mondeo. Niezłym pomysłem byłby accord.
Można Volviaka czy saaba 95 ale tu zapewne koszty utrzymania mogą być wyższe. BMW w tych pieniądzach też jest do znalezienia ale tu też koszty mogą być trochę wyższe.

Amerykanów, francuzów i japończyków nie polecam bo ich nie lubię (oprócz jedynej hondy).

Użytkownik Cathay edytował ten post 05 marzec 2012 - 22:17

Gdyby Bóg kochał przedni napęd..... chodzilibyśmy na rękach!

Napisano 05 marzec 2012 - 23:53 (#10) Użytkownik jest zalogowany   szary11 

• x x x
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6625
  • Rejestracja nie, 12 lut 06
  • Model:szara
  • Holownik:ciemno szary

A może minivana? C-max, touran, corolla verso? Nieduże z zewnątrz, spore wewnątrz... po vanie w zwykłej osobowce możesz czuć się przytłoczonym.

Napisano 06 marzec 2012 - 00:52 (#11) Użytkownik nie jest zalogowany   Przemo.D 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 552
  • Rejestracja czw, 01 sty 09
  • Telefon:PW
  • SkądPL
  • Sprzęt:Kamper
  • Model:KNAUS 605KG

Wyświetl postUżytkownik szary11 dnia 05 marzec 2012 - 23:53 napisał

A może minivana? C-max, touran, corolla verso? Nieduże z zewnątrz, spore wewnątrz... po vanie w zwykłej osobowce możesz czuć się przytłoczonym.

Witam,
Jeszcze żeby nie łapać sie w VIA-Toola będzie Ci pasowała: Honda CR-V(DMC Diesla 2140kg) (w europie tylko dwa silniki 2.0 150km oraz 2.2 I-CDTI(140km 340NM) polecam diesla ale będzie drogo w zakupie niestety za to raczej bez problemów fabrycznych; auto wygodne szczególnie wersje Exekutiv.
Jeszcze spokojnie wystarczy i sporo zostanie po zakupie Vectry 1.9 CDTI (150Km ,320 NM silnik Fiata dobra jednostka auto do którego części w serwisie bywają tańsze niż w hurtowniach....) i także z DMC wyrabia się przed 3500 i spokojnie robisz co chcesz z taką budą.

Pozdrawiam.

Użytkownik Przemo.D edytował ten post 06 marzec 2012 - 00:57

Sekcja Łódzko-Mazowiecka

Napisano 14 marzec 2012 - 19:43 (#12) Użytkownik nie jest zalogowany   dzikusek 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 143
  • Skądsulęcin (lubuskie)

dzięki za pomoc....wybór jednak padł na skodę oktawię II

pozdrawiam

Napisano 14 marzec 2012 - 20:41 (#13) Użytkownik nie jest zalogowany   ciciop 

• Nowy
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 30
  • Rejestracja pon, 04 kwi 11
  • SkądKampinos/Warszawa
  • Model:ABI MARAUDER 380/2
  • Holownik:OCTAVIA 1.9 TDI 110KM

Wyświetl postUżytkownik dzikusek dnia 14 marzec 2012 - 19:43 napisał

dzięki za pomoc....wybór jednak padł na skodę oktawię II

pozdrawiam

Bardzo dobry wybór , popieram w 100%.

Pozdrawiam.
WM

Napisano 14 marzec 2012 - 21:49 (#14) Użytkownik nie jest zalogowany   terenowiec 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 696
  • Rejestracja nie, 12 lip 09
  • Telefon:606 28 64 73
  • SkądStrzelin - Dolny Ślask
  • Model:Sterckeman 545 TK
  • Holownik:Toyota Land Cruiser 3.0 TD

Masz już sprecyzowane oczekiwania, a chciałem Ci zaproponować samochód mojej żony. Może jednak ktoś z Twoich znajomych szuka takiego auta, to podam dane.
Jest to Passat 1.8 20V, 125 KM, 1999, czerwony, kombi w automacie. Przebieg rzeczywisty 130 tys, ale w środku i pod maską wygląda jakby miał 50 tys. Tak zadbanych aut w tym roczniku nie ma. Najpierw miała go mieszkanka Berlina, teraz od 6 lat jeździ nim żona, robiąc rocznie średnio 3 - 4 tys km.
W samochodzie zrobione jest wszystko i następna naprawa, to wymiana oleju i filtra za 8 tys km.
Samochód bez haka i gazu - nigdy tego nie miał. Cena, to oczywiście 1/3 kwoty, którą chcesz na auto wydać. Dlatego jeżeli ktoś z Twoich bliskich szuka, to może brać i będzie strasznie zadowolony, a ja nie obawiam się, że ktoś mi coś zarzuci.
Zapytasz, dlaczego sprzedaję? Jest o tym wielki wątek niedawno zakończony. Ja mam Toyote LC, a żona dwa tygodnie temu dostała Chryslera Grand Voyagera, który będzie służył do ciągania i wożenia wielkiej ilości gratów, które się nie mieszczą w Land Cruiserze. Dla nas dwojga, trzy auta to za dużo i niestety, Passat jest do oddania.

Użytkownik terenowiec edytował ten post 14 marzec 2012 - 21:49

Napisano 15 marzec 2012 - 09:43 (#15) Użytkownik nie jest zalogowany   mp-pp 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 239
  • SkądZalesie Górne

Wyświetl postUżytkownik terenowiec dnia 14 marzec 2012 - 21:49 napisał

Masz już sprecyzowane oczekiwania, a chciałem Ci zaproponować samochód mojej żony. Może jednak ktoś z Twoich znajomych szuka takiego auta, to podam dane.
Jest to Passat 1.8 20V, 125 KM, 1999, czerwony, kombi w automacie. Przebieg rzeczywisty 130 tys, ale w środku i pod maską wygląda jakby miał 50 tys. Tak zadbanych aut w tym roczniku nie ma. Najpierw miała go mieszkanka Berlina, teraz od 6 lat jeździ nim żona, robiąc rocznie średnio 3 - 4 tys km.
W samochodzie zrobione jest wszystko i następna naprawa, to wymiana oleju i filtra za 8 tys km.
Samochód bez haka i gazu - nigdy tego nie miał. Cena, to oczywiście 1/3 kwoty, którą chcesz na auto wydać. Dlatego jeżeli ktoś z Twoich bliskich szuka, to może brać i będzie strasznie zadowolony, a ja nie obawiam się, że ktoś mi coś zarzuci.
Zapytasz, dlaczego sprzedaję? Jest o tym wielki wątek niedawno zakończony. Ja mam Toyote LC, a żona dwa tygodnie temu dostała Chryslera Grand Voyagera, który będzie służył do ciągania i wożenia wielkiej ilości gratów, które się nie mieszczą w Land Cruiserze. Dla nas dwojga, trzy auta to za dużo i niestety, Passat jest do oddania.

Zapodaj jakieŚ FOTKI opis i cene

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2