Forum Karawaning.pl: Nasze przyszłe holowniki - Forum Karawaning.pl

Skocz do zawartości

• 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nasze przyszłe holowniki

Napisano 07 styczeń 2012 - 01:17 (#1) Użytkownik nie jest zalogowany   szary11 

• x x x
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6624
  • Rejestracja nie, 12 lut 06
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:szara
  • Holownik:ciemno szary

Zastanawialiście się, czym będziemy ciągali nasze budki za pare lat? Chodzi mi tu przede wszystkich o downsizing. Przeraża mnie wizja ciągania budy np. focusem 1.6 (nie ważne czy diesel czy benzyna). Mimo, że KM i Nm w teorii im nie brakuje. Dobra, 1.6... ale bywa jeszcze skromniej - VW, Skoda, Audi promuje 1.4TSI!!!

Te auta już solo mają problemy z trwałością, a co z obciążeniem będzie. Niedługo silniki jak maszynki do golenia na ilość będzie się kupowało ;) Nie wiem... może moje obawy nie sprawdzą się, ale zaufania nie mam do małych motorów.
Tym bardziej nie wierzę w ich ekologoczność i oszczędność.

Dobrze, że jeszcze Japończykom się za mocno nie pomieszało i mają jeszcze w ofercie większe motorki w zwykłych wersjach aut.

Ogólnie moje zapędy na auto-holownik oscylują minimum na silnik 1.8 w aucie o MW do 1400kg i przyczepie o MW do 1100kg.

A jakie są Wasze odczucia?

Napisano 07 styczeń 2012 - 01:23 (#2) Użytkownik nie jest zalogowany   jacekwwa 

• Nowy
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 3124
  • Rejestracja śro, 05 sie 09
  • Skąd"Mam, tak samo jak Ty"
  • Sprzęt:Brak

Wyświetl postUżytkownik szary11 dnia 07 styczeń 2012 - 01:17 napisał

Zastanawialiście się, czym będziemy ciągali nasze budki za pare lat? Chodzi mi tu przede wszystkich o downsizing. Przeraża mnie wizja ciągania budy np. focusem 1.6 (nie ważne czy diesel czy benzyna). Mimo, że KM i Nm w teorii im nie brakuje. Dobra, 1.6... ale bywa jeszcze skromniej - VW, Skoda, Audi promuje 1.4TSI!!!

Te auta już solo mają problemy z trwałością, a co z obciążeniem będzie. Niedługo silniki jak maszynki do golenia na ilość będzie się kupowało ;) Nie wiem... może moje obawy nie sprawdzą się, ale zaufania nie mam do małych motorów.
Tym bardziej nie wierzę w ich ekologoczność i oszczędność.

Dobrze, że jeszcze Japończykom się za mocno nie pomieszało i mają jeszcze w ofercie większe motorki w zwykłych wersjach aut.

Ogólnie moje zapędy na auto-holownik oscylują minimum na silnik 1.8 w aucie o MW do 1400kg i przyczepie o MW do 1100kg.

Ha! Dokładnie o tym ostatnio rozmawiałem z moją żoną.
Jakieś 3 tygodnie temu zmieniliśmy 1,8 TDCi na 1,6 TDCi . Niby fajnie - mniej pali, cichszy, ale niestety czuć, że słabszy.
Ta sama moc (115KM) , podobny moment obrotowy (270Nm), Do tego niższa MW auta - co ma oczywiście wpływ na możliwość ciągnięcia budki.
DMC budki z 1500 kg w starym (model z 2008) spadła na 1200 kg.

Napisano 07 styczeń 2012 - 01:28 (#3) Użytkownik nie jest zalogowany   bodzioklb 

• Maniak karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2397
  • Rejestracja pon, 10 wrz 07
  • Telefon:609440578
  • SkądKluczbork
  • Model:Hobby 560 Exclusive /jednak do sprzedania/
  • Holownik:VW SHARAN V6

prawda jest taka ze juz teraz pojawiaja sie glosy o krotkich zywotnosciach tych "napompowanych" malolitrazowych silnikow

nie mam nic do silnikow mniejszych niz 1.8 pod warunkiem ze napedzaja autko miejskie lub quada :D

