Forum Karawaning.pl: Nasze przyszłe holowniki - Forum Karawaning.pl

Skocz do zawartości

• 4 stron +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nasze przyszłe holowniki

Napisano 12 marzec 2012 - 22:41 (#46) Użytkownik nie jest zalogowany   maarec 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 442
  • Rejestracja sob, 10 wrz 11
  • SkądCzęstochowa
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Sterling Europa 500l
  • Holownik:Mazda 6 Kombi 2.0 +lpg

odnośnie wytrzymałości tych nowych układów tłokowo-korbowych, bloków silników, głowic itd....

niestety nie mogę zgodzić się, ze stwierdzeniem, że są niezniszczalne a wcześniej pada osprzęt - ten też swoją drogą lubi... ale.

Kilka tygodni temu byłem częstym gościem bardzo dużego zakładu - specjalizującego się w naprawach silników - i osprzętu od ponad 60 lat.

dziennie przez ten zakład przewija się od 10 d 20 silników, od małych z motorów po wielkie ze sprzętów budowlanych - taki przyjechał przy mnie sam blok - ledwo wszedł przez bramę....

wracając do tematu - po kilku rozmowach z właścicielem zakładu - stwierdził on, że na 20 silników 19 to diesel - a jeden benzyna. Mówił, że spodziewał się, że epoka instalacji gazowych będzie dla niego oznaczać wielką kasę do zarobienia ( praktycznie ma brak konkurencji w promieniu 60km - dobrej oczywiście).

Jako, że współpracuje on z kilkoma okolicznymi ASO - opowiadał mi i pokazywał między innymi silnik z Renault Traffic, jak dobrze pamiętam 2.2l diesel - poniżej roku - poniżej 20.000.00 - stan gorszy niż mój benzyniak po 175.000km i to połowa na gazie. Nie był to 1 przypadek - po prostu silnik Francuzom nie wyszedł :/. Pewnie zaraz jakiś miłośnik marki napisze, ze jeździł bez oleju albo złe dotarcie - i ogółem wina użytkownika - tyle, że moim zdaniem ASO by to udowodniło a nie robiło remont za kilka tyś za własną kasę.

Ogółem ten właściciel - mówił na przykładach, że te coraz to nowsze diesle - mają coraz słabsze materiały i zwyczajnie głowice pękają, cylindry robią się stożkowate itd....

także, podsumowując - to dopiero za kilka lat, za 200.000km - będzie wiadomo, kto tym razem zrobił dobry silnik i dobry osprzęt...

Pochwale Wam się - a co - po 1800km od remontu - nie ubyło mi wcale oleju - a przed ubyłoby minimum 1,5 litra... jutro wymieniam olej, a silnik uznaje za bardzo wstępnie dotarty.... ( u szlifierza zostawiłem 1250zł).... (głowica DOHC 16V - generalka + pomiary reszty silnika - było ok)

Napisano 13 marzec 2012 - 00:00 (#47) Użytkownik nie jest zalogowany   Cathay 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 576
  • Rejestracja śro, 23 gru 09
  • SkądPyrlandia
  • Model:Fendt Saphir 510

Jak miło czytać o ogromie miłośników Disco. Jechałem tym autem raz może z 5 km za kierownicą i o ile uważam że do jazdy na co dzień to słaby pomysł, to do ciągania budy marzenie.
Choć jeśli już mam marzyć to wybrałbym RR HSE.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: borki3.jpg

Gdyby Bóg kochał przedni napęd..... chodzilibyśmy na rękach!

Napisano 28 marzec 2012 - 13:31 (#48) Użytkownik nie jest zalogowany   tommi 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 149
  • Rejestracja sob, 08 kwi 06
  • Telefon:508 006 783
  • SkądRybnik
  • Model:Buerstner 3803,
  • Holownik:Ford Galaxy Diamant 1,9tdi (90km)

w zeszłym roku zminiłem holownik, przedtem było scorpio 2.3 benzyna + lpg, teraz galaxy 1.9 tdi (90km), jeszcze nie holowałem przyczepy campingowej, ale w tym roku napewno odwiedzę i może nawet kilka miejsc z uwagi na fak, że żona jest na wychowawczym, wiec problem urlopu przynajmniej z jej strony jest rozwiązany.
Obecny holownik ma 7 miejsc i choć wiekowy to samochod spełnia prawie szwystkie moje wymagania, jest naprawialny, częsci dostepne, wygodny i prawie wyposazony w to co chciałem, prawie bo nie udało i mi się pozyskać egzemplarzu z tempomatem, reszta jest wymarzona.
tommi, mistrz prowizorki, rzeczy niemożliwe robię od ręki, na cuda trzeba poczekać.
http://www.pomocdrogowa.rybnik.pl/
Dołączona grafika

Napisano 28 marzec 2012 - 20:04 (#49) Użytkownik nie jest zalogowany   mot 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 99
  • Rejestracja sob, 04 wrz 10

Cóż ja biedny mam napisać? Po prostu D5.
Omnis stultitia laborat fastidio sui

Udostępnij ten temat:

• 4 stron +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4