Zakup auta - prośba o pomoc
Napisano 22 styczeń 2012 - 22:52 (#1)
A więc tak:
Częstochowa:
http://otomoto.pl/fi...-C21183862.html
Piła:
http://otomoto.pl/fi...-C20782526.html
Nagawczyna koło Dębicy:
http://otomoto.pl/fi...-C19194639.html
Łężyca koło Zielonej Góry:
http://otomoto.pl/fi...-C20871242.html
Zielona góra:
http://otomoto.pl/fi...-C21909233.html
Warszawa:
http://otomoto.pl/fi...-C22378985.html
Radom:
http://otomoto.pl/fi...-C22258750.html
Ogólne założenia są następujące: benzyna (ew z LPG), do 10tyś zł, obowiązkowo klimatyzacja. Wiadomo te auta mają po 10-12lat więc stan nie musi być wizualnie idealny, grunt żeby nie były naprawiane po kompletnych dzwonach...
mail do mnie jeśli nie ma w profilu: kartrait(małpeczka)poczta.onet.pl
Krzysztof vel kartrait
Napisano 22 styczeń 2012 - 23:09 (#2)
Przy poszukiwaniu Multipli w WAW, zachowaj sporą ostrożność. Auta te były często wykorzystywane jako TAXI i przewóz osób. O ile to pierwsze powinno być wbite w Kartę Pojazdu (uważaja na oferty z wtórnikiem), to druga opcja nie będzie odnotowana.
Pozdrawiam
J.
Napisano 23 styczeń 2012 - 17:15 (#3)
Użytkownik kartrait dnia 22 styczeń 2012 - 22:52 napisał
A jechałeś kiedyś takim samochodem?
Pytam, bo ja nie jechałem Multiplą, ale Palio z tym silnikiem (szwaier miał i nie piał ze szczęścia). Ma niby 100 KM na papierku, ale mało wypasione są owe konie. Multipla jest cięższa niż Palio i jak podepniesz do tego przyczepę, to ... moze być ciężko.
A Fiat ma wspaniały silnik 1.9 JTD. W niemal każdej specyfikacji mocy będzie przyczepy ciągał lepiej niż benzyna 1.6. No i silnik 1.6 nie jest uznawany za tak dobry i bezproblemowy jak 1.2 od Fiata. Może jeszcze przemyśl kwestię JTD (Jednak To Diesel).
Napisano 23 styczeń 2012 - 17:34 (#4)
auto duże i wygodne, co prawda przyczepy tym nie ciągnie ale z auta
jest zadowolony. A z ropniakami teraz bym uważał ropa już jest po prawie
6zł a to jeszcze nie koniec, nawet jak będzie palił z 7-8 litrów ropy
to prawie 50 zł a 10 gazu to niecałe 30zł.
Tak więc według mnie ropniaki się już kończą.
.