na konia pociagowego wiadomo ze silnik im wiekszy tym lepszy, znaczy sie trwalszy i mniej dostaje po grzbiecie
jakos mi sie nie chce wierzyc ze takie 1.4 turbo nalata wiecej niz 200 000 km

druga sprawa ze te silniki swoje KM i Nm uzyskuja przy takich RPM ze bedzie chyba trzeba pilowac to na 4 biegu :)

jakos nie wierze ze pociagnie to to na 6 biegu gdzie bedzie mialo mniej niz 2000 rpm - a jak bedziemy mieli odglos mlynka do kawy pod maska to spalanie pewnie tez zwali z nog :)

a to wszystko dzieki unii... mam nadzieje ze ruscy nie dadza sie zastraszyc i w opcji pozostanie
http://www.amo-zil.r...ng/67.html#view

:niewiem:

Użytkownik bodzioklb edytował ten post 07 styczeń 2012 - 01:35

powolne przymiarki do zmiany cepki - ciężko będzie się rozstać ...Dołączona grafika

Napisano 07 styczeń 2012 - 08:33 (#4) Użytkownik nie jest zalogowany   powolniak 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 210
  • Rejestracja śro, 26 wrz 07
  • Skądwoj. łódzkie
  • Model:Knaus 500 FU
  • Holownik:Renault Laguna 2,2 dCi automat

Kierowcom z zachodniej części Europy nie robi zbyt wielkiej różnicy to zmniejszenie pojemności motorków w autkach, gdyż od jakiegoś czasu panuje tam moda na kampery. My Polacy dopiero powoli wkraczamy w świat karawaningu i stąd te ciężkie przyczepy wycofywane tam z eksploatacji zaczynają pojawiać się u nas (tak jak i reszta funkiel-nówka żelastwa stojącego w komisach). Dlatego dla Polaków znalezienie/nabycie porządnego i ekonomicznego holownika przyczepy będzie za jakiś czas sporym problemem.

Napisano 07 styczeń 2012 - 11:16 (#5) Użytkownik nie jest zalogowany   killbill 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 126
  • Rejestracja pon, 25 paź 10
  • Skąd3city
  • Model:caravelair 496

Wyświetl postUżytkownik powolniak dnia 07 styczeń 2012 - 08:33 napisał

Kierowcom z zachodniej części Europy nie robi zbyt wielkiej różnicy to zmniejszenie pojemności motorków w autkach, gdyż od jakiegoś czasu panuje tam moda na kampery. My Polacy dopiero powoli wkraczamy w świat karawaningu i stąd te ciężkie przyczepy wycofywane tam z eksploatacji zaczynają pojawiać się u nas (tak jak i reszta funkiel-nówka żelastwa stojącego w komisach). Dlatego dla Polaków znalezienie/nabycie porządnego i ekonomicznego holownika przyczepy będzie za jakiś czas sporym problemem.

Odważna teza.
Posiadasz wyniki badań rynku lub wyniki sprzedaży z ostatnich lat?

Jeżeli mówimy o wymarzonym holowniku to oczywiście Land Cruiser 3.0 diesel

Pozdrawiam

Napisano 07 styczeń 2012 - 11:24 (#6) Użytkownik nie jest zalogowany   Kocer 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 472
  • Rejestracja wto, 02 sie 11
  • Telefon:516023566
  • SkądSzydłów - okolice Opola
  • Model:Lunar Premiere 516
  • Holownik:Focus

Wyświetl postUżytkownik bodzioklb dnia 07 styczeń 2012 - 01:28 napisał

a to wszystko dzieki unii... mam nadzieje ze ruscy nie dadza sie zastraszyc i w opcji pozostanie
http://www.amo-zil.r...ng/67.html#view

:niewiem:

Bogdan, czyli w przyszłym sezonie widzimy Cię Ziłem z Hobby? Muszę to zobaczyć na żywo!!!

:slina:

Napisano 07 styczeń 2012 - 18:54 (#7) Użytkownik nie jest zalogowany   beruang 

• Weteran karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 933
  • Rejestracja czw, 27 sty 11
  • Skądprawie Kraków
  • Model:bürstner city 390tl
  • Holownik:octavia'n 1,6

Podejrzewam, że problem się rozwiąże po przez produkcje softhybryd.