Napisano 23 styczeń 2012 - 19:44 (#5)
Pisałem o przydatności auta do holowania przyczepy. Jeśli ktoś jeździ daleko na wakacje to możliwość holowania staje się ważna, bo urlop ma być przyjemnością, a nie męką. Jeśli jednak jedzie 200 km i staje na 2 tygodnie w tym samym miejscu nad jeziorem to nie ma znaczenia auto.
Pamiętam kiedyś jazdę Polonezem z dość dużą podłodziówką załadowaną ciężką żaglówką. Po kilkuset kilometrach auto i kierowca mieli szczerze dosyć. Więcej tak nikt z rodziny nie jeździł. A np. ja swoim autem z dość ciężką przyczepą lecę bez kłopotów i męczarni.
A co do kosztów to w Polsce gaz = 1/2 ropy. Jeśli gazu spalimy jadąc solo 10 litrów, a ropki 6-7 litrów to różnica na korzyść gazu jest wyraźna, ale dla wielu do przełknięcia. A z przyczepą różnica procentowa jeszcze się zmniejsza, bo przyrost spalania w dieslu jest mniejszy.
W kazdym razie każdy kupuje co lubi, a ja jedynie sugerowałem, że skoro kolega chce Fiata, to moze warto pomyśleć o 1.9 JTD, bo Fiat ma ten silnik świetny. Nic wiecej.
Napisano 23 styczeń 2012 - 20:40 (#6)
Użytkownik kartrait dnia 22 styczeń 2012 - 22:52 napisał
Może mniej egzotyczne auto do którego jest więcej części, o takie.
Jutro będę w Zielonej Górze przejazdem, jak będzie czas to zajadę obejrzeć te dwa auta, chyba że już na coś się zdecydowałeś.
Napisano 23 styczeń 2012 - 21:08 (#7)
Użytkownik Bluesmen dnia 23 styczeń 2012 - 20:40 napisał
Jutro będę w Zielonej Górze przejazdem, jak będzie czas to zajadę obejrzeć te dwa auta, chyba że już na coś się zdecydowałeś.
Podobno z 1.9 jtd nie do zajechania. Nie wiedziałem że jest w takiej wersji.
10 l LPG z cepą to mrzonki. Chyba że mała.
Napisano 23 styczeń 2012 - 21:11 (#8)
Napisano 23 styczeń 2012 - 22:52 (#9)
Napisano 23 styczeń 2012 - 23:11 (#10)
Bluesmen: będę Ci bardzo wdzięczny jak dasz radę, jeszcze się na nic nie zdecydowałem
Krzysztof vel kartrait
Napisano 23 styczeń 2012 - 23:40 (#11)
Użytkownik kartrait dnia 23 styczeń 2012 - 23:11 napisał
Bluesmen: będę Ci bardzo wdzięczny jak dasz radę, jeszcze się na nic nie zdecydowałem
Przelicz dobrze oplacalnosc benzyny/gazu. Mi przy podobnych przebiegach tez sie wydawalo ze wtopilem z ON, policzylem i wyszlo mi ze olej musi byc o prawie 2zl drozszy od benzyny by mi sie nie oplacalo... O komforcie jazdy ropniakiem z przyczepa juz ci pisali, w miescie jak nie stoisz tylko w korkach to tez mozna ladna srednia osiagnac, no i nie zapomnij ze poza pl to stacji z gazem jest duzo mniej.
Napisano 23 styczeń 2012 - 23:53 (#12)
kartrait Witaj kol.wybör nalezy do ciebie czy to bedzie Fiat czy tez inny ale moim zdaniem MULTIPLA Z silnikiem1.6 to jest totalna porazka jeszcze pomysl jak podepniesz cepke troche ciezsza to juz bedzie katastrofa nie bedzie czym jechac moze to i jest silnik troche oszczedny ale pomysl jaka to mordega dla auta poszukaj sobie troche mocniejszej jednostki . Jesli juz chcesz taki model autka to z wiekszym motorem ja jezdzilem Laguna kombi z motorem 1.8 i przyczepka to to juz byla straszna katastrofa co do ciagniecia .Pozdrawiam i obys znalazl to co cie zadowoli
Napisano 24 styczeń 2012 - 09:30 (#13)
Użytkownik zielony1974 dnia 23 styczeń 2012 - 23:53 napisał
samo auto waży prawie 1400kg, czyli tyle co mój ford, u mnie 1.8 120KM potrafi się zmęczyć i jakby było 2.0 to bym nie narzekał
i akurat z tym silnikiem to były chyba jakieś problemy przy gazie ? coś tak kojarzę jak czytałem o marea weekend
kolejna sprawa to butla - jest tam miejsce ?
co do kosztów, dużej różnicy nie będzie, takie auto w zestawie spali 14-15L LPG, to dziś daje 43zł/100km,
ON pewnie z 8-9L 52zł/100km, 10zł różnicy a jazda przyjemniejsza
takie auto na LPG będzie trzeba cisnąć, a to odbije się spalaniem
dodatkowo silniki fiata nigdy do oszczędnych nie należały, wspomniane palio potrafiło palić 12L po mieście
Użytkownik TOM3653 dnia 23 styczeń 2012 - 17:34 napisał
6zł a to jeszcze nie koniec, nawet jak będzie palił z 7-8 litrów ropy
to prawie 50 zł a 10 gazu to niecałe 30zł.
Tak więc według mnie ropniaki się już kończą.
tylko że to auto solo spali 10L, z budą to z 15L
teraz policz koszty i weź pod uwagę zasięg
poza tym zakładasz że ON będzie drożał a LPG nie ? raczej nie potanieje
Napisano 24 styczeń 2012 - 11:43 (#14)
Przecież z przyczepką nie będzie jeździł cały rok, fakt diesel jest lepszy do przyczepy
ale wszystko zależy od ilości wyjazdów z tą przyczepką i gdzie kolega kartrait będzie jeździł
jeżeli tylko po Polsce to nie ma problemu z tankowaniem LPG, jeżeli natomiast będą to bardzo
częste wyjazdy i to jeszcze za granicę to faktycznie tylko diesel.
Porównanie diesla do gazu zawsze wyjdzie na korzyść gazu przy przebiegu 15kkm rocznie
i spalaniu 8l/100km ropy, a 10l/100km gazu wynik jest prosty gaz wygrywa.
Tak więc według mnie każdy sam powinien sam sobie policzyć ile i gdzie jeździ i takie auto sobie kupić.
.

Napisano 24 styczeń 2012 - 13:49 (#15)
Użytkownik TOM3653 dnia 24 styczeń 2012 - 11:43 napisał
i spalaniu 8l/100km ropy, a 10l/100km gazu wynik jest prosty gaz wygrywa.
Tak więc według mnie każdy sam powinien sam sobie policzyć ile i gdzie jeździ i takie auto sobie kupić.
nie ma się co tu przekomarzać ile który spali, co jest łatwiejsze w serwisowaniu bo tak naprawdę ciężko jest ocenić
serwis nowoczesnego diesla może być drogi, a serwis LPG upierdliwy
jeśli chodzi o spalanie, to pewnie też zależy od auta, focus diesel w trasie spali solo poniżej 5L, LPG 8 .. różnica 5zł/100km
po mieście 6-7L ON, LPG 10-11 plus trochę noPB na odpałkę ... też jakieś 5zł różnicy
mnie do diesla zniechęciły koszty serwisu, wtryski, turbina, dwumasa ... to robi koszt, a w aucie 5-6letnim to tak akurat pora na te wymiany
tylko że ford ma fajne silniki benzynowe, elastyczne i różnej mocy - od 100KM do 145KM, a mućka o której jest dyskusja tylko 1.6
nie wiem, ja bym takiego dużego auta pod przyczepę nie kupił ze 100KM silnikiem,
miałem 60KM astrę, z niewiadką jazda to była męczarnia, byle górka i auto zwalniało gorzej niż ciężarówki, czasem redukcja do II biegu i 40km/h
dlatego tu polecam jednak dieselka

Pomoc

Kanał RSS