Dodatkowy 80 - 100 konny silniczek elektryczny załatwi sprawę. Totalnie linowa charakterystyka !!!

Niestety puki co technologia w powijakach, a ceny w kosmosie :niewiem:
Do zobaczenia gdzieś w Polsce ;-)

Napisano 07 styczeń 2012 - 19:10 (#8) Użytkownik nie jest zalogowany   bodzioklb 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2397
  • SkądKluczbork

Wyświetl postUżytkownik Kocer dnia 07 styczeń 2012 - 11:24 napisał

Bogdan, czyli w przyszłym sezonie widzimy Cię Ziłem z Hobby? Muszę to zobaczyć na żywo!!!

:slina:

no moze nie koniecznie - malolitrazowe zabawki tak szybko nie opanuja swiata

pozatym jak wczesniej wspomniano japonia jeszcze nie zaprzestala stosowania duzych jednostek :) bo ameryka to juz opanowana przez Fiat'a nic tylko patrzec jak bedziemy mieli jeepa granda z silnikiem 1,9 jtd :)

japonczyki maja bardzo udane motory 2.5 3.0 czy 3.5 benzynowe ktore puszczane byly za ocean - poki co to tylko w nissanie ich technologia zostala zbeszczeszczona przez zabojadow i pchaja male silniki

narazie mazda i honda tylko nie przyjely mody narzuconej przez unie

pozatym narazie sie nie zanosi abym kupowal nowke konia pociagowego wiec... spie spokojnie

a tak po cichu to z kilkulatkow moze kiedys kupie sobie japonskiego amerykanca /sienna lub odysey ewentualnie quest/ lub sharana 2.8 :) bo byl robiony do 2010 roku bodajze ;)

moj juz troche latek ma ale narazie smiga bdb i nie bierze ani grama oleju, cisnienie na cylindrach nominalne i rowne na wszystkich wiec powinien jeszcze troche wytrzymac

Użytkownik bodzioklb edytował ten post 07 styczeń 2012 - 19:14

powolne przymiarki do zmiany cepki - ciężko będzie się rozstać ...Dołączona grafika

Napisano 07 styczeń 2012 - 20:37 (#9) Użytkownik nie jest zalogowany   TOM3653 

• Weteran karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1151
  • Rejestracja śro, 22 cze 11
  • SkądMysłowice
  • Model:Knaus SUDWIND
  • Holownik:Land Rover Discovery.Ale będzie FORD

Jak dla mnie jeżeli mogę coś napisać to chyba zostaje stary Land Rover, może nie demon szybkości
ale dojedzie wszędzie. :drive:
Pozdrawiam. :hej:
Nowy zestawik, ale stary też był fajny:)

.Dołączona grafikaDołączona grafika

Napisano 07 styczeń 2012 - 20:44 (#10) Użytkownik nie jest zalogowany   Bluesmen 

• Weteran karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1348
  • Rejestracja czw, 14 sty 10
  • SkądŻagań
  • Model:Na cztery osoby
  • Holownik:z ubiegłego wieku

Szary ja myślę że nie jest aż tak źle. Przynajmniej na razie. Koncern VW istotnie promuje 1.4 a nawet 1.2 TSI ale ma także 2.0 TSI i TDI. Podobnie inne koncerny. Np Fiat ma nowe silnik jak 1.3, 1.6 ale też sprawdzone 1.9 MJ oraz 2.0.

Napisano 07 styczeń 2012 - 20:48 (#11) Użytkownik nie jest zalogowany   konrad_b 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3149
  • Rejestracja śro, 03 cze 09
  • SkądKraków przedmieścia
  • Model:Hobby 430T de lux
  • Holownik:Maksiu i Zuza ;)

Wyświetl postUżytkownik szary11 dnia 07 styczeń 2012 - 01:17 napisał

a co powiesz na 1.0 ecoboost 125KM w foce i do tego 1000kg przyczepka :bzik:
http://www.samar.pl/...ml?locale=pl_PL

myślę że wielkiego problemu z ciągnięciem nie będzie miał taki 150KM 1.6, gorzej z trwałością

przerabialiśmy to w dieslach, kiedyś diesel który miał jaką taką moc to min 2.5L, a najlepiej 3.0
dziś tyle samo ma silnik 1.4 ... ale ten drugi już raczej miliona km nie nakręci :oslabiony:

szkoda że nie daje się wyboru klientowi, np ford ma tylko silniki turbo w nowym c-max'ie - tu widzę problem

tu jest jeszcze jeden problem, tych silników się na razie nie gazuje, co prawda są już jakieś instalacje do TSI, ale na razie to faza testów
może za 2-3lata coś się pozmienia

mnie np chodziła po głowie Yeti, ale z 4x4 jest tylko silnik 1.8TSI i o ekonomii można zapomnieć, zostaje TDI :(
była N126e, jest Hobby 430T + Ford C-max 1.8 120KM + Suzuki Vitara
Dołączona grafika Dołączona grafika

Napisano 07 styczeń 2012 - 20:53 (#12) Użytkownik nie jest zalogowany   piotrekbb 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1543
  • Rejestracja wto, 22 cze 10
  • SkądBielsko-Biała
  • Sprzęt:Namiot
  • Model:Była i nie ma.
  • Holownik:Jest

1l w taki aucie :

http://moto.onet.pl/...ie.html?node=27
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Gewichtsverhältnis: Dołączona grafika = 77% - Index: Dołączona grafika = 108 km/h - Steigung: Dołączona grafika = 26%

Napisano 07 styczeń 2012 - 21:35 (#13) Użytkownik nie jest zalogowany   konrad_b 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3149
  • Rejestracja śro, 03 cze 09
  • SkądKraków przedmieścia
  • Model:Hobby 430T de lux
  • Holownik:Maksiu i Zuza ;)

Wyświetl postUżytkownik piotrekbb dnia 07 styczeń 2012 - 20:53 napisał

to jest taka napompowana fiesta, więc tu akurat może da radę w 20s do 100km/h :-]
ale już w focusie który waży prawie 1500kg ... wynik pewnie będzie podobny
była N126e, jest Hobby 430T + Ford C-max 1.8 120KM + Suzuki Vitara
Dołączona grafika Dołączona grafika

Napisano 07 styczeń 2012 - 21:42 (#14) Użytkownik nie jest zalogowany   bodzioklb 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2397
  • SkądKluczbork

Wyświetl postUżytkownik piotrekbb dnia 07 styczeń 2012 - 20:53 napisał

1l w taki aucie :

na dodatek jeden cylinder mu zajumali :D

mam doswiadczenie jesli chodzi o 3 cylindy 1 .4 tdi znam dobrze i chodzi to jak agregat proadotworczy :D

Wyświetl postUżytkownik konrad_b dnia 07 styczeń 2012 - 21:35 napisał

to jest taka napompowana fiesta, więc tu akurat może da radę w 20s do 100km/h :-]

i pewnie spali tyle samo co 1.6

tak jak to sie ma w 1.4 3 -cyl tdi do 1.9 4 cyl tdi w fabii... obydwa motory pala przy spokojnej jezdzie tyle samo a przy dynamicznej.... 1.9 pali mniej :hehe:
nie wiem kto kupuje takie auta i po co? gorsza dynamika, takie samo spalanie... no moze cena zakupu nizsza i bardziej czuc ze sie ma silnik

Użytkownik bodzioklb edytował ten post 07 styczeń 2012 - 21:42

Napisano 07 styczeń 2012 - 21:45 (#15) Użytkownik nie jest zalogowany   jacekwwa 

• Nowy
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 3124
  • Rejestracja śro, 05 sie 09
  • Skąd"Mam, tak samo jak Ty"
  • Sprzęt:Brak

Wyświetl postUżytkownik konrad_b dnia 07 styczeń 2012 - 21:35 napisał

Jeśli piszesz o zwykłym focusie a nie c-max to "schudł" w porównaniu do poprzedniej wersji - mimo że gabaryty podobne (niestety tylko zewnętrzne, w środku miejsca mniej). Wersja 1,6 TDCi Kombi (Trend) waży wg danych w DR 1292 kg.

Udostępnij ten temat:

• 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